6 Nisan 2020 Pazartesi

GÖNEN FLORA ve FAUNASI

Yeşil Gönen 1996-2013 yılları arasında yolum düşmüştü.
Bu sıfatı kesinlikle hak ediyor. Bitki örtüsü iklim şartlarına göre gelişmiştir. Batı ve güneyi ormanlık alanlarla kaplıdır. Doğu ve kuzeyinde tarımsal faaliyetlerin yoğun bir şekilde yapıldığı geniş bir ova vardır. Onun içindirki Gönen baharı her zaman yemyeşil kucaklar.


Çevrede harika bir Flora ve Fauna vardır. Bu güne kadar ( farkında olmadan ) korunan saklı bir cennetir. J Hepimiz biliyoruz ki doğa ve çevrenin en büyük düşmanı İNSAN. . Allah bü güzellikleri İNSAN denen yokedici canavardan korusun.

 

Orman arasındaki açıklıklarda , yol kenarlarında , tahrip edilen ormanlık sahalarda çalı ve maki toplukları görülüyor.. Makiler flora ve faunanın zenginliğini koruyor.


Faydalı bitkiler , yenen otlar , çiçekler, yaban hayvanları, sürüngenler, kelebekler ,böcekler ve mantarlar bu alanlarda kolaylıkla kendilerine yer buluyor. Bahar aylarında ne yana baksan çiçektir kelebektir.


Doğa süprizlerle dolu. Bakarsın bir yılan çıkar karşına yada bir Atmaca Güvesi. Yöremin mor sümbülüne benzeyen, mavi bir çiçeğin üzerinde Atmaca güvesi . Beni heyecanlandıran Atmaca Güvesi idi. Diğer detaylar beni hiç ilgilendirmiyordu. Ben sadece Atmaca güvesini gördüm.

Bu 

Atmaca Güvesi fotoğrafını paylaştım. Mesajda : Faruk Canız (Neyzen01) hocam. “Atmaca güvesi güzel ama çiçek MaviYıldız” diyordu. Mavi yıldız nedir diye sorduğumda o nesli dünyada tükenmekte olan ve koruma altına alınmış bir bitki idi . Gönen popülasyonu bilinmiyordu.

 

Kırk yıldır Fotoğraf makinası taşımama rağmen fotoğrafın ne olduğunu Gönende farkına vardım.


Ama Fotoğraf o anı dondurmuştu. Mutlu oldum. Fotoğraf O ANI bir saniye sonrasına , bir dakika sonrasına , yıllar sonrasına taşımaktı. Kameranızın gördüğünü dondurmak muhteşemdi.


O andan itibaren yeni bir yolculuk başladı. Arazide gözlerim farklı böcek- çiçek-kelebek arar oldu. Osmanlı ateşi kelebeği, Güneyli Fisto Kelebeği, Sarıbantlı Kadife kelebeği, Tavus Kelebeği, 


Mormeşe Kelebeği derken 98 ayrı tür kelebek kaydı ile ilçe , kelebek çeker dostların ilgi odağı oldu. 


“ Önce kaydet sonra çek” . Fotoğraf yolculuğumda bir amaç oldu.. Kelebekler, bitkiler , sürüngenler kısacası doğa. 


Maviyıldızdan başka, Kenevirimsi hatmi, kardelenler, çiğdemler, 

terslaler, yabani orkideler vs derken , yıllardan beri yanımdan hiç eksik olmayan fotoğraf makinemin özellikleri, GÖNEN FLORA ve FAUNASI ile zorunlu olarak değişti. 


Bir başka neden de harika fotoğraflarını gördüğüm Fotodostlarla tanışmak oldu.

 

Başta değerli meslekdaşım İsmail Ödüm (İsoblk) olmak üzere , Arif Terzioğlu, Bora Çınar , Murat Aksu , İlker Güneysu ustalarıma ve tüm fotodostlara sonsuz teşekkürler. 

 

Sayelerinde İşim gereği içinde dolaştığım, Gönenin zengin Flora ve faunası bana yol arkadaşı oldu.


Gönen Marmara bölgemizde, Balıkesir ilimizin Oyaları, kaplıcaları , pirinci ve yeşili ile ünlü şirin bir ilçesidir. Doğusunda Manyas ve Bandırma ilçesi , güneyinde 


Balya İlçesi , Kuzeyinde Marmara Denizi , Batısında Çanakkale İlinin Biga ve Çan İlçeleri ile çevrilidir.



Deniz seviyesinden 33 m yükseklikte olan Gönen İlçemiz ve çevresi Akdeniz ve Karadeniz iklimi etkileri altındadır. . Kuzeyde önemli bir doğal engel olmadığı için Marmara Denizinin etkisi görülür.Kısaca geçiş iklim özellikleri taşır.


Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceye ,yıllık yağış ortalaması 660 mm yakındır. Bu iklim şartları yöreye zengin bitki örtüsü ve diğer canlıların yaşam alanlarının oluşumunu kolaylaştırmaktadır.



Zengin Flora ve Faunası nı sizlere hatırlatmak ve birkaç örnek paylaşmak için buradayım. İnsan denen yok edici canavardan korunması gereken alanları var . 


Yeşili bol bu güzel ilçede tüm yurdumuzda olduğu gibi TARIMSAL İLAÇLAR yanlış uygulama , hatalı kullanma ile doğaya ve çevreye büyük zar verilmektedir. Halk arasında yeşilkurutan diye bilinen Tarım ilacı sadece yabani otları florayı değil tüm faunayı da etkilemektedir.


Ben Kösedere’liyim sonra Karaburunlu ve daha sonra İzmirli. Kösedere İlkokulu, Karaburun Orta Okulu, İzmir Atatürk Lisesi ve Ege Üniversitesi İnşaat Müh. M.ÖJ (1973 ) te mezun oldum. O günden bugüne çalışıyoruz. :) Elimiz ayağımız tuttuğu müddetçe durmak yok Yola devam.

 

Bizim yörede “ Denizden babam çıksa, keçimin ağzındaki topraktansa yerim “ diye bir söz vardır. Kırk çeşit otkök yeriz.Biliriz. Köylü çocuğu olduğumuz içinde böcepörtüyü de biliriz. Biliriz ama burada daha önce görmediğim otkök-böcepörtü çoktu.

 

Biyoçeşitlilik ilgimi çekiti. Kayıt edebildiklerimden bazılarını paylaşmış olduk. Daha güzel kayıtlar için Gönen Flora ve Faunası sizi bekliyor J



Kazdağlarından marmaraya uzanan Gönen Çayı ve yan kolları ilçe merkezinden geçiyor. Gönenin Kordon boyu bu çayın kenarıdır. İlk geldiğinizde hadi kordonda bir çay içelim diyen dostunuz, sizi bu çayın kenarına görürürse şaşırmayın J Gönen Parkı ve etrafındaki termal tesisler yörede yorgunluk atılacak yerlerdir.

 

Ünlü yazar Ömer Seyfettin’in doğum yeri olan ilçede, hikayelerindeki mekanları ararsanız bulacağınıza eminim.Şehir merkezine girmeden önce “ Ben Gönende Doğmuşum. Ömer Seyfettin ” tabelası sizi karşılar. Bu güzel ilçeye dört mevsim gidilirJ


Sevgilerimle 
Her Şey Gönlünüzce Olsun

Mehmet KARADAYI (kosedereli.M)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder