5 Nisan 2012 Perşembe

Enerji Verimliliği - Isınma 2


Önemi gün be gün artan Enerji verimliliği konusu için yazdığım yazı dizimin 2. bölümü ile devam etmek istiyorum. İlk yazıma buradan erişebilirsiniz.

Bugün sizlere yine ısınma ile ilgili bilgiler vermeye devam edeceğim. Ancak bu kez merkezi sistem yani tek bir noktadan birden çok daire veya binanın ısıtılmasıyla ilgili bilgiler de yazımın içinde olacak.

Konuya giriş yapacak olursam, yaşadığımız yer 4 binadan ve 24 daireden oluşan bir site. Geçen sene kömürlü bir kazanımız vardı ve ısınmamızı kömür ile yapıyorduk. Ancak yaşanılan bazı baca problemlerinden dolayı bu sene doğal gaza geçmeye karar verildi ve sonuçta yeni bir kazan ile kış başında doğal gaza geçtik.

Doğal gaz yakarak merkezi şekilde ısındığımızda Daire başına aylık 200 - 250 TL arası değişen şekilde ödediğimiz yakıt ücretini azaltmanın bir yolu yok mudur? Elbette vardır. Bu yazımda maddeler halinde bu yollardan da bahsedeceğim.


1. Radyatörlerde termostatik vana kullanmalıyız..!

Bu vanalar normal vanalara göre biraz daha pahalıdır ancak evimizdeki radyatörlerde kullanıldıklarında %20-25 arasında enerji tasarrufu sağlarlar.

Peki, alt tarafı suyun geçişini sağlayan bu vana ne yapar da sadece termostatik vanayı kullanarak %20-25 oranlarında enerji tasarrufu sağlarız?

Kısaca anlatayım. Termostatik vana sıcaklığa duyarlıdır ve çevrilerek odamızda olmasını istediğimiz sıcaklıklara ayarlanır. Oda istenilen sıcaklığa geldiğinde vana radyatöre gelen sıcak suyun debisini, yani miktarını azaltarak ve hatta kapatarak sıcak su akışını azaltır ve durdurur. Bu durumda sıcak su ihtiyacı azalacağından kazanımız veya kombimiz daha az enerji tüketecek ve bizim enerji maliyetimiz otomatik olarak düşecektir.

Termostatik vananın genel görünümü
Termostatik Vananın Görünüşü

Yine bir önceki yazımda belirttiğim gibi her oda kendine uygun sıcaklıklarda ısıtılırsa daha konforlu bir ısınma gerçekleşecek ve enerji giderleri azalacaktır.

Özellikle merkezi sistem ısıtmaya sahip binalar ve sitelerde kanunen de kullanılması zorunludur ve gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçer.

2. Verimli Kazanlar ve Kombiler Kullanmalıyız..!

Özellikle doğal gaz ile ısınan merkezi sistemlerde yoğuşmalı kazanlar tercih edilmelidir. Çünkü bu makinalar yüksek verimli olduklarından az enerji ile daha iyi bir ısınmayı beraberinde getirirler.


3. Isıtıcıların Arkasına Yansıtıcı Paneller Koymalıyız..!

Çok basit bir madde… Bazı durumlarda yer dar olduğu için mümkün olmayabiliyor ancak yeterince yer varsa yansıtıcı paneli koyarak dış duvardan ısının kaçmasını önleriz ve o ısı yine odamızda kalır.

Yansıtıcı panelleri piyasada bulmak oldukça kolaydır. Aşağıda bir resmini de verdim zaten. Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim. Mat kısmı duvara parlak kısmı ısıyı yansıtması için radyatöre doğru olmalıdır ve ısıtıcıyla asla temas etmemelidir.

Isıtıcı arkasında kullanılan yansıtıcı paneller
Yansıtıcı Paneller


4. Perdelerimiz..!

Bu nasıl başlık demeyin. Çok fazla dikkat edilmeyen ve uygulanmayan bir durum ancak oldukça önemlidir. Isıtıcımızın yani radyatörümüzün önünü, üstünü örtmek etrafına muhafazalar koymak, çok uzun perdelerle önünü kapatmak ısıyı cam ile perde arasına hapsederek ortamın ısınmasını zorlaştırır ve bu durum enerji tüketimini arttırır.

5. Bacalar..!

Bu yazımın son maddesinde, yanmada oldukça önemli bir rol oynayan bacalar var. Bacalarımızın emişinin iyi olması verimli bir yanmaya sebep olur ve giren yakıtın tamamının veya tamamına yakın bir miktarının yanmasına sebep olur. Bacalar çok müdahale edilemeyen bir unsurdur ancak çekişlerinin iyi olmasını sağlamalıyız.

Bacanın görünüşü
Baca

Gördüğünüz gibi küçük ama etkili yöntemlerle veya bazen de köklü çözümlerle, sahip olmak için önemli miktarda para ödediğimiz enerjimizi, verimli kullanabiliyoruz. Isınmaya harcadığımız yakıt masraflarını azaltabiliyoruz. Enerjiyi boşa harcamamış oluyor ve aynı konforda ısınıp daha az para ödüyoruz.

Siz de çevrenizde bu önlemleri uygulayarak veya uygulatarak, bilinçsiz insanları bilinçlendirerek, tasarruf edip hem kendimize hem de ülkemize katkı sağlayabilirsiniz. Enerji ile ilgili bir başka yazıda görüşmek dileğiyle. Yorumlarınızı bekliyorum…

1 yorum:

  1. Kış bitmek üzere olsa da seneye için bu tedbirler okunmalı ve önlemleri alınmalı bence. Site toplantısında dile getirilmeli bence:)

    YanıtlaSil