Öyleyse veya değilse bile bu yazı tam size göre… kısa bir süre önce blogumuzda bir çekiliş düzenlemiştik. Bu çekilişte farklılık yaratacak bir “Doğa ve Çevre” ödülü ararken aklıma “Neden ağaç fidanı armağan etmeyelim?” fikri gelmişti. Böylece bugünkü yazımın konusu da bu ödüle karar verdikten sonra aklımda belirivermişti. Bu yazımla birlikte ağaç dikmek isteyip de dikemeyenleri veya sevdiklerine bir fidan armağan etmek isteyen okurlarımızı böylesine önemli bir konuda bilgilendirmek istedim.
Burada uzun uzadıya ağaç dikmenin yararlarından bahsetmeyeceğim. Zira her Türk vatandaşı ağaç dikmenin ülkemiz ve hatta dünyamız için önemini biliyor olmalı! Ağaçları keserek rant uğruna çevreyi katletmemek gerektiğini bilmeli! Ağaç dikmeliyiz, dikemiyorsak ağaç dikmemize yardımcı olan hizmetleri bilmeliyiz ve çevremizdeki insanlarla bunu paylaşmalıyız. Nasıl mı?
Tabi ki bir ağaç fidanını, yerini kazıp veya önceden hazırlanmış yerine, ellerimizle dikmek her zaman apayrı bir haz verecektir. Ancak çoğu kişi bunu yapmaz veya yapacak zamanı ve mekanı bulamaz. Birey olarak ülkemizin ağaçlandırmasına katkıda bulunmak için elimiz kolumuz bağlı beklemek zorunda değiliz. TEMA vakfının ( Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ) bu konuda çok güzel bir hizmeti var. Biz düzenlediğimiz çekilişte verdiğimiz, kazanan kişinin adına dikilecek ağaç fidanı ödülünü TEMA vakfının çevrimiçi bağış hizmeti sayesinde verdik.
DETAYLARA GEÇELİM…
TEMA vakfının internet sitesi olan tema.org.tr adresinde “Bağış ve Destek” kısmında bulunan “Online Bağış” formunu kullanarak kredi kartınızla ister kendinize, isterseniz de sevdiklerinize, ailenize, arkadaşlarınıza ağaç fidanı veya meşe fidanı armağan ederek dikili bir ağaca sahip olabilir, sevdiklerinizin de pek çok ağaca sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Hem de ülkemizin ağaçlandırılmasına katkıda bulunmuş olur ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak adına önemli bir adım atmış olursunuz.
Ağaç fidanı bağışını özel günlerde yaparak sevdiklerinize veya kendinize, bu özel ve manevi anlamı yüksek olan ağaç fidanlarını armağan edebilirsiniz. Bunu ister bir fiziksel sertifika ile, isterseniz de sanal bir sertifikayla taçlandırabilirsiniz. Anneler günü, babalar günü, doğum günü, bebek doğumu, öğretmenler günü, yılbaşı gibi günlere özel sertifikalarınızı sevdiklerinize verebilir ve onları mutlu edebilirsiniz. Tabi ki sadece bu günlerde bağış yapmak yerine kendinize özel bir sebep belirterek de ağaç fidanı bağışı yapabilir ve sertifikanızı alabilirsiniz. Mesela bizim sebebimiz “Blog Çekilişi” :) Hemen belirtmeliyim, illa ki bir sebebinizin olması gerekmiyor tabi ki. Canınızın istediği her an, en az 5 adet olacak şekilde fidanlarınızı bağışlayabilirsiniz.
TEMA vakfının online fidan bağışı hizmetinden bahsettikten sonra şöyle bir öneri de bulunmak istiyorum. Biz ağaç fidanı ödülünü blog çekilişimizde verdik. Bloglarında çekiliş yapan arkadaşlar da bir ödüllerini ağaç fidanı ödülü olarak koysalar hem bahaneyle daha fazla ağaç dikilimiş olur hem de kendi bloglarında güzel bir işe imza atmış olurlar.
Kısaca bir hesap yaparak yazımı sonlandırmak istiyorum. Bu yazımı okuyanlar arasında 50 kişi her ay düzenli olarak ağaç fidanı bağışı yapmaya karar verse ya da her ay demeyeyim de 2 ayda bir 5 adet fidan bağışı yapsa;
1 adet fidan bedeli 5 TL.
2 ayda bir 5 fidanın kişiye maliyeti : 25 TL. (Nelere para harcadığınızı bir düşünün! Ağaç bağışı için 25 TL devede kulak kalacaktır.)
2 ayda bir en az 5 fidan bağışı yapılsa: 50 kişi x 5 fidan = 250 fidan
Yılda ise bu sayı 250 fidan x 6 = 1500 fidan eder. ( Her ay bağış yapılsa 3000 fidan ediyor!)
1500 ağaç, bir yılda küçük bir ormanı ülkemize kazandırmamız demek. Bu yazıyı okuyup düzenli ağaç fidanı bağışı yapmayı düşünenlerin sayısı 50’yi aştıkça ağaç sayısı da artacaktır. Güzel ve daha yaşanabilir bir doğa için bu tarz konularda çevremizde farkındalık yaratmalıyız. Umarım yazım, okuyan herkese ve onların çevresindeki insanlara yararlı olur ve farkındalık yaratır. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...
Şöyle bir düşünüyorumda en son ağaç diktiğimde 7-8 yaşlarında olmam lazımdı. Hayatımda ilk ve tek yaptığım sayılı aktivitelerden bir tanesi ne yazık ki !
YanıtlaSilYorumunuza çok teşekkür ederim. Çoğu kişi için durum bu şekildedir tahminim. Bu yüzden elimizden geldiğince doğayla daha çok ilgili olmaya çalışmalıyız. Belki bir ağaç dikme etkinliğine gidemeyebiliriz ama bu ağaç dikmeyeceğimiz anlamına gelmez.
YanıtlaSilToplum olarak bu konuda daha hassas daha duyarlı olmalıyız. Tekrar yorumunuza teşekkür ederim...
Ne demek rica ederim.
SilToplumumuz gerçekten bu tür konularda çok duyarsız. Bunlar içinde bizlerde dahil olmak üzere çevreye yeterli saygı ve davranışları göstermiyoruz. Çünkü işimize gelmiyor. Bu sebeple toplumumuzda duyarsızlık ve umursamamazlık hat safaya ulaştı son zamanlarda.
En azından sizin bu blog yazınız gibi paylaşımlar yaparak toplumumuzu çevremizi halkımızı bilinçlendirmek için küçükte olsa bir katkı yapmalıyız diye düşünüyorum.
Kesinlikle katılıyorum. Bu yazıyı yazmamdaki amaca sizden bu yorumu duyunca aslında ulaşmış oluyorum. Mutluluk verici bir durum.
Sil