O bir terminatör. Yokedici. Gördüğünüz yerde koruyunuz. Doğa için savaşıyor. Orman zararlısı tırtıllarla besleniyor. Onu tanıyalım.
Bir Calosoma sycophanta ergini laboratuvar şartlarında günlük 2-3 çam keseböceğini tam olarak yemektedir. Ayrıca 15-16 tanesini de öldürüp bırakmaktadır.
Çam keseböceği (Thaumetopoa pityocampa Schiff.),
Meşe sünger örücüsü (Lymantria dispar L.),
Altınkıçlı kelebek (Euproctris chrysorhoea),
Sedir keseböceği (Thaumetopoa solitaria),
Halka kelebeği (Malocosoma neustria) gibi zararlı türlerin tamamı için yok edicidir.
Yurdumuzdaki özellikle çamkese böceği tırtılları kızılçam ve karaçam ağaçlarının dallarını yiyerek bitkiyi zayıflatmakta ve kurumasına neden olmaktadırlar. Bunun için çare kalosomadır. Çam ağaçlarından sarkan, örümcek yuvasına benzeyen içi tırtıl dolu kesecikleri hepiniz hatırlarsınız. Manal civarındaki çamlarda çok vardı. Yangın görünce yok oldular .Şu anda dikkatimi çekmedi
Çam ağaçlarındaki keselerde olgunlaşan tırtıllar dışarı çıkar ve zarar vermeye başlarlar. Bahar aylarında çam ormanında yürür iken üzerinize düşen ve acayip kaşındıran tırtıllar. Yere düşünce de tren vagonu gibi bir dizi ile yolunu bulan Orman Zaralısı bu böcekler nasıl yok edilir.
Her zaman ilk akla gelen zehir tacirlerinin arzusu. Kimyasal felaket zehirli ilacı atıyorsunuz. Tırtıl ile birlikte her şey zehirlenip zarar görüyor.
İkincisin de ise Kalosomo ( calosoma sycophanta ) böcekleri imdada yetişiyor. Bu arkadaşlar tam bir terminatör. Kelimenin tam anlamı ile Yokedici..
Zehir atıldığında Ekosisteme çok zarar veriliyordu. Birçok canlı zinciri o nedenle yok oldu. Bizim Karaburunda saksağanın yok olması ve diğer kuş türlerinin azalmasındaki en büyük neden yeşilkıran ve benzeri zehirlerdir. Ekosisteme zarar vermemek için halk arasında "terminatör böcek" olarak bilinen Kalosoma ( calosoma sycophanta) böceği kullanılmakta.
Kalosoma böceği bizim yörede karafatma ve ateş böceği diye bilinir.
Bu güzel arkadaşı Orman işletmeleri bünyesinde kurulan laboratuara yetiştirilmekte. Şubat ve mart aylarında terminatör böcekleri topraktan çıkarlar. Anaç böcekleri toplanır. Laboratuvara getirilerek yumurtaları alınıyor. 5 -6 gün içinde çatlayan yumurtalardan yavrular çıkıyor ve 20-25 gün besleniyor. Daha sonra zirai mücadele için doğaya bırakalıyor.
Kısacası bu güzel böcekler nerede görülse korunmalı.
Sevgilerimle
Her Şey Gönlünüzce olsun.
Kosedereli.M
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder