Kelebekler bir tasarım, simetri, renk ve desen harikasıdır. Güneşli bir günde, fotoğraflayacak bir kelebek bulamazsak kıyamet yakın demektir. Detaylarını fotoğrafladıkça kelebeklere hayranlık duymamak ve yeni kelebek fotoğrafı peşinde koşmamak mümkün değildir.:)
Bütün kelebekler güzeldir. Güzel bir kelebek fotoğrafı çekebilmek için ilk iş, yakın çekim özelliği olan bir makineye sahip olmaktır. Yakın çekim için iki tip makine kullanabiliriz.
Lycaenidae / Benekli Bakır / / Lycaena phlaeas
a- Objektifi değişmeyen ( kompakt olarak adlandırılan fotoğraf makineleri. En az 4x Optik zum. Ben 10x Optik Zum özelliği olan Kodak D7590 ile başlamıştım. ) ve makro cekim modu olması ile iyi netice alınabilir.
Güneylifisto / Zerynthia polyxena
b- Objektifi değişen ve SLR yada DSLR olarak adlandırılan fotoğraf makineleri. Fotoğraf makineniz SLR ise o zaman bir makro objektif takmanız gerekir.
Makro objektifler 90mm, 100 mm, 150 mm ve 180 mm makro objektifler iyidir. Ben Tamron 90 mm makro objektifi kullanıyorum. Makinam Canon 450D. Arazide hafif ve seri olması tercih nedenim. Tek kusuru uzaktaki kelebekleri çeker iken kısa kalması. Yaklaştırmayan modeller için de Tamron 70-300 mm kullanıyorum. Böylece ikili bir takım oluşturdum.
Lycaenidae / Balkan Kaplanı / / Tarucus balkanicus
Bu ikiliden başka hangi lensi derseniz çok fazla yaklaşmadan kadrajı dolduran güzel bir fotoğrafı çekebilmek için 180 mm. Kelebeğe iyi yaklaşıldığında 90 - 100 veya 150 mm makro da çok iyi sonuçlar verecektir. Ekipmanınızı seçtikten sonra güzel çekimler yapmak artık sizin çabanıza kalıyor.
Kelebeklerin Gözlenmesi ve Fotoğraflanması
Kelebekler doğada çok yaygındır. Sizi beklemektedirler. Evinizin bahçesinde, mahalledeki boş bir arsada, parklarda, bahçelerde, evinizin balkonundaki saksıda bile kelebek gözleyebilirsiniz.
Nymphalidae / Karaağaç Nimfalisi / / Nymphalis polychloros
Kelebekler balkonunuza da gelse bir-iki tanedir. Siz en iyisi doğaya çıkın. Temiz havada yürüyüş yapın. Ciğerleriniz taze havayı solusun. Gözünüz ve vücudunuz bayram etsin. Doğaya der iken de bilinçsizce olmaz. Az çok kelebekleri tanımanız ve onların yaşam alanları hakkında bilgi edinmeniz gerek.
Sarı Bantlı Kadife - Nymphalis Antiopa
Bazı alanlar kelebekler acısından daha zengindir. Özellikle çiçekli akarsu kenarları, meralar, orman içi yollar, orman içindeki açıklıklar ve yüksek dağ çayırlıkları ideal alanlardır. Kelebeklerin ihtiyacı mineralleri topraktan, bir çeşmenin ıslattığı çamurlu alanlarda çok sayıda kelebeği çamuru hortumları ile emerken görebilirsiniz. Her kelebek aynı bitki ve çiçeğe konmaz. Her birinin ayrı konağı vardır. Gözleme çıktığımızda her değişik habitatta başka bir tür karşınıza çıkabilir. Uçan gölgeler sizi takip eder. Her kelebeğin bir yaşam alanı vardır. O alanı terk etmez. Hatta korumaya çalışır. Kısaca her habitat tipinin farklı kelebek türleri vardır. Bir akarsu kenarı çayırlık ve çiçeklik bir alana kelebek gözlemine giderseniz çevredeki canlı ve orman alana, kayalık ve taşlık alanlara da bir göz atmalıyız.
Kelebek soğuk kanlı canlılardır. Gözlem için mevsim çok önemlidir.. Her kelebek türünün bir uçuş zamanı vardır. Genelde bahar ve yaz aylarıdır. Rakımına ve bölgenin iklimine de bağlı olarak havaların ısınıp, kır çiçeklerinin açmaya başladığı Mart - Nisan ayında başlar Kasım ayı arasında gözlenebilir. Bu dönemde aynı alanlara farklı zamanlarda giderseniz büyük ihtimalle farklı türlerle karşılaşacağımızdan eminim. Kelebek olabileceğini düşündüğünüz alanlara farklı zamanlarda giderseniz değişik türlerle karşılaşırsınız.
Pieridae / Orakkanat / / Gonepteryx rhamni
Kelebek gördüğümüzde önce uzaktan bir kayıt almalıyız. Sonra kelebeği fotoğraflarken detayları iyi alabilmek için mümkün olduğu kadar yaklaşmak gerek. Kelebeklerin tür teşhisi kanat altının ve kanat üstünün desenlerine ve renklerine göre yapıldığı için hem kanat altını, hem de kanat üstünü görüntülemeye çalışmak kertik için sağlıklı olur. ( Kertik kendinizin çektiği yeni bir tür fotoğrafı demektir.)
Satyridae / Küçük Zıpzıp Perisi / / Coenonympha pamphilus
Arazide bitkilerin üzerinde dolaşırken, bu bitkilerin, kelebek ve diğer çayır sakinlerinin yaşam döngüleri için hayati önem taşıdığını unutmamalıyız. Ezilmemelerine, zarar görmemelerine azami ihtimam göstermeliyiz. Arazide dolaşırken beraberimizdeki gözlemcilerin çayır adabı eksikse uyarmalıyız. Bitkilere zarar verilmemesini sağlamalıyız. Doğada bulunduğu ve bulunacağı tüm alanlardan güzel anılar ve fotoğraflar dışında hiçbir şey alınmaz ve bırakılmaz.
Lycaenidae / Balkan Kaplanı / / Tarucus balkanicus
Öncelik doğanın içinde ve onun konuğu olduğunu unutmamalıyız.
Çektiğimiz fotoğrafların koordinatlarını, mevkisini tanımadığımız kişilere vermemeli, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmamalıyız. Fotoğraflar il bazında yada en fazla ilçe bazında arşivlenmelidir.
Nymphalidae / Güzel İparhan / / Melitaea trivia
Sürdürülebilir bir doğa ve çevre için: Doğa ve Çevreyi İnsandan Korumak Mecburiyetindeyiz.
Her Şey Gönlünüzce Olsun…
Kelebekler için daha detaylı bilgilere aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çok yararlı bir yazı olmuş. Fotoğraflar zaten harika:)
YanıtlaSilYine çok güzel bir yazı. Bu küçük canlıları insanlara tanıtmak onların korunmasına yapılmış bir katkı diye düşünüyorum.
YanıtlaSilBu arada sormak istediğim bir şey var. 4. ve 5. sıradaki kelebeklerin adı nedir? Özellikle 5 numara dikkatimi çekti. Kanadının alt kısmında iki tane anten gibi uzantı var. Çok güzel.
Beğenmenize sevindim. Murat Bey kelebeklerin altına isimlerini yazdım. Sizin merak ettiklerinizden 4 numarada Anadolu Melikesi , 5 numara Türkiye Kelebeklerinin en küçük kelebeklerinden biri olan BALKAN KAPLANI dır.Bilgilerinize
YanıtlaSilSevgilerimle. Her Şey Gönlünüzce Olsun.