5 Nisan 2020 Pazar

Karaburun Kösedere Mutfağından : ÇALKAMA


Evinde Un-Zeytinyağı ve Ot (Ispanak, Pazı da olabilir ) olan herkes mutfağa
 
Çok pratik bir börek türüdür. Kösederede Öküz Köftüsü kadar yaygın olarak yapılır. Kışın Maşingaların yanındaki fırında yada Mahalle aralarındaki Karafırınlarda ekmek atılırken yer kalırsa komşular hemen haırlayıp getirirdi. Zıngata tepsisini yada ÇALKAMA tepsisini fırına koyarlardı. Elektrikli ve gazlı fırınlar çıkınca fırın başı muhabbetleri azaldı. Mahalle ve sokak sohbetleri yavaş yavaş yok oldu. Neyse lafı uzatmadan tarife başlayalım. 


Öncelikle Otumuzu iyice yıkayıp temizlememiz gerekir. Temizleyip üstte görüldüğü gibi iri doğranmış olarak kenarda dursun Çalkamamız ıspanaklı. Bir kabın içinde un su çırparak çok kolay akabilecek kıvamda bulamaç hazırlayın. 


Kenarlığı 3-4 cm lik Tepsimizin tabanına Zeytin yağını iyice yayalım. Tüm tabanı kaplayacak 

 

şekilde yayılsın. Tepsiyi maşinganın üzerine yada hafİf ateş üzerine koyun. Yağınız ısınsın.

 

Sonra Hazırladığımız hamurun bir kısmını tepsinin tabanını kaplayacak şekilde yayalım.

Otları koymadan önce tabanda bir satıh oluşur.Otun tabana yapışmasını önleyen bir yufka görevi yapacaktır .Ondan sonra doğranmış otunuzu tepsiye doldurun




Gördüğünüz gibi tepsi tamamen ot dolu. Kendinizin istediği kadar tuz ekin. Bastırmadan serbest bırakın. Üzerine Hamurun geri galan kısmını döküp iyice yayın. Çok sulu olmasın .Sulu olursa otların arasından akar gider. 

 

akıp gitmeyecek kıvamda olsun. Gerekirse biraz un ilave edip koyulaştırabilirsiniz. Tüm tepsinin üzerine mümkün olduğunca üstte kalacak şekilde iyice yayın


Sonra üzerine zeytinyağı gezdirelim. Yayalım.. Kızgın fırına girmesinin zamanı geldi. 

 

Kontrol ederek üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Sıcak ve Yanında yoğurt favorimdir. 



İşte nefis bir ÇALKAMA . Ben afiyetle yemiştim. Kösedere Mutfağının bu eşsiz tadını Sizde deneyin. Fırında nefis bir ot böreği. 
El açmasını aratmaz. 
Sevgilerimle 

Her Şey Gönlünüzce Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder