23 Ağustos 2012 Perşembe

Bookcrossing - Gezgin Kitaplar Nedir?


Bugünkü yazımda sizlere ülkemizde uygulanmasını, belki de yaygınlaşmasını demeliyim, çok istediğim ancak uygulanmasının (yaygınlaşmasının) zor olduğunu düşündüğüm bir konudan bahsetmek istiyorum. Orjinal ismi "Bookcrossing" olan, güzel dilimize "Gezgin Kitaplar" diye çevirebileceğimiz, ( Benim çevirim değil bu şekilde kullanılıyor) bir kitap paylaşım etkinliği bugünkü yazımın konusu.

Tabi ki Dünya üzerinde oldukça yaygın olan bu, herkese açık etkinlik Güzel Ülkemizde tahmin ettiğiniz gibi pek yaygın değil. Kısaca Gezgin Kitaplar yani "Bookcrossing" etkinliğinde nasıl bir yol izleniyor, neler yapılıyor bahsedeyim.

bookcrossing logosu
Resmi Logo

Bookcrossing Nedir?

İlk olarak, ülkemizde ve hatta dünyada dolaşıma sokmak istediğimiz bir kitap seçmekle işe başlıyoruz. Kitabı seçtikten sonra ilk sayfasına kitabınızın dolaşımda olan bir kitap olduğu ve okunduktan sonra halka açık herhangi bir yere terk edilmesi gerektiğiyle ilgili bir yazı yazmalısınız. Söz konusu kitabın  "Bookcrossing"  etkinliğine dahil olduğunu böylelikle kitabı alan kişilere bildirmiş oluyoruz ki bence bu durum olmazsa olmaz bir konu. Zira kitap okunduktan sonra okuyan kişi tarafından yeniden dolaşıma sokulmalı. Dolayısıyla bu duruma dikkat etmemiz gerekiyor.

Daha sonra kitabınızla vedalaşarak onu halka açık herhangi bir yere bırakıp arkanıza bakmadan oradan ayrılıyoruz. :) (Vedalaşmadan önce yapılacak birkaç işlem daha var. Onları yazının devamında bulabilirsiniz.) Benim kitaplarım değerlidir. Benim için kitaplarımı bir yere bırakmak zor olabilir ama işin içinde paylaşma ve güzel bir etkinlik olunca buna katlanabilirim. :) Kitabı bir parka, bir bahçeye, bir kafeye ya da belki daha yaratıcı yerlere bırakabilirsiniz. Burası tamamen size kalmış. Bundan sonrası kitabı bulan kişinin insafına kalıyor.

bookcrossing alternatif logo
Bir başka güzel logo


Tabi kitap okuma oranı yüksek ülkelerde kitabın dolaşımda kalması ve sürekli gezmesi ihtimali oldukça yüksek. Ancak ülkemizde kitaplara ve kitap okumaya olan ilginin yeterli seviyede olamadığı sayılarla kanıtlanmış bir gerçek olduğu için, kitap okumayı sevmeyen birisinin eline geçtiğinde okumayacağı halde alıp evine götürmesi ve o kitabın tozlu raflarda unutulması oldukça güçlü bir ihtimal.

Dolaşımdaki Kitabı Nasıl Takip Edeceğiz?

Güzel bir soru... Akla gelecek belki de ilk sorulardan biri. Kitabımızı seçip, notumuzu yazıp, kitabı dolaşıma verdik. Peki "Bookcrossing", yani Gezin Kitaplar'da işimiz bitiyor mu? Cevabımız hayır. Dolaşıma verdiğimiz kitabımızı izlememiz gerekiyor. Kaç kişi okumuş, nerelere uğramış, bunları takip etmemiz gerekiyor. Bunları takip edebilmemiz için ise bizden istenilen, dolaşıma bırakacağımız kitapla ilgili bilgileri "Bookcrossing" olayının dünyadaki resmi sitesi http://www.bookcrossing.com/ üzerine girerek kitabımızı kaydetmemiz. Bundan sonra şehir şehir, ülke ülke kitabımızı takip edebiliyoruz.

Resmi sitede izleyeceğimiz adımları kısaca anlatmalıyım;

  1. Dolaşıma bırakacağımız kitabımızı http://www.bookcrossing.com/ üzerine kaydediyoruz.

  1. Kitabı kaydettiğimizde site, tamamen kitaba özel bir "Bookcrossing ID", kısaltılmışı BCID olan bir kod veriyor. (Kayıt Numarası diyebiliriz.)

  1. Bu BCID koduyla kitabımızın nerelere gittiğini, hangi ülkelerde bulunduğunu, kimlerin eline geçtiğini internet sitesinden takip edebiliyoruz.

  1. Kodu aldıktan sonra dolaşıma sokmak istediğimiz kitabımızın üzerine bu kodu not olarak ekliyoruz ki kitabı bulan kişi bu kodu internet sitesine girip kitabı aldığını ve daha sonra kitabı tekrar herhangi bir yerde bıraktığını internet sitesine kaydedebilsin.

  1.  Aynı şekilde biz bir Gezgin Kitap bulduysak ilk yapmamız gereken iş, kitabın üzerindeki yazılı olan BCID kayıt numarasını siteye girip, kitabı yakaladığımızı ve daha sonra da kitabı okuduktan sonra bir yerlere bıraktığımızda, kitabı serbest bıraktığımızı siteye kayıt etmeliyiz. Böylelikle sistem işleyecek ve Gezgin Kitabımız yoluna devam edecek. Takip edilebilir olacak.

bookcrossing resmi sitesi banner logosu

Kitabı herhangi bir yere bırakmaya resmi dilinde "Release into the wild" deniyor. Yani vahşi hayata kitabı bırakmak :) Gerçekten düşününce bir kitabı herhangi bir yere bırakmak vahşi hayata bırakmaya benziyor.  Bir kitap için evi, sahibinin kitaplığı, ancak bir Gezgin Kitap için ise evi her yer...

Tabi ki siz isterseniz bir yerlere bırakmak yerine direk tanıdığınız arkadaşlarınıza veya tanımadığınız insanlara da vererek kitabı dolaşıma sokabilirsiniz. Ancak en çok tercih edilen yöntem tabi ki kitabı rasgele bir yerlere bırakmak. Vahşi hayata... :)

Gördüğünüz gibi "Bookcrossing" etkinliğine katılmak oldukça kolay. Siteden kayıt numarası alıyor, kitabımıza bu kayıt numarasıyla beraber kitabın içine etkinliği anlatan bir not ile beraber kitabı dolaşıma bırakıyor sonra da http://www.bookcrossing.com/ üzerinden takip ediyoruz.

Şuan vahşi hayatta dolaşımda olan kitap sayısı 28892 adet. :) Ülkemizdeki gezgin kitap sayısı 93.

Umarım size "Bookcrossing", yani "Gezgin Kitaplar" etkinliği ya da oyunu ile ilgili yararlı bilgiler verebilmişimdir. Bu etkinliği ilk duyduğumda çok hoşuma gitmişti ancak daha sonra düşündüğümde ülkemizde uygulanmasının önündeki engeller oldukça fazla olabilir. Okumayı sevmediğimizden ya da okunmayacağı halde gezgin kitabı alıp tozlu raflarda unutma ihtimali fazla olduğundan bu olaya şüpheli yaklaşıyorum. Ama her şeye rağmen bir kitabı dolaşıma yani vahşi hayatın kollarına bırakmak istiyorum. Bunu yaptığımda blogumuzda duyuracağım.

Siz de "Bookcrossing", "Gezgin Kitaplar" hakkındaki düşüncelerinizi, bu etkinliğin uygulanabilirliğini arttırmak için neler yapılabileceğiyle ilgili görüşlerinizi bu yazıya yorum yaparak belirtirseniz, bu güzel olayı tartışıp güzel fikirler ortaya çıkarabiliriz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

5 yorum:

  1. çok güzel etkinlik çok güzel yazı inşallah ülke olarak bu tarz güzel etkinliklerde daha çok yer alabiliriz.

    YanıtlaSil
  2. Duymuştum bunu daha önce ama gerçekten zor. Alan herşeyin anlatıldığı o ilk sayfayı koparıp edinebilir ya da aman bu ne deyip çöpe atabilir. Bence bu etkinlik üniversite kampüslerinde yapılabilir. Her bulanın internete girip kaydettirmesi ise daha uzak bir ihtimal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara önem veren kişi sayısı artarsa aslında bu etkinlik çok hoş. Ama dediğiniz gibi benimde çekincem, bulan kişinin kitaba ve etkinliğe göstereceği saygı. Çok fazla sayıda kitabın dolaşımda olduğu ülkeler var. Tamamen bilinçli olmakla alakalı bir etkinlik.

      Kampüs içinde güzel bir fikir.

      Sil
  3. Ben bu olayla İngiltere'de trende bulduğum bir kitapla tanışmıştım. Sonra bir kitap daha buldum, onu Brüksel'de "vahşi doğaya" saldım. Üçüncü bir kitabı da BookCrossing'in üniversitedeki standından alıp okudum. Onu da götürüp Amsterdam'a bıraktım. Son olarak da Yüreğinin Götürdüğü Yere Git kitabını kaydedip Türkiye'de bir okul kantinine bıraktım. Ammaaa kitapların hiçbirinden bir daha ses çıkmadı.

    Benim endişem kitapların çöpe gitmesi. Birilerinin kitabı sahiplenmesi hiç sorun değil çünkü önemli olan kitapların okunması. Belki üniversite kampüsleri gibi sınırlı çerçevede başlatılsa işleyebilir ama çok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz çok güzel deneyimlere sahip olmuşsunuz. Ülkemizdeki denemenizde ses çıkmaması beni şaşırtmadı ve biraz da üzdü tabi. Gerçekten kitaplar konusunda bilinçli bir toplumumuz olmadığı için oluyor bunlar bence. Uğraşmak istemiyor sanki insanlar.

      Kitapların çöpe gitmesi konusundaki endişenize bende sonuna kadar katılıyorum. Kitabı sahipsiz sanıp alıp okumak yerine çöpe gitme ihtimali de oldukça yüksek.

      Üniversite kampüslerinde belki dediğiniz bookcrossing standı gibi stantlarla tanıtım yapılabilir. Ama bence özü rastgele mekanlarda kitabı dolaşıma bırakmak. Ne yazık ki toplumumuz kitaplar konusunda bilinçlenmeden içimizde hep "ya kitaplar çöpe giderse, atılırsa" gibi endişeler olacak gibi.

      Yorumunuz için teşekkürler..

      Sil