4 Aralık 2013 Çarşamba

İndirimli Elektrik Kullanımı

Bugün, son zamanlarda sıkça duyduğumuz evlerimizde, iş yerlerimizde indirimli elektrik kullanımı ile ilgili hazırladığım bu yazımda size bazı bilgiler vermek istiyorum. İndirimli elektrik, ucuz elektrik kullanımı hakkında bilgi arayan okuyucularımıza da yardımcı olmayı amaçlıyorum.

Daha önce evlerimizde elektrik tasarrufu yapmanın yolları ile ilgili yazdığım yazımda basit tasarruf yöntemlerinden bahsetmiştim. Bunun yanında kanunların da biz tüketicilere tanıdığı haklardan haberdar olmamız elektrik faturalarımızı azaltmamızda oldukça avantajımıza olacaktır. Günümüzde artan enerji maliyetleri ve aynı oranda artmayan gelirler dolayısıyla elektrik enerjisini verimli kullanmak veya indirimli elektrik kullanmak gibi avantajları değerlendirmemiz gerekiyor diye düşünmekteyim. İşte şimdi size indirimli elektrik kullanımı nasıl oluyor kısaca bahsedeceğim.


Serbest Tüketici Kavramı

Öncelikle indirimli ve ucuz elektrik kullanımından yararlanmak için "Serbest Tüketici" kapsamına girmemiz gereklidir. Peki serbest tüketici nedir? Enerji piyasası denetleme kurumu (EPDK) tarafından "Serbest Tüketici Limiti" üzerinde elektrik tüketimi yapanlar "Serbest Tüketici" kabul edilir. Bu limit 2013 yılı için yıllık 5000 kWh (kilowatt saat) olarak belirlenmiştir. Belki önümüzdeki yıllarda daha da düşürülebilir. Ancak bu haliyle bu değer aylık 150 TL elektrik faturasına karşılık gelir.

Toparlarsam eğer sizin aylık 150TL'lik bir elektrik faturası gideriniz varsa siz "Serbest Tüketici" kabul edilirsiniz ve indirimli elektrik kullanımından faydalanmanızın yolu açılır. Çünkü devlet bize bu durumda Elektrik tedarik şirketini seçme hakkı verir. İlk şartımız budur.

İndirimli elektrikten yararlanmak isteyen "Serbest Tüketiciler", konutlar, oteller, siteler, restoranlar, dershaneler, fabrikalar vb. olabilir. 5000 kWh'lik tüketim yeterlidir.

İndirimli ve ucuz elektrik kullanımında enerji sektörünün öncülerinden İpragaz Elektrik firmasının sitesinde yer alan İndirimli Elektrik Faturası Hesapla ile aylık fatura bedeliniz üzerinden yaklaşık indirim miktarınızı hesaplatabilirsiniz.

Peki İndirimli Elektrik Kullanmak İçin Ekstra Ücret Ödeyecek miyim ve Herhangi bir Ekipman Değişikliği Yapacak mıyım?

Bu soruyu sormanız gayet normal çünkü insanın aklına bu tarz konularda ilk gelen çekince acaba ekstra bir masrafım olacak mı? sorusu olur.  İndirimli elektrik kullanmak için ekstra bir ücret konusunda şu noktayı bilmeniz önemlidir. Eğer elektrik sayacınız çok zamanlı ölçüm yapabilen elektronik sayaçsa herhangi bir sayaç değişimi yapmanıza gerek olmuyor ve dolayısıyla ekstra bir ücret çıkmıyor. Ancak eğer sayacınız yazdığım gibi bir sayaç değilse sayaç değişikliği gerekiyor. Bu durum indirimli elektrik konusunda bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı. Daha sonra yapmamız gereken şey indirimden yararlanmak istediğimiz elektrik tedarik şirketine başvurup şirket ile yeni bir sözleşme imzalamak. Örneğin İpragaz Elektrik gibi toptan elektrik satış şirketleri bu şekilde "Serbest Tüketiciler" ile sözleşme imzalayarak konutlara, otellere, iş yerlerine vb. kullanıcılara indirimli ve ucuz elektrik kullanımının yolunu açıyor. Bu şekilde de evlerimizde veya iş yerlerimizde elektrik tasarrufu için uyguladığımız yöntemlerin yanında yıllık olarak yaklaşık 1 aylık elektrik faturası kadar tasarrufun yolu açılmış oluyor.

İndirimli elektrik kullanımı "Serbest Tüketici" olan kullanıcılar için bence kesinlikle uygulanması gereken bir yöntem. Devlet bize bu fırsatı veriyorsa ve bizimde nihayi tüketiciler olarak bunu kullanmamız son derece mantıklı ve kazançlı.

Bu yazımı hazırlarken yararlandığım site, ülkemizde bilinilirliği ve güvenilirliği yüksek olan İpragaz Elektrik firmasının sitesi oldu. Eğer ki indirimli elektrik kullanımı ile ilgili daha da detaylı bilgi istiyorsanız elektrik geçiş dönemi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir veya İpragaz Elektriğe ait telefonu arayarak da aklınıza takılan daha detaylı soruları sorabilirsiniz. Bu yazıda verdiğim bilgiler genel bilgilerdir. Detaylı bilgi, sözleşmeler ile ilgili sorularınız ve diğer sorularınız için ilgili firmayla görüşmeniz çok daha net bilgiler verecektir. Bunu göz önüne almanız gerekmektedir.  

Enerji kategorisinde uzun zaman sonra yazdığım yazım umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder