14 Kasım 2012 Çarşamba

Yusufcuk Böceği

Yusufçuk (Helikopter Böceği) (Anisoptera); 

Bu gizemli ve güzel rengarenk böcekleri tanıyarak hayret ve hayranlığınız artacaktır. İnsan bazen onlara özenebilir. Onların dünyasını tanıdığınızda, erkek iseniz hiçbir zaman Yusufçuk olmak istemezsiniz herhalde. Uğrunda ölünecek aşklar olsa bile :).

yusufçuk böceği çiftleşme 

Yusufçuk erkekleri hayatları boyunca bir defa çiftleşirler. Yusufçuk böceklerinin dişisi, çiftleştikten sonra erkek yusufçuk böceğinin kafası ile beslenir. Bu yüzden tüm erkek Yusufçuk böcekleri hayatları boyunca sadece 1 (bir) defa çiftleşebilirler.

  Yusufçuk böcekleri

Çiftleşmeden sonra erkeğini yemekte olan Bayan Yusufçuk. Üstte ve Altta 

Yusufçuk böceği

Yurdumuzda Helikopter böceği diye de adlandırılan bu güzel böcekler sivrisinek avcılarıdır. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Yusufçuk adını, Yusuf Peygamberden aldığı söylenmektedir. Yusuf Peygamber yüz güzelliği ve rengarenk kaftanı ile meşhurdur. 

yusufçuk

Kanatlarını uçarken ve dinlenirken açık tutarlar. Kız böceklerinin dinlenirken kanatları kapalıdır. Dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla Kız böceklerinden kolayca ayrılırlar. Helikoptere model olduğu söylenmektedir. Tam bir helikopter gibi manevra yaparak böceklerin ve sivrisineklerin peşinde koşar. İyi bir avcıdır. 

yusufçuk böceği avlanırken

Bir güveyi avlamış. Kafasından itibaren yemeye devam :)

Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla ile tanınırlar. Durgun su kenarlarında, çeşme, akarsu, kanal ve göl kenarlarında sıkça bulunurlar. Meraklı ve fotojeniktirler.

yusufçuk böceği

Bulunduğu alanı sahiplenir. Başka yusufçukların alanına girmesini istemez. Kovar. Yusufçuklar genelde tatarcıklar, sivrisinekler , arılar, kelebek ve güveler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler. Yarım saat içinde kendi ağırlığına eşit miktarda besin tüketebilmeleri mümkündür. Çoğu zaman göllerin, akarsuların ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde görülürler.

yusufçuk böceği

İnsanları normal şartlarda ısırmaz ya da sokmazlar. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. 

yusufçuk böceği ve örümcek

Böyle bir av olursa ömrü kısa olur ama :) uzun yaşayabilir.

Yusufcuklar ne kadar yaşar? :

Bir yusufçuk böceğinin yumurtadan ölümüne yaşam süresi 6 ay ile 7 yıl arasında değişebilir. 

yusufçuk böceği

Sabah sis sonrası üzerinde su damlaları ile hareketsiz duran Yusufçuk. 

Yusufcuklar nasıl çoğalırlar?: 

Dişi yusufçuklar yumurtalarını su kenarlarına ya da su içindeki bitkilerin üzerine yumurtlarlar ya da uçarken suya serpiştirirler.Aşağıda suya yumurta bırakan bir yusufçuk.
 
Yumurtadan çıkan ve Nemf adı verilen yavru yusufçuklar yaşamlarının büyük bir bölümünü su altında geçirirler ve solungaç benzeri organları ile soluk alırlar. Genelde omurgasız hayvanları ve zaman zaman da kurbağa larvaları ve balık yavrularını yakalayarak beslenirler. Çok hızlı hareket yeteneğine sahiptirler. Avlarını yakalayabilmek için diğer canlılarda rastlanmayan organlara sahiptirler. 
Yusufçuklar suda gelişimlerini bir yıl içinde tamamlar ve sudan çıkarak uygun bir yere tırmanırlar. Derilerinin sırtları boyunca yarılmasını bekler ve bu işlemden sonra yarılan derinin içinden yetişkin Yusufçuk çıkar. İlk anlarda küçük olan kanatları ve gövdeleri kısa sürede gelişir ve olması gereken boyutlarına ulaşır. Fakat renklerinin olması gereken parlaklık düzeyine ulaşması için saatler ya da günler geçmesi gerekebilir. Yetişkin yusufçuklar sadece uçarak avlanırlar, havadayken birçok uçan zararlıyı yerler. Yarım saat içinde kendi ağırlıklarına eşit oranda besin tüketebilmeleri mümkündür. Bağırsak solunumu yaparlar.


Yusufçukları nerede görebilirsiniz? : 

Yusufçuklar genelde güneşli havalarda uçmayı tercih ederler. Görme duyuları çok gelişmiştir. Birbirlerine birleşmiş olan petek gözleri yaklaşık 1000 ayrı "göz"den oluşur. Görme algıları harekete çok duyarlıdır ve gördükleri her şeyi ağır çekimde algılarlar. Bu nedenle öldürme konusunda çok atik ve serttirler. Kanatları gövdelerinin üst kısımlarında bulunur ve genelde saydam iki çift kanatları olur. Bilinen 500 dolayında alt türü bulunur ve en çok tropik iklimde yaşarlar. Kimilerinin uçuş hızı saatte 95 kilometreyi bulabilir. Ayrıca Yusufçuk böceklerinin dişileri çiftleştikten sonra erkek yusufçuk böceğinin kafası ile beslenirler. Bu yüzden tüm erkek yusufçuk böcekleri sadece 1 defa çiftleşebilirler. 

ters ışıkta yusufçuk

Ters ışıkta Yusufçuk. 



Bazı türler :

Yusufçukların kuzey yarımkürede yaygın bazı türler 

Aeshna caerulea 
Aeshna cyanea 
Aeshna isosceles 
Aeshna juncea 
Aeshna mixta 
Aeshna multicolor 
Anax imperator 
Anax junius 
Anax longipes 
Celithemis fasciata 
Cordulia aenea 
Erythemis vesiculosa 
Libellula depressa 
Libellula fulva 
Libellula quadrimaculata 
Libellula luctuosa 
Libellula lydia 
Orthetrum coerulescens 
Orthetrum cancellatum 
Orthemis ferruginea 
Sympetrum flaveolum 
Sympetrum fonscolombii 
Sympetrum striolatum 
Sympetrum vulgatum

Herşey gönlünüzce olsun...

Kaynakça: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yusuf%C3%A7uk 



(Bazı bilgiler için yararlanılmıştır.)

    2 yorum: