9 Şubat 2014 Pazar

Martin Mystere 121 - Grendel Macerası

Bugün İmkansızlıklar dedektifi Martin Mystere çizgi romanının 121. sayısı olan “Grendel” adlı hikayeden bahsetmek istiyorum. Bu sayı ayrıca benim okuduğum ilk Martin Mystere macerası olarak da tarihe altın harflerle geçmiştir. Bu çizgi roman, Lal Kitap tarafından aylık ve klasik maceralar olarak yayınlanmaktadır. Eski sayılara ulaşmak zor olduğundan herhangi bir sayıyı seçip okumaya başlayabilirsiniz. Hatırlatmak isterim “Klasik Maceraları” içeren Martin Mystere sayıları 4 farklı sayının bir araya getirilmiş halidir. 

Grendel, aylık seriden yayınlanan sayıdır ve bir macera içerir. Maceramız sayının sonunda nihayete eriyor. Bu yönden de güzel bir özellik, her sayıda farklı bir macera, farklı bir mekan bizi bekliyor. Hemen 121. sayı “Grendel” macerasından bahsetmek istiyorum. 


Ben bu sayıyı rastgele seçmiştim. Ancak ilginç bir şekilde bu sayıda, kahramanımız Martin Mystere ve onun can dostu (!), bir zamanlar düşmanı olan Sergej Orloff’un geçmişleriyle ilgili bilgileri maceranın gidişatındaki konuşmalarda öğrendiğimi görüp, şanslı bir tercih yaptığımı anladım. Martin ile Sergej’in tanışmaları, gençlik yılları ve birlikte Hindistan’a yaptıkları ve orada pek çok şey öğrendiklerini çok yüzeysel olarak bize Martin’in uzatmalı sevgilisi Diana Lombard anlatıyor. Ayrıca Sergej Orloff’un geçmişindeki önemli bir hadiseyi de okuyoruz. Maceranın sonunda bu konuyla ilgili bir de sürpriz var. 

Genel bir girişten sonra detay vermeden kısaca maceradan bahsedeyim. Bu macera epik bir şiir ( destan ) olan “Beowulf” destanını konu alıyor. Sayının adı olan Grendel, zaten Beowulf’ta geçen bir canavardır. Bunu da macerayı okuduğumda öğrendim. :) Kısaca bilmeyenler için Beowulf’tan bahsedeceğim. Grendel adında bir canavar vardır. Kralımız Hrothgar bu canavarla savaşmakta zorluk çeker. Bu canavar insanları katletmektedir. Kimse bu canavarı öldüremez. O’nu öldürecek bir kahraman beklenmektedir. İşte bu kahraman Beowulf’tur ve Grendel’i duyarak canavarı öldürmek amacıyla Danimarka’ya gelir. Olaylar bu şekilde devam eder. Martin Mystere’in bu sayısındaki olay örgüsü de bizi Beowulf ve Grendel’in mücadelesine götürüyor. Bu epik destansı şiiri macerada yaşıyoruz. Açıkçası ben daha önce bu destan ile ilgili çok fazla bilgiye sahip olmadığım için, hikayesini çizgi roman olarak okumak çok hoş oldu. Ayrıca kitabın sonunda da bir kaç sayfa bu konularda açıklayıcı bilgilere ve fotoğraflara yer verilmiş, o kısım da gayet açıklayıcı ve bilgilendirici. 

Martin Mystere 121. sayı Grendel, çok karışık olmayan, çok fazla aksiyon içermeyen, hafif bir maceraya sahip. Bu sayıda kahramanlarımızın, ana konuyla paralel olarak, geçmişlerinden de bazı kesitler okuyup öğreniyoruz. Martin Mystere daha önce bu yazımda da belirttiğim gibi çok ilgi çekici bir çizgi roman. Her sayıda farklı bir macera yaşamak, Dünya’nın farklı mekanlarında arkeolojik, mitolojik, destansı, mistik olayların peşinde olmak çok güzel. Çizgi roman okurları zaten bunu biliyordur. Ancak eğer çizgi roman okumaya başlamak istiyorsanız Martin Mystere çok güzel bir seçim olacaktır. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder