31 Aralık 2013 Salı

2013 Yılı Biraz Yazalım İçin Nasıl Geçti?

2013 yılının bu son gününde yayınladığım bu yazımızla, blogumuz Biraz Yazalım ile ilgili hazırladığım 1 yılın değerlendirmesini sizlerle paylaşacağım. 2013 yılının ilk günlerinde kendimize blogumuz için koyduğumuz hedefleri değerlendirip, biraz da blogumuzla ilgili birkaç istastistik vereceğim. 2014 için belirlediğimiz hedeflerimizi ise yılın ilk yazısı olarak ayrıca paylaşacağım. Hazırsak hemen değerlendirmemize başlıyorum.

biraz yazalım 2013

2013 yılı blogumuz Biraz Yazalım açısından güzel işlere imza attığımız bir yıl oldu. Bir blog için en önemli konuların başında gelen blogun güncelliğini sağladığımızı düşünüyorum. Bunu, günlük hayatımızda uğraştığımız onca işin arasında başarmak gerçekten ayrı bir mutluluk kaynağı. Her ne kadar az sonra göreceğimiz, 2013 yılı için belirlediğimiz içerik üretme sayısına erişemesek de, blogumuzu kaliteli ve özgün içerikler üreterek güncel tutmayı başardık. Bundan sonra hem kendi blogumuz, hem de Türk blog dünyası için iyi ve kaliteli işler yapmaya devam etmek istiyoruz. Daha farklı, daha ilginç, daha yeni, daha inovatif blog projeleri için çalışmak ve üretmek istiyoruz. Bir blog yazarı her daim yenilikleri araştırmalı ve ortaya çıkarmalıdır. Fikirler üretmeli ve bunları paylaşmalıdır. Bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. 

Hemen bazı rakamlarla devam edeyim. :)

2013 hedeflerimizin değerlendirmesi:

  • 2013 yılında kendimize koyduğumuz ilk hedef içerik sayımız ile ilgili hedefimizdi. 2012 yılında 124 adet özgün içerik üreterek çok iyi bir sayıya ulaştığımızı düşünüyorduk eşimle beraber. Bunu göz önünde tutarak 2013 yılında 150 içerik üretebileceğimizi ön görmüştük. Ancak bu yazımla beraber toplam 86 özgün içerik üretmiş oluyoruz. :) Hedef tutmadı ancak tabi ki bunun bazı güzel sebepleri var. :) 2013 yılında Allah bize nurtopu gibi bir kız evladı nasip etti. Bu durumda ilgimiz ona doğru kaydığı için sayı beklediğimizin altında gerçekleşti. :)

  • İkinci hedefimiz blogumuzun bilinilirliği ile ilgili bir hedefti. 2012’de aldığımız tekil ziyaretçi sayısını %75 arttırmaktı. Aslına baktığımızda iddialı bir hedef gibi duruyor. Ancak bu hedefimizi tutturduk. :) 2013 yılında blogumuz Biraz Yazalım’a gelen tekil ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %148 oranında arttı. :) Oldukça iyi bir artış oranı. Bu noktada şunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Ziyaretçi sayısının düzenli olarak artmasının en büyük sebeplerinden biri, blogumuzu özgün içeriklerle sürekli güncel tutmamız. Ürettiğimiz özgün içerik sayısı arttıkça gelen ziyaretçi sayısı arttı. Blog yazarlarına naçizane tavsiyem, bloglarınızı özgün içeriklerle güncel tutmanız. Blogunuzu yazısız bırakmamanız. 

  • 3 blog çekilişi düzenlemek olarak belirlediğimiz 2013 hedefimizde 1 sayısında kaldık. Çekilişimize katılan herkese teşekkür etmek istiyorum.

  • 2013 yılında blogumuzda tasarımsal anlamda bazı değişiklikler öngörmüştük. Hatta tema değişikliği yapabiliriz demiştik. Ancak bunu tam anlamıyla gerçekleştiremedik. Açıkçası tema için çok araştırma yaptım. Hatta içime sinen bir tema da buldum. Ne var ki tema değişikliğine cesaret edemedim. Çünkü yazı düzenlerinin bozulacağı ve işleri karmakarışık hale getirmekten korktuğum için tema değişikliğine kalkışamadım. Zaten bir blog için bence temadan önce içeriğin gücü önemlidir. Sizce de öyle değil mi? :) 

  • Yine de bu konuda diğer bazı hedeflerimizi yaptık. Örneğin, facebook, twitter, google+ ve rss ile blogumuzu takip etmek isteyen okuyucularımız için butonlarımız yoktu. Onları blogumuzun yan sütununa ekledik. Ayrıca bir de e-posta yoluyla blog yazılarımızdan haberdar olmak isteyen okurlarımız için de bir e-posta aboneliği seçeneği ekledik. 

  • Bir diğer hedefimiz farklı bir şeyler yapmak adına çekiliş harici blogger dostlarının ve okuyucularımızın katılacağı bir etkinlik düşünmüştük. Bu etkinlik kitaplarla, kitap okumayla ilgili olacaktı. Ancak onu gerçekleştiremedik. Hatta birkaç tane etkinlik düşünmüştük. Bu sene en azından farklı bir tarzda okuma etkinliği düzenlemek istiyoruz.

  • Misafir blog yazarlığıyla ilgili hedefimiz, blogumuzda misafir yazı yayınlamaktı. 2012’de hiç yayınlamamıştık. 2013 yılında 3 adet Misafir Yazı yayınladık. Ancak 3 adet Misafir yazı yazma hedefimizi gerçekleştiremedik. İnşallah 2014’te bunu başaracağız. Ayrıca misafir blogculuk kavramına biraz inovasyon ve motivasyon sağlamaya çalıştığım yeniliği de Ocak ayında duyurmayı planlıyorum.

2013 Biraz Yazalım İstatistik

Blogumuzun 2013 yılı istatistikleri:

Yazı çok uzadı farkındayım ancak kısa kısa bazı sayısal değerler verip yazıma son vereceğim. Hemen başlıyorum.

  • 2012’de ülkemizden 42 ilden ziyaret almıştık. Bu sene 81 ilin hepsinden ziyaret almayı başardık, mutluyuz. :)

  • Bizi en çok ziyaret eden iller sırasıyla 1. sırada İstanbul, 2. sırada Ankara, 3. Sırada İzmir, 4. Sırada Adana ve 5. Sırada Bursa oldu.

  • 2012 yılında tüm ziyaretlerin içinde mobil ziyaretlerin oranı %4,7 olarak gerçekleşmişti. Bu sene nasıl olacak diye merak etmiştik. Bu sayıyı da hemen paylaşıyorum. 2013 yılında Biraz Yazalım’a gelen tüm ziyaretlerin içinde mobil cihazlardan yapılan ziyaretlerin oranı %11,31 olarak gerçekleşti. Tablet bilgisayarlardan ziyaretlerin oranıysa %1,06’dan %2,8’e yükseldi. Bu da bize gösteriyor ki mobil ve tablet teknolojileri büyük bir yükselişte. Bloglarımızda takip için mobil çözümler de sunmamız gerekecek gibi duruyor. Siz ne dersiniz?

  • Blogumuza en çok Chrome tarayıcısı kullanılarak erişildi. Sırasıyla Chrome tarayıcısını, İnternet Explorer ve Firefox izledi. 

  • 2013 yılında 86 içerik ürettik ve yayınladık. Böylece ortalamaya vurduğumuzda 4,2 günde bir içerik yayınlamış olduk. 

  • Kategori ligimize bakıyoruz. İki yeni kategorimiz mevcut. Bir tanesi daha önce “Kitap” kategorisi altında yazdığımız “Öğrencilere Kitap Tavsiyeleri” kategorimiz, diğeri ise “Çizgi Roman” kategorimiz. Sadece 2013 yılında hangi kategoride kaç yazı üretmişiz aşağıda görülüyor. 

        28 İçerik Kitap
        15 İçerik İnternet
        12 İçerik Öğrencilere Kitap Tavsiyeleri
        10 İçerik Blog
        8 İçerik Doğa ve Çevre 
        6 İçerik Reklam
        3 İçerik Çizgi Roman
        2 İçerik Enerji
        2 İçerik Etkinlik

  • Ve son olarak 2013 yılında en çok okunan ilk 5 içeriğimiz aşağıdaki gibidir. 
        4. Yusufcuk Böceği

Evet. Yazım biraz uzun oldu ama koca bir yılın değerlendirmesini yapmak hem eğlenceli hem de böyle biraz detaylı oluyor. Siz de eğer bir bloga sahipseniz kendi blogunuz için bir geçmiş yıl değerlendirmesi yapmalı ve yeni yıl için kendinize hedefler belirlemelisiniz. Bu şekilde blog dünyasına daha güzel katkılarda bulunabiliriz. 2014 hedeflerimizden bahsedeceğim yazımız, 2014 yılının ilk yazısı olacak. Herkese sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun...

2 yorum:

  1. Mutlu Seneler. Siz, analytic den veri planlamasıyla hedeflerinizi birbiri üstüne oturtmuşsunuz. Sizi biraz da kıskandım. 81 ilden okuyucu almanız güzel .Misafir blog yazarınızın yazısını beğenmemiştim. Benim bildiğim, sizin blogunuzla ilgili bir konuda yazı yazılır. Onun ki tanıtım yazısı olmuştu.
    En çok okunan içeriklerinizi bloggerdan mı buldunuz? analytic de metrik mi ölçtünüz?
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Yorumunuz için çok teşekkürler. Size de mutlu seneler. Analytics çok yararlı bir araç. Blogum için aktif olarak kullanmaya çalışıyorum. En çok okunan içerikleri Analytics ile ölçtüm çünkü Blogger'ın sağladığı bilgiler pek kullanışlı olmuyor. Buradan gelen verilerle dediğiniz gibi hedefleri belirlemek ve onları ölçülebilir yapıp izlemek çok kolaylaşıyor.

      Misafir Blog Yazısı ile ilgili yorumunuzda haklılık payı var. Zorafina projesi ile ilgili yazımızı kastediyorsunuz. Proje, doğa ve çevre farkındalığı olunca ve bununla ilgili bir site olunca akan sular durdu. :) Hoşuma da giden bir proje olunca bu yazıyı yayınladık. Ama dedikleriniz doğru. Misafir blog yazısı blogun konusuyla ilgili bir konuda yazılır. Bağlantılar bilgi kısmında verilir. Bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim.

      Saygılar.. İyi seneler. :)

      Sil