16 Nisan 2012 Pazartesi

YABANİ BİTKİLER: ÇOBANÇANTASI

Önemli hastalıkların tedavisi mutlaka uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir, ancak ufak tefek her rahatsızlıkta da kişinin hemen doktor kontrolüne girmesi gerekmeyebilir.

Bitkilerin tedavi edici gücünden, basit rahatsızlıklarınızı geçiştirmek için yararlanın. Önemli hastalıkların tıbbi tedavisi sırasında da, doktorunuzun onayını almak kaydıyla, bu tedaviye şifalı bitkilerle destek verebilirsiniz. Ancak, çok iyi tanımadığınız bitkilerle kendinizi tedavi etmeye hiçbir zaman kalkışmayınız! Doğada her hastalığa çare olabilecek pek çok sayıda şifalı bitki vardır; ama bu bitkileri gereğince kullanabilmek için bilimsel eğitime de kesinlikle gerek vardır.

Baharla birlikte şifalı bitkilerden yaygın olanlarını ve bu bitkilerin görsellerini paylaşmak isterim. Üzerine basıp geçtiğimiz ya da bilinçsizce yeşil kurutan sıktığımız bu yeşil örtüde sıralanan faydalı bitkileri görünce şaşıracaksınız. Bugün, Çobançantası konuğumuz. Kullanmayın ama tanıyın. Tanımanız doğayı korumanıza destek olacaktır. Sevgilerimle.

ÇOBANÇANTASI OTU (Capsella bursa-pastoris):


Çobançantası otuna tutunmuş bir oriental ağaç kurbağası
Kendi Objektifimden Oriental Ağaç Kurbağası ve Çobançantası Otu

Oriental ağaç kurbağası ve tutunduğu dal, Çoban Çantasının çiçekleri. 1-2 yıllık, 0,20-0,50 m arasında, ortalama 40 cm boylarında, beyaz çiçekli, otsu bir bitkidir. Tanen, saponin, çeşitli flavonlar, organik asitler, reçine, potasyum ve uçucu yağ içerir.

Ayrıca yöresel olarak, Çoban kesesi, Çoban torbası, Çıngıldak otu, Basur otu, Kan otu, Rahim otu olarak da bilinmektedir.

Familyası:

Turpgillerden, Kreuzblütler, Brassicaceae(Cuciferae)


Çobançantası otunun kökleri hariç tamamı çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Türkçe’de, Çobançantası otu diye anılmasının sebebi, çobanların yanlarında taşıdıkları çantaya, Çobançantası otunun meyve kesecikleri çok benzediği içindir. Tarihte ilk defa Hippokrates (460-377), rahim rahatsızlıklarına karşı kullanmıştır. Hienonymus Bock (1498-1554) kanamaları durdurduğunu beyan etmiştir ve günümüzde bu yönde araştırmalar yapılmıştır.

Çiçekleri oldukça küçük ve her biri kremsi beyaz renkte 4 adet kalp şeklinde 2-3 mm büyüklüğündeki taç yapraklardan meydana gelir. Olgunlaşan çiçekleri üçgen ve kalp şeklindeki içi tohum dolu Çobançantasına (kapsüle) dönüşür. Çobançantası otunun tepesinde yeni tomurcuklar oluşurken, onun altında çiçekler ve çiçeklerin altında ise üçgen şeklindeki kapsülleri yer alır. Bu çiçek açma ve kapsüle dönüşme Mart’tan Kasım’a kadar devam eder.

Çobançantası otundan bir görünüm
Çobançantası Otundan Bir Görünüş
Yetiştirilmesi:

Çobançantasını yetiştirmek oldukça kolay gözüküyor. Tohumlarından birazı, güneş gören bir yere ekildiğinde kendi kendine çıktığı söyleniyor. Yine söylendiğine göre, yetiştirme döneminde herhangi bir bakıma da ihtiyaç duymuyor. Yine ilginç bir not, bir çobançantası bitkisinden bir yılda 30-40 bin tohum alınabilir. Çok yüksek bir sayı gerçekten.

Hasat zamanı:

Çobançantası otu, yaprak, çiçek tohumları ve sürgünleri birlikte toplanarak kurutulur. Gölgede, güneşli ve havalı bir yerde kurutulmalı ve ısının 40˚C’yi geçmemesine dikkat edilmelidir. Şayet Çobançantası otunun üzerinde beyaz bir pas gibi leke olursa toplanmamalıdır.

Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

Çobançantasının Faydaları ve Etkileri:

Bitkinin kökleri dışındaki kısmı, çiçekleri ile birlikte toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatmak suretiyle çayı hazırlanarak kullanılabileceği gibi çiğ olarak ya da pişirilerek de tüketilebilir. Tıbbi amaçla daha çok çay olarak tüketilir.


Çoban çantası otundan farklı bir görünüş.
Çobançantası Otunun Farklı Bir Görünüşü
Çayı:

1 litre sıcak suya 20 gram çobançantası konur. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 2 veya 4 fincan içilir.

Yan tesirleri:

Bilinen bir yan tesiri yoktur.

Kullanımı Önerilen hastalıklar:

- Böbrek sorunu nedeniyle kişinin bedeni sıvı tutuyorsa, çobançantası hafif bir şekilde idrar söktürür.

-Yara, burun, diş ve dişeti kanamalarına karşı iyileştirici ve kanı kesici etkileri vardır.

-Kadınların aybaşı dönemlerinde aşırı kan gelişini önler.

-Cildin erken yaşlanmasını önler.

-Vücuttaki her türlü iç ve dış kanamalarında, varis ve hemoroide çok faydalıdır. -Ağrılara iyi gelir. Kas erimesine iyi gelir.

-Emzikli annelerin göğüs sertleşmesi ve ağrısında, taze çobançantası kaynatılır, göğüsler buharına tutulur.

-Damarları daraltarak kanamayı durdurucu etkisi iç ve dış kanamaları durdurmakta oldukça faydalı olan Çoban Çantası yaralardaki, burun, mide, bağırsaklardaki kanamaları durdurmaya yardımcı olmasının yanında aşırı gelen adet kanamalarını da azaltıcı etkiye sahiptir.

-Basur kanamalarında da oturma banyosu iyi gelir.

-Varis, karaciğer ve damar şişliklerinde oldukça faydalıdır.

-İdrar arttırıcıdır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.

-Yüksek ve düşük tansiyon şikayetlerinde faydalıdır.

-Kas gevşekliğine karşı etkilidir.

NOT: Yazı yazılırken aşağıdaki kaynaklardan alıntılar yapılmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar:

http://www.baktabul.net/alternatif-tip/125744-coban-cantasi-faydasi-alternatif-tip-tedavisi.html

http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/coban-cantasi.html

Prof. Dr. Ahmet Maranki & Elmas Maranki Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler

http://nazarboncugu33.blogcu.com/ahmet-maranki-coban-cantasi-otunun-faydalarini-acikliyor/5364623

http://www.sifalibitkiler.biz/coban-cantasi-otu-hirtentaschel-capsella-bursa-pastoris.html


1 yorum:

  1. Çocukken çıngırak diye oynadığımız otun bu kadar faydalı olabileceği aklıma gelmezdi. Elinize alıp hafif salladığınızda bir ses çıkarık bu yüzden çıngırak otu derdik

    YanıtlaSil