18 Ocak 2013 Cuma

Son Koloni - John Scalzi

Son Koloni, "Yaşlı Adamın Savaşı" evreninde geçen John Scalzi tarafından yazılmış 3. kitaptır. Yazımın başında bu kitabın çok akıcı olduğunu söylemeliyim. Sayfalar sayfaları ardı sıra çok hızlı bir şekilde izledi ve sizin için bu kitaba bir inceleme yazmama fırsat verdi. Bence çok enfes bir kitaptı. :)

son koloni kitap kapağı
Son Koloni - Kitabın kapağı çok güzel...
Direkt bir girişten sonra kendimi toparlayayım. John Scalzi gün geçtikçe saygımın arttığı bir yazar. Umarım güzel dilimize kazandırılmayan kitapları da bir an önce kazandırılır ve kitap severler olarak mahrum kalmayız. Son Koloni'ye gelecek olursam, serinin diğer kitapları gibi Son Koloni'nin de çevirmenliğini Cihan Karamancı'nın yaptığını belirtmeden geçemeyeceğim. Cihan Bey'in bu kitabı ve seriyi çok iyi çevirdiğini düşünüyorum. Kitap yine İthaki Yayınevi tarafından güzel dilimize kazandırılmıştır.

Kitapla ilgili yorumlarıma gelecek olursam, aslında çok fazla şey söylenebilir bu kitap için. Ancak çok fazla detaya girmeden incelemek istiyorum. Okumayan kişilerin tadını kaçırmak istemem. :)

Son Koloni, aksiyon ve bilim tarafı hafif kalan, daha çok galaksi siyaseti, politikası üzerine kurulu akıcı bir bilim kurgu kitabı olmuş. Kitapta olan olayları yine John Perry'nin ağzından dinliyoruz. John, yine kendi analiz ve tahlilleriyle zaman zaman yüzümüzde gülümseme oluşmasına sebep oluyor. John kitabın başında "Yaşlı Adamın Savaşı" kitabından itibaren neler yaşadığını yüzeysel olarak anlatıyor. Malum, ondan uzunca bir süre ayrı kaldık. :)

"Eski usûl. Sayfalı falan." 
"Yani benden notlarımı yazmamı istiyorsun, öyle mi? dedi Kranjic". "Elimle?"

Daha sonra ailesi ile birlikte yaşam sürdükleri Huckleberry kolonisinde hikayeye giriyoruz. Burada kendilerine göre sakin bir hayat sürdüren kahramanlarımız, Koloni Birliği'nden General Rybicki'nin bir gün gelmesi ve John Perry ile karısı Jane Sagan'a yeni kurulacak Roanoke adlı koloninin başına geçme işini önermesiyle sakin hayatlarını bırakıp, üstlenecekleri işin zorluklarına rağmen, önerilen görevi kabul ediyorlar. Buraya kadar gayet normal ilerleyen işler bu noktadan sonra, koloniyi oluşturacak koloniciler Roanoke gezegenine vardıklarında fark ettikleri şey karşısında, karışıyor.

"Dünya, evrenin geri kalanıyla temas ettirilerek enfeksiyon riskine sokulamayacak kadar değerli bir fabrika."

Bundan sonra Koloni Birliği'nin gerçek yüzünü, 412 zeki ırktan oluşan Meclis oluşumunu, amaçlarını ve John Perry ile Jane Sagan'ın kolonilerini kurmalarını, korumalarını, karşılaştıkları zorlukları ve engelleri okuyoruz. Dediğim gibi daha çok politika ve siyaset yaklaşımları ağır basan bir kitap. Aksiyon yönü hafif. "Yaşlı Adamın Savaşı" kitabındaki gibi bir aksiyon beklemeyin. John Scalzi bize bu kitapta Koloni Birliği ve Meclis ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlatmayı seçmiş. Çok da güzel yapmış.

Kitabın sonu ise son derece tatmin edici, ters köşe yapıcı cinsten. :) John abimizi kutlamak istiyorum. Yazımı sonlandırmadan önce Son Koloni'nin çok akıcı bir kitap olduğunu bir kez daha söylemeliyim. Bir hamlede yenilir yutulur cinsten. Bence serinin en iyi kitabı Son Koloni. Mutlaka okuyun.

Kitabı okuduysanız yorumlarınızı okumak benim de hoşuma gider. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Serinin diğer kitapları ile ilgili incelemelerime aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz...

2 yorum:

  1. Merhaba, son zamanlarda en keyif aldığım serilerden biriydi. Keşke İthaki Marslı'ya verdiği önemi bu seriye de verseydi. (Kimbilir belki de buserinin o kadar reklama ihtiyacı yoktu) Benim yorumlarım burada: http://ucalisan.blogspot.com.tr/search/label/John%20Scalzi

    Bloğunuzu takip ettiğim bloglara ekledim, sizi de beklerim, zaman zaman aynı kitaplar üzerine karşılıklı fikir yürütürüz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza teşekkür ederim. John Scalzi müthiş bir yazar. Bu serisi de gerçekten önemli bir seri. John abimiz keşke bu evreni geliştirecek yeni romanları ardı arkasına yazsa ama yazmıyor maalesef. Ancak geçenlerde okuduğum bir haberde sanırım Yaşlı Adamın Savaşı evrenine yeni bir kitap gelecek. :) Heyecanla bekliyorum açıkçası.

      Bloğunuzu inceledim ve takibe aldım. Çalışmalarınızda başarılar.

      Sil