8 Ocak 2013 Salı

Hayalet Tugay - John Scalzi


John Scalzi'nin oluşturduğu bilim kurgu evreninde geçen ilk kitabı olan "Yaşlı Adamın Savaşı" ile ilgili yazımı daha önce yayınlamıştım. Bugün ise "Yaşlı Adamın Savaşı" evreninde geçen ikinci kitabı "Hayalet Tugay" yazımın konusu.

Bu ikinci kitap yine İthaki Yayınları tarafından güzel dilimize kazandırılmıştır. Çevirmenliğini Cihan Karamancı yapmıştır. Bu kısa ama gerekli bilgileri verdikten sonra kitap ile devam edelim...

hayalet tugay kitap kapağı

Öncelikle ilk kitap ile bir karşılaştırmasını yapmam gerek. İlk kitapta hikayeyi karakterimiz John Perry'nin ağzından dinliyorduk. John Perry hikayeyi oldukça eğlenceli anlatıyordu. Tabi ister istemez biraz da bilmediğim için ikinci kitabında bu şekilde olduğunu düşünerek, "Hayalet Tugay" kitabında da hikayeyi John Perry'nin ağzından dinliyoruz zannetmiştim. Ancak öyle olmadığını görünce hayal kırıklığına uğradım. Siz de uğramayın diye bunu söylemek istiyorum. :) Belki siz de böyle bir beklentiye girmişsinizdir.

Bu kitapta John Perry'nin adı geçse de kendisi malesef yok. Ancak 3. kitapta karakterimiz geri dönecek zira kitabın alt yapısı ve hikayesi o yönde bitiyor.

Peki Hayalet Tugay'ın hikayesi ne? Geleyim incelememe.

İkinci kitapta ilk kitaba göre daha fazla bilim kurgu olduğunu düşünüyorum. Bazı konularda yazar daha fazla ayrıntıya girerek bizi bilimsel anlamda daha bir doyuruyor.

Koloni Birliği'ne karşı oluşturulmuş gizli bir ittifak keşfi ve bunun altında eski bir Koloni Birliği çalışanının olması işleri daha bir ilginç hale getiriyor. 3 uzay ırkı ve bunları insanlığa karşı kışkırtan bir başka insan. Obinler, Eneshalılar ve Raeyler ile ölü olarak bilinen Charles Boutin adında bir insanın kurduğu ittifak, Koloni Birliği tarafından insanlık için büyük bir sorun olmadan önce yok edilmeli ve bu ittifakın altında yatan sebepler ve ulaşılmak istenen hedefler öğrenilmelidir. Hikaye bu yönde başlıyor. Tabi bu işlemler bir yere kadar gizli yürütülmesi gerektiğinden işin içine birinci kitapta da karşılaştığımız "Hayalet Tugay" giriyor ve operasyonu devralıyor.

hayalet tugay ve yaşlı adamın savaşı
Muhteşem İkili :)
Asıl ilginç olan nokta ise, Charles Boutin ismindeki bilim insanının, Koloni Birliği'nin Koloni Savunma Güçlerini oluşturan bilinç aktarma çalışmalarını yapan ve Beyin Dostu (TM)'nu oluşturan kişi olması. Charles Boutin'in bilincinden oluşturulan ve O'na karşı kullanılması planlanan Jared Dirac, hikayenin kilit ismi. :) Buradan sonra çok fazla detaya girmeyeceğim. Burada ilgimi çeken Jared Dirac'ın, Charles Boutin'in bilincinden oluşturulan ve yetişkin olarak Dünya'ya gözlerini açan bir "Sonradan doğan" olması. :) İşler bundan sonra karışacak.

Hayalet Tugay, çok hoşuma giden bir evren olan "Yaşlı Adamın Savaşı" evreninde geçen John Scalzi'nin ikinci kitabı. Daha çok bilim kurgu yönü ağır basan bir kitap. Birinci kitabı okuyup sevdiyseniz, bu kitapla devam etmelisiniz. Zira Hayalet Tugay, 3. kitabın girişine zemin hazırlayan olayları içeriyor ve o yönde bitiyor.

John Scalzi, tanışmakta geç kaldığım bir yazar. Yine çok güzel bir iş çıkarmış. Bu kitabı mutlaka okuyun. Siz de kitapla ilgili yorumlarınızı paylaşırsanız kitap üzerine tartışabiliriz.

Seriye yeni başlamayı düşünen okurlarımız için ilk kitabın incelemesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder