9 Nisan 2012 Pazartesi

Enerji Verimliliği – Elektrik Enerjisi

Hazırladığım yazı dizimin 3. bölümünde evlerimizde kullandığımız elektrik enerjisi ile ilgili tasarruf nasıl yapabiliriz bundan bahsetmeye çalışacağım. Isınmada enerji verimliliği ile ilgili yazdığım ilk yazıya buradan ve ikinci yazıya da buradan erişebilirsiniz.

Elektrik bizim için en konforlu enerjidir diyebiliriz. Aydınlatma, ev aletlerimizi çalıştırmak gibi olmazsa olmaz işlerimizi elektrik enerjisi sayesinde başarıyoruz. Ancak tabiî ki her konforlu durumunda bir bedeli var. Bu bedeli azaltacak bazı adımlardan size bahsetmeye çalışayım…


1. Evlerimizde Kullandığımız Ampullere Dikkat Edelim…


Evlerimizde aydınlatma bana göre en önemli konuların başında geliyor. Hem sağlık hem de ekonomik yönden gerçekten önemli bir konu.

Tahminim artık pek çok kişi evlerinde akkor yani bildiğimiz klasik ampuller yerine enerji tasarruflu dediğimiz ampulleri kullanarak %70-80 arasında elektrik tasarrufu sağlıyor. Ama ben yinede belirteyim. Akkor lambalarda 100Watt’lık bir ampul, enerji tasarruflu kompakt ampullerde (florasanlarda) 20Watt bir ampul ile aynı aydınlanmayı sağlayabilir. Dolayısıyla evlerimizde hala akkor ampuller varsa bunları değiştirmemiz faydalı olacaktır.

Kısaca bir üst teknolojiden de bahsetmem gerek, o da led lambalar. Led lambalar da, kompakt florasan diye tabir ettiğimiz ampullere göre daha az güçle aynı değerde aydınlatma sağlayacak ve yaklaşık 25 kat daha uzun ömürlü olacak. Bildiğim kadarıyla bu konudaki çalışmalar sürüyor.


Led ışıklara bir örnek
Led Lambalar - Ancak Daha Gelişmiş Sürümleri Mevcut :)

2. Gündüzleri Mümkünse Gün Işığından Yararlanın..!


Çok basit bir adım. Evimizin konumu buna müsaitse gündüz saatlerinde lambaları açmak yerine doğal ışık kaynağımız güneşi tercih edelim. Bu madde her ne kadar oldukça basit gibi dursa da, gündüz saatlerinde gereksiz yere yanan lambalar önemli derecede enerji sarfiyatı oluşturur. 

- Elektrikli Ev Aletleri Deyip Geçmeyin..! -

Her ihtiyaç için artık günümüzde, evlerimizde kullandığımız elektrikli ev aletlerinin sayısı artıyor. Önceden buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon, süpürge yeterliyken artık günümüzde bulaşık makinası, çamaşır kurutma makinası, katı meyve presi, yumurta pişirici, yoğurt yapıcı, su ısıtıcı, kahve pişirici, saç kurutucu, fırın, mikro dalga fırın, derin dondurucu  : ) ( biri beni durdursun ) vs. listeyi uzatmak mümkün tabii ki… Sayı arttıkça kullanılan elektrikte artacaktır.

İhtiyaçtır almak lazım diyorsanız o zaman alırken bazı hususlara dikkat etmemiz daha az elektrik tüketmemize sebep olacaktır.

3. A Sınıfı ev aletlerini tercih etmeliyiz..!


Genelde ev aletlerini satın alırken sadece fiyatına bakıp veya markasına bakıp karar vermek adettendir. Ancak artık günümüzde alacağımız ev aletinin tükettiği enerjiye bakmak bizi çok büyük tasarruf ettirecektir. Şöyle açıklamak gerekirse, diyelim ki bir buzdolabı alacağız, alacağımız buzdolabı aşağıdaki resimde görülen bir enerji sınıfına sahip olacaktır.

Enerji ile ilgili yapılmış olan sınıflandırma etiketi
Enerji Sınıflandırması

A ve G arası bir sınıflandırmada A ve C arasında %45’lik bir enerji tüketim farkı vardır. Günümüzde A sınıfından da az enerji tüketen buzdolapları (cihazlar) A+ ve A++ olarak sınıflandırılır. Hatta yerli malı olan bir firma buzdolabında dünyanın en az enerji tüketen ilk A+++ sınıfı buzdolabını yapmayı başarmıştır. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim. İlk duyduğumda çok şaşırmış ve saygı duymuştum. Tabiî ki A+ sınıfından sonra fiyatlar artıyor ama kesemize en uygun seçimi yaparak 7 gün 24 saat çalışan bir aleti seçerken en azından A sınıfını tercih etmek çok ciddi elektrik tasarrufu sağlayacaktır. Tüm elektrikli aletler için bu enerji sınıflandırmasına dikkat etmeliyiz.

4. Kullandığımız cihazları “Standby” Bekleme konumunda bırakmayalım..!


Çok sık duyup uygulamadığımız bir madde bence. Biz, açık sözlü olmak gerekirse eşimle evimizde uygulamıyoruz. Cihazları kapatmak yerine hazır durumda bekletmek cihazların belirli bir miktar enerji tüketmeye devam etmesi demektir.

Basit bir örnekle, cihazların üzerindeki beklemede olduğunu ifade eden kırmızı ışıkların her biri 1 watt enerji tüketse ki çoğu zaman 1 watt değil 3-4 watt tüketirler. 1 watt için bir günde 24 watt, bir yılda 8,7 kWsaat bir cihaz elektrik tüketir. Evimizde 10 cihazı böyle beklemede bıraktığımızda yılda 87 kWsaat enerjiyi boşa harcamış oluruz.

İlk bakışta çok fazla bir tüketim gibi gözükmese de ülkemiz açısından düşünürsek, 1000 hane bu maddeyi uygulasa yılda 87000 Kwatt.saat, yani 87 MegaWatt enerji tasarrufu elde etmiş oluruz. Çok farklı bir noktadan yakaladım olayı değil mi? Siz 1000 hane değil de 100 bin hane de bu durumun uygulandığını düşünün ve oluşan enerji tasarrufunu hesaplayın… Çok çok önemli bir konu…

standby konumunun işareti
"Standby" yani bekleme konumu :)

Elektriğin dolayısıyla enerjinin verimli kullanımı, ülkemizdeki tüm bireylerin önem vermesi gereken bir durumdur. Bu yazı dizisi ile enerji konusunda farkındalık yarattıysam çok mutlu olacağım. Bu konudaki bir sonraki yazımda görüşmek üzere… Sizde evinizde veya iş yerinizde uyguladığınız veya duyduğunuz farklı tasarruf yöntemleri varsa yazıma yorum bırakarak bu önemli konuya katkıda bulunabilirsiniz...


3 yorum:

  1. Gunumuzun ve gelecegin en onemli konusuna degindiginiz icin tesekkurler. Onemli ve guzel bir yazi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Enerji verimliliği konusu son yılların ve günümüzün oldukça önemli bir konusu haline geldi. Bu yazılarla bildiğim yöntemleri paylaşarak farkındalık yaratmak istemiştim. Beğenmenize sevindim :) Enerji verimliliği konusunda yazılarım devam edecek. Yayına hazırladığım birkaç yazım daha var.

      Sil