7 Haziran 2013 Cuma

Klimalarda Elektrik Tasarrufu Yapmanın 6 Yolu!

Uzun zamandır mesleğim gereği ilgi duyduğum bir konu olan enerji verimliliği konusunda yazı yazmamıştım. Yaz aylarının gelmesiyle artan klima kullanımı sebebiyle bugün klimalarda enerji tasarrufu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Klimalarda enerji tasarrufu konusunda pratik, günlük kullanıma yönelik bilgiler vereceğim. Amacım enerjide dışa bağımlı halde bulunan ülkemize, insanlarda farkındalık yaratarak bir nebze de olsa katkıda bulunabilmektir.

Enerji konularında yazmış olduğum diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

klima


Hemen sözü uzatmadan konuya geçeyim.

Bildiğiniz gibi klimalar aslında hem soğutma hem de ısıtma yapabilen makinalardır. Ancak soğutma amaçlı kullanımları daha yaygındır. Dolayısıyla klimaların soğutma özelliklerine yönelik tavsiyelerde bulunacağım. Aslında ısıtma içinde bahsedeceğim maddeler geçerlidir.

1. Enerji Sınıfı Önemlidir!

Klima alırken, alacağımız klimanın ne kadar elektrik tükettiğini göz önüne almalıyız. Yani bu demek oluyor ki cihazların üzerinde yazan enerji sınıfı değerlerine önem vermeliyiz. A sınıfı ve üzeri enerji sınıfına sahip klimaları seçmek, enerji tasarrufu anlamında çok önemli kazançlar sağlayacaktır.

enerji etiketi
Enerji Etiketi - Son Yıllarda A Sınıfından Daha Verimli Sınıflar Olan A+, A++ ve Hatta A+++ Enerji Sınıflarına Sahip Cihazlar Çıkmıştır. 

2. Mevcut Klimalarımızın Bakımını Yaptırmalıyız!

Bir başka önemli konudur. Klimalarımızın ısı transferini sağlayan yüzeyleri, yani belirli bir sıcaklıktaki havayı soğutmaya ya da ısıtmaya yarayan yüzeyleri, zamanla kirlenecektir. Bu da yeterli soğutma yapılmasını zorlaştıracak ve klimanın harcadığı elektriği arttıracaktır. Filtreleri düzenli değiştirmek de aynı şekilde klimanın harcadığı enerjiyi azaltır. Dolayısıyla klimalarımızın bakımlarına önem vermeliyiz.

3. Eski Klimalarımızı Değiştirmeyi Düşünmeliyiz!

Yatırım maliyeti yüksek bir madde gibi gözükse de aslında durum göründüğü gibi değildir. Hemen nasıl olduğunu anlatayım. :) Genel olarak kullandığınız klimanız 10 yaşından büyükse, A sınıfı olmayan klimanızı yenisiyle değiştirip A sınıfı ve üzeri bir klima almanız size %40 lara varan elektrik tasarrufu yaptırır. Bu da yeni bir klima aldığımızda harcadığımız paranın hızlı bir geri dönüşe sahip olacağı anlamına gelir.

Klimalarınız eskiyse klimalarda enerji tasarrufu için değişim yapma seçeneğini her zaman düşünmeliyiz!

4. Yalıtımınız Varsa Bu İyi Bir Şey...

Yalıtımın ısınmaya olduğu gibi soğutmaya da önemli katkısı vardır. Elde etmek istediğimiz sıcaklık yalıtımlı bir mekanda daha uzun süre korunur ve böylece klima daha hızlı istediğimiz sıcaklığa ulaşır ve daha uzun süre beklemede kalır. Bu da elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltır.

5. Dış Ünite Gözden Uzaktır Ama Önemlidir... :)

Dış ünitenin direk güneş ışınlarına maruz kalması klimanın harcayacağı elektrik tüketimini arttırır. Dış ünitenin hava akımını engellemeden uygun yere konması (üzerine gölgelik yaptırmak vb.) elektrik tüketimini etkileyecektir.

6. Oda Sıcaklığı Çok Önemlidir...

Tıpkı ısınmada olduğu gibi soğutmada da oda sıcaklığını kaç dereceye ayarladığınız elektrik tüketiminizi önemli ölçüde değiştirecektir. Gereğinden fazla yaptığınız her bir derecelik soğutma % 6-7 oranında daha fazla enerji harcayacak dolayısıyla elektrik faturanız artacaktır.

termometre ikon
Sıcaklık Son Derece Önemlidir...

Peki soğutma için uygun sıcaklık ne olmalıdır dediğinizi duyar gibi oldum hemen belirteyim; 24 Derecelik sıcaklık konforlu bir soğutma yani kendinizi iyi hissetmeniz için yeterli olacaktır. Bu değerin altına yapacağınız fazladan her bir derecelik soğutma için % 6-7 oranlarında elektrik tüketiminiz artacaktır. Bir de işin sağlık boyutu var tabi ki. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim.


Yukarıda yaptığım tavsiyeler bir klimanın harcadığı elektrik üzerinde direk olarak etkili konulardan en önemli gördüklerimdir. Sizin de klimalarda enerji tasarrufu ile ilgili uyguladığınız değişik konular varsa, yorum yazarak yazıma katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. 4. ve 5.maddeleri öğrendiğim iyi oldu, bilgi açısından. Klima içindeki tozluklarıda 15 günde bir temizleyin diyorlar. Üşeniyoruz ama sanırım elektrik tüketimini artırıyoruz. Teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler.. Enerji verimliliği konusu önemli bir konu. Klimalarda yaz aylarında hatrı sayılır bir elektrik tüketimi yapıyor. Yazı yararlı olduysa ne güzel..

      Sil