Uzm. Psk. Özgün Kızıldağ tarafından yazılan “Çocukları Anlama Kılavuzu” adlı kitap çocuklarla birebir ilişkide olan kişilerin kitaplığında bulunması gereken bir kaynak. Anne ve babaların mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Öğretmenlere, özellikle sınıf öğretmenlerine bu kitabı mutlaka okumalarını öneriyorum. Çocuklarla yaşanabilecek olaylardan bahsedilerek altında yatan sebepler incelenmiş, çözüm önerileri sunulmuş. Çocuklarla yaşanan sorunların çözülmesinde rehber olabilecek kaynak niteliğindeki bu kitap, çocuklarla iletişimi olan herkesin kitaplığında bulunmalı. Özellikle göreve yeni başlayacak öğretmen adayları için yardımcı bir kaynak.
Arkadaş İlişkileri: Bu konuda yazar 5 farklı vakayı incelemiş. Çocuğunuz arkadaş ilişkilerinde sorun yaşıyorsa bu vakalar size örnek olabilir ve yol gösterebilir. Çocuğunuzun aşk hayatı konusunda sıkıntıları varsa bu konudaki “Kavgalı” ve “Mektup” vakalarında işlenen konuların size yardımı olabilir.
Başarı, Okul ve Anaokulu: Yazar başarı ile ilgili 7 farklı vakayı bu başlık altında listelemiştir. Bu kısımdan örnek verecek olursak; “Sessizlik” adlı vakada anne ve babanın çocuklarına gösterdikleri sevgi, çocuğun başarılı olma koşuluna bağlıdır. Yapılan yanlışlık anlatılmış ve olması gereken durum vurgulanmıştır. Bu bölümde yer alan özel öğrencilerin fark edilmesi ile ilgili “Edebiyat” başlıklı vaka özellikle göreve yeni başlayacak öğretmen adaylarına yol gösterecek nitelikte bir olaydır.
Boşanma: Pek çok ailenin başına gelebilecek boşanma olayının çocuklara nasıl söylenmesi gerektiği ile ilgili bir olay bu kısımda incelenmiştir.
Cinsellik, Cinsel Gelişim, Cinsiyet: Bu konularda yaşanan sorunlarda genelde aileler panik yapmakta ve yanlış tepkiler vermektedir. Yazar bu kısımdaki vakalarda bu tarz olaylarda nasıl davranılması gerektiğini çok güzel açıklanmış. Çok yararlı olacağını düşündüğüm bir bölüm.
Çocuk Yetiştirme Tutumları: Çocuk yetiştirirken hangi tutumun sergilenmesi gerektiğini çok iyi anlatan bir örnek bu kısımda yer almaktadır.
Çocukluk Çağı Depresyonu: Çocukların depresyonda olup olmadığı ile ilgili bilgilendirici bir vaka bu bölümde yer almaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite: Günümüzde çok karşılaşılan bu sorunlar ile ilgili vakalar bu kısımda listelenmiştir. Bu kısımda yer alan “Serbest” adlı vakada ailenin çocuk yetiştirme tutumları yüzünden okulda çıkan sorun anlatılmaktadır. Aileler için yararlı bir inceleme olmuş.
Dini Konular: Çocukların bu konuda aklına takılan sorulara nasıl cevap verileceği konusu bu vakada yer almaktadır.
Evlatlık Çocuklar: Çocuğa evlatlık olduğunun ne zaman söylenmesi gerektiği bu vakada açıklanmıştır.
Gelişim Geriliği: Anne ve babaların çocuklarının gelişim süreçlerinin yolunda olup olmadığını takip etmeleri gerektiği bu vakada açıklanmıştır.
Hayal Gücü: Çocuklar eksik bilgilerden yola çıkarak yanlış yargılara varabilirler. Bu konuda bir vaka incelenmiş.
Hayali Arkadaşlar: Çocuğunuzun hayali arkadaşları olursa nasıl davranmalısınız bu vakada.
Hırsızlık: Çocuğunuzda çalma, hırsızlık gibi davranışlar ortaya çıkarsa ne tepki verilmeli bu vaka size yol gösterebilir.
İhtiyaçlar Sıralaması: Bayılmanın altında yatan sebepler ve bu vakadaki sebep.
Kardeş İlişkileri: Kardeşler arasında eşit mi davranılmalı adaletli mi davranılmalı. Karar veremiyorsanız bu bölümde yer alan vaka size yardımcı olabilir.
Konuşma – Dil Gelişimi: Konuşma basamakları ve konuşmada yaşanan sıkıntılar ile ilgili farklı vakalar bu bölümde incelenmiş.
Korkular: Çocuğunuzda oluşan bir korku ve bu korkunun nasıl atlatılması ile ilgili bir vaka.
Kurallar – Sınırlar – Disiplin – Ödül ve Ceza: Bu bölümde incelenen vakalar hemen hemen her anne ve babaların sıkıntı yaşadığı konularda.
Küfür – Argo Alışkanlığı: Çocuğunuzda böyle bir sıkıntı ile karşılaşsanız tepkiniz ne olur? Bu bölümdeki vakalarda nasıl tepki verilmiş ve yazarımızın önerisi ne olmuş.
Ölüm Kavramı: Bu acı olay karşısında nasıl bir tavır sergileneceği ile ilgili size yardımcı olabilecek bir yazı.
Paylaşma Duygusu: Ne zaman öğrenilir bu vakamızda bu konu inceleniyor.
Psikiyatrik Durumlar: Şizofreni vakası ile ilgili farklı 2 olay bu bölümde incelenmiş. Buna benzer olaylar yaşayan aileler için yol gösterecek yazılar olabilir.
Sünnet: Çocuğa sünnet olacağı nasıl söylenmeli?
Tırnak Yeme: Tırnak yeme alışkanlığı neden ortaya çıkar ve nasıl bu alışkanlıktan vazgeçilir.
Tuvalet Alışkanlığı: Bu konuda pek çok aile sıkıntı yaşamaktadır. Bu bölümde yer alan vakalar örnek olabilir.
Uyku: Uyku konusunda yaşanabilecek vakalara örnekler bu bölümde.
Yalan: Yalan ile ilgili bir vakanın ve yazarın yalan çeşitleri hakkındaki açıklamalarının yer aldığı bir bölüm.
Yemek: Çocuğunuza yemek seçiyorsa bu bölümdeki vaka size de yol gösterebilir.
Zaman Kavramı: Çocuklar zamanı yetişkinler gibi algılayamaz. Bu farklılıktan kaynaklanan bir sorun bu vakada incelenmiş.
Çocuklarla yaşanabilecek olaylara kitapta örnekler verilmiş ve vakalar tek tek incelenmiş. Anne babalar için çok yararlı olduğunu düşündüğüm bu kitap, bir kere okunup kenara atılacak bir kitap değil. Yaşanan sıkıntılarda açılıp bakılabilecek kaynak niteliğinde olan bu kitap, çocuklar ile iletişim içinde olan kişilerin elinin altında bulunması gereken bir kitap.
Öğretmenler, anne – babalar ve çocuklarla iletişim halinde olan herkesin okuması ümidiyle…
Her şey Gönlünüzce Olsun….
Çok güzel bir yazı oldu. Kitap oldukça yararlı bir kaynak.
YanıtlaSil