Doğaya çıkmadan önce hazırlık .
Doğaya çıkmak için ne yapmalıyız. En önemli konu budur. Birinci şart kendimize ve aile bireylerine zaman ayırmalıyız. İş telaşı ve şehirde isek ŞEHİR CURCUNASI yakanızda büyük bir tasma da olsa, istersek kendimize zaman ayırabiliriz. Kamu yada özel sektör çalışanı da olsak yapabiliriz. Alıp başımızı gidelim, ufukta bir çizgi gibi görünen dağlara yada yanı başımızda duran, farkında olmadığımız kırlara, parklara, yemyeşil vadilere kendimizi atalım. Yapacağımız iki şey var. Birincisi kendimize zaman ayırmak, ikincisi doğaya çıkarken gerekenleri yapmak.
Mesela bir tatil günü arabanıza atlayıp karşı ki dağlara doğru bir gideyim derseniz, daha önce hiç gitmedinizse rastgele çıkmak olmaz. O, doğaya değil, maceraya gitmek olur. Bazen keyifli olsa da, çoğu kez sıkıntılı olabilir. Bir hedefiniz olmalı. Oradaki hedefleri nereden bulayım diyeceksiniz. Kolay :) Bu yazıyı okuyorsanız elinizin altında bilgisayar var yada elinizdeki akıllı telefon. Hemen her şeyi bilen Google ve Google Earth'e giriyorsunuz ve istediğiniz bilgilere ulaşıyorsunuz. Bu bir yerleşim birimi olabilir. Hedefin uzaklığı ve yol güzergahını öğrenmek mümkün. Yol boyunca mola sürpriz yerleri olabilir. Bir çeşme başında soluklanmak hoş olur, ama hedef o köy. O köye ulaşıp, orada bir çay içip dönmek, bilinen bir hedefe gitmek en doğrusu ve keyiflisi olacaktır.
Alıştığımız güzergahların dışına çıkacak isek, araçta ilk yapmamız gerekenler;
Akşam yaptırmış olsak bile, yedek lastiği kontrol etmek, bijon anahtarı, kriko, yangın söndürme tüpü, ilk yardım çantası, su ve bir miktar yiyecek bagajınızda bulunsun. Olmazsa olmazlardan biri de fotoğraf makinası. Gittiğiniz yerden getireceğiniz en değerli şey orada çektiğiniz fotoğraflar olmalı.
Doğaya çıkmadan önce hazırlık yapılmalı ve doğada nasıl davranmamız gerektiğini, araştırmalıyız. Başlangıçta çevrenizdeki tecrübeli, yöreyi ve doğada nasıl davranılması gerektiğini bilen arkadaşlarla yola çıkmanızı öneririm. Doğa yürüyüşü yapacak isek biri rehber en az 3 kişi olması iyi olur. Bir başka önemli nokta, doğaya ayak basmadan önce kendimizi tanımalıyız. Herhangi bir alerjimiz var mı, başka bir sağlık sorunumuz var mı? Var ise dikkat etmeliyiz. Uygun ayakkabı, şapka yada başlık ve giysi seçmeliyiz. Doğaya çıkar iken en önemli gereksinim giyimdir. Bunun nedeni yürüyüşte en önemli şeyin vücut sağlığı olduğudur. Vücut sağlığını bozmayacak rahatlıkta ve ferahlıkta giyim malzemeleri seçmek gereklidir.
Arazide bitkilerin üzerinde dolaşırken, bu bitkilerin, kelebek ve diğer çayır sakinlerinin yaşam döngüleri için hayati önem taşıdığını unutmamalıyız. Ezilmemelerine, zarar görmemelerine azami ihtimam göstermeliyiz. Arazide dolaşırken yanımızdakilerin çayır adabı eksikse uyarmalıyız. Bitkilere zarar verilmemesini sağlamalıyız. Bu yazıda bir mor dikenin üzerinde kaç tür kelebek ve böcek beslendiğini izlediğinizde şaşıracağınızı tahmin ediyorum.
Bir diken ne olacak bas geç! Ama öyle değil. O bir yaşam alanı. Mümkün olduğunca yaşam alanlarına müdahale etmeyelim. Sürdürülebilir bir doğa ve çevre ancak öyle sağlanabilir.
Öncelik doğanın kendisinde olmalıdır. Bizler doğanın konuğu olduğumuzu unutmamalıyız. Eğer doğduğunuz ve çocukluğunuzun geçtiği yörede iseniz bir düşünün. Doğa ve çevredeki tükenişi :( Doğada çektiğimiz fotoğraflar detay fotoğraflar ise, kelebek, sürüngen, böcek, çiçek vs. kesinlikle koordinatlarını, mevkisini tanımadığımız ve güvenmediğimiz kişilere vermemeliyiz, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmamalıyız. Fotoğraflar İl bazında yada en fazla İlçe bazında arşivlenmelidir.
Toplayıcılar var. Çok önemli. Yurdumuzda endemik bir çok tür var. Koleksiyoncular ve toplayıcılara yem olmasın.
Doğada bulunduğumuz ve bulunacağımız tüm alanlardan güzel anılar ve fotoğraflar dışında hiçbir şey almamalıyız ve en önemlisi DOĞADA HİÇ BİR ŞEY BIRAKMAMALIYIZ. ( Özellikle çöp ve ambalaj artıkları başa bela :( ).
Doğayı sevelim ve koruyalım
Bitkilerin ve tüm canlıların
Yaşam alanlarına müdahale etmeyelim.
Yaşam alanlarına müdahale etmeyelim.
Sevgilerimle.
Her Şey Gönlünüzce Olsun..
1kosedereli
Çok güzel bir yazı. Doğada diken diye yüzüne bakmayıp, belki de koparıp attığımız bir bitkinin, bu kadar çok canlı için besin kaynağı olması çok ilgi çekici. Aslında kendimizi de sorgulamamız gereken bir konu.
YanıtlaSilDoğada gezerken azami dikkat göstermeliyiz. Bu yazı insanlara farkındalık kazandırabilir diye düşünüyorum.
Teşekkürler...