14 Şubat 2012 Salı

Fotoğraf Ligi


Web günlüğümüz gelişmeye devam ediyor. Şu anda 2 yazar olarak güncel ve yararlı içerikler üretmeye devam ediyoruz. Ancak kısa bir zaman içinde 2 veya 3 yazar daha içerik üretmeye başlayabilir. Bu bilgiyi de verdikten sonra bugünkü yazıma başlamak istiyorum…

Web günlüğümüzün ana konularından olan internet üzerine bir yazı yazarak devam edelim. Bu yazı daha çok fotoğrafçılıkla uğraşan kullanıcılar için…

Fotoğraf ve fotoğrafçılık, üzerine sayfalarca kitap yazılacak, günlerce tartışılabilecek bir konu. Ancak biz işin internet boyutunu ele alacağız. Ülkemizde internet üzerinde de, internetin yaygınlaşması ve bağlantı hızlarının artması sonucunda oldukça fazla fotoğraf paylaşım sitesi, fotoğraf dergisi sitesi vb. yayın hayatına başladı ve yayın hayatlarını sürdürüyor.

İşte bugün, internetteki fotoğraf sitesi formatlarına farklı bir bakış açısı getiren ve farklı bir kulvarda yayın hayatına başlayan www.fotografligi.com sitesinin tanıtımını yapacağım.


Farklı olmak, Yaratıcı Olmak…:

Fotoğraf Ligi, klasik fotoğraf paylaşım sitelerinde olduğundan çok farklı bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Aslında paylaşım sitesinden ziyade bir fotoğraf yarışması sitesi demeliyim. Henüz beta aşamasında olan ve kullanıcılarıyla buluşan sitenin işleyişine kısaca bir göz atalım.

www.fotografligi.com ‘da üyeler her hafta verilen 3 adet konu ile ilgili fotoğraf çekerek, fotoğraflarını belirlenen süre içerisinde siteye yüklerler. Buradaki güzellik yükleme süresi boyunca fotoğrafların yayına geçmemesi. Yükleme süresi sonunda fotoğraflar oylamaya açılır ve üyeler yarışmalardaki fotoğrafları, konuya olan uyumlarına, zevklerine göre değerlendirirler ve 1 ile 10 arasında değişen puanlar vererek oylarlar. Fotoğrafların hangi fotoğrafçıya ait olduğu oylama süresince yine gizlidir. Oylama süresi sonunda fotoğraflar aldıkları puanlara göre sıralanırlar ve ilk 3 sıraya giren fotoğraflar birer küçük sanal madalya ile ödüllendirilirler.

Ancak şöyle bir detay daha var. Onu söylemden geçemeyeceğim çünkü oldukça iddialı bir özellik. Fotoğraf sitelerinde üyelerin fotoğraflarından oluşan bir portfolyöleri vardır. Bu portfolyö, fotoğraf yükledikçe oluşur. Ancak Fotoğraf Ligi’nde bir fotoğrafın üyenin portfolyösüne eklenebilmesi için yarışmalarda ilk 10 sırada olması gerekmektedir. İlk 10’a giremeyen fotoğraflar portfolyölere eklenmez. Bu da fotoğraflar arasındaki rekabeti arttırır. Sitenin de dediği gibi, Fotoğraf Ligi, yarışmalarında tatlı rekabeti kullanır.




Fotoğrafçılıkta her zaman rekabet vardır. Her yıl ülkemizde ve Dünya’da yüzlerce ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışması düzenlenmektedir. Bu durumda aslında www.fotografligi.com sitesinin, fotoğrafın ruhuna çok uygun bir site olduğunu kanıtlıyor.

Dünya’da örnekleri olan bu tarz fotoğraf sitelerinin ülkemizde de yayın hayatına başlaması gerçekten sevindirici. Bu tarz bir fotoğraf sitesinin yaratıcılığı ve farklı olmayı teşvik ettiğini düşünüyorum. Oldukça geliştirilebilir bir site. Yarışmalara, fotoğrafa ve fotoğrafçılığa ilgi duyan herkes ister fotoğraflarıyla isterse de yalnızca oylamalar yoluyla katılabiliyor. Tek şart siteye kayıt olmak.

İleriki aşamalarda ödüllü yarışmalarında düzenlenmesi planlanıyor. Hatta ödüllü ligler ve benzeri pek çok etkinlik fotoğraf severleri bekliyor olacak.

Site Adresi : www.fotografligi.com
Fotoğraf Ligi Google+ Sayfası



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder