Bu yazımda LEGO hakkında ilginç bilgileri, ilginç olduğu kadar da herkes tarafından çok fazla bilinmeyen bilgileri sizlerle paylaşacağım. Sosyal medyadan özellikle google+ profilimden yaptığım paylaşımları takip edenler, bu konu ile alakalı paylaşımlar da yaptığıma dikkat etmişlerdir. LEGO benim için çok güzel ve özel bir kavramdır. Eminim benim gibi düşünen pek çok kişi vardır. Bu durumu, yazıma yorum olarak belirtmeyi unutmayın. :) Hal böyle olunca kendi ilgi alanıma giren bu konuda, ilgi çekici olacağını düşündüğüm bu yazıyı hazırladım. Hazırlarken de oldukça eğlendim ve öğrendim. Ancak LEGO hakkında ilginç bilgileri araştırırken bulduğum maddelerin sayısı artınca bu yazımı iki bölüm halinde yayınlamaya karar verdim. Umarım sizinde hoşunuza gider.
Hazırsanız LEGO hakkında ilginç bilgileri sıralamaya başlıyorum…
- Belki daha önce “Bu LEGO ne demek?” diye düşünmemiş olabilirsiniz. LEGO, bildiğiniz gibi bir Danimarka firması ve “Leg Godt” şeklinde Danca ( Danimarka dili ) iki kelimenin birleştirilmesiyle elde edilmiş bir kısaltma. Dilimizdeki anlamı “İyi Oynamak”.
- Bugün LEGO tuğlası dediğimizde aklımıza gelen parça ilk olarak 1958 yılında üretilmiştir.
- Hemen bununla alakalı bir diğer ilginç bilgiye geçeyim. LEGO firmasının kurucusu Ole Kirk Kristiansen adlı, kendisine saygı duyduğum ve teşekkür ettiğim şahıs, ilk olarak 1932 yılında tahtadan oyuncaklar üretmeye başlamıştır.
- İlk ürettiği oyuncak ise bir tahta ördektir.
- Araştırma yaparken karşılaştığım bir diğer ilginç olduğunu düşündüğüm bilgi ise diğerlerine göre biraz daha edebi. :) LEGO, kelime olarak daima büyük harflerle yazılmalı, ayrıca bir sıfat gibi kullanılmalıymış, yani yalnız başına kullanılmamalıymış. Örneğin LEGO seti, tuğlası gibi. Bu özelliği duyduğumda yazımlarıma daha bir dikkat eder oldum. :)
- Hepimizin bildiği ve sevdiğini düşündüğüm LEGO adamlarla ilgili bir bilgi var sırada. İlk LEGO adam, 1978 yılında üretilmiştir. İlk başlarda sadece sarı renk kafalar taşıyacak şekilde üretilen adamlarımız yıllar geçtikçe farklı renklerde de üretilmiştir. Üretilmektedir. Aynı zamanda çok güzel bir koleksiyon konusudur. Böyle bir koleksiyonu olan okuyucumuz varsa bunu yorumda okumak güzel olurdu. :)
- Hemen yine yukarıdaki maddeyle alakalı bir diğer ilginç bilgi ise gerçekten bir hayli ilginç. (garip bir cümle oldu :)) İlk okuduğumda vay canına değiştim. Bugüne kadar 4 milyardan fazla LEGO adam üretilmiştir. Bu rakam, Dünya’daki grup olarak bakıldığında en büyük nüfustur. :) Eğer bugüne kadar üretilmiş tüm adamları bir havuza koyduğumuzu düşünürsek 170 tane havuza ihtiyacımız olacak. :) Oldukça büyük bir sayı. Bu veriler düşünüldüğünde her saniyede 12 adet LEGO adam üretilmektedir. :) Gerçekten etkileyici. Siz bu yazıyı okurken kaç tane bu adamlardan üretildi?! :)
- LEGO adamların kafasının üst kısmında da bir delik bulunur. İşte bu delik eğer bir çocuk bunu yutar da boğazında kalırsa, nefes alabilsin diye bu şekilde tasarlanmıştır. Mühendisler önlemi elden bırakmamışlar, tasarımı o şekilde yapmışlar.
- Üretilen 4200 farklı LEGO parçası vardır. Bu parçalar 58 farklı renkte üretilir. Tabi bunlar son bilgi. Şirketin sürekli yeni ürünler geliştiren bir şirket olduğunu düşünürseniz, bu sayının artması oldukça muhtemel. Yani buradan şu sonuç çıkıyor. LEGO, sadece tuğladan ibaret bir oyuncak değildir. Bu parçaların yanında pek çok farklı parça da üretiliyor. Dişli çarklar, pencereler, kapılar, kollar, çiçekler, ağaçlar, lastikler ve daha sayabileceğimiz pek çok parça gibi. Bu kadar fazla çeşit parça ve renk düşünüldüğünde LEGO üretim hattının nasıl çalıştığını açıkçası bir Makina mühendisi olarak çok merak ediyorum. Doğrusu üretim yapılan fabrikayı ziyaret edip, üretim hattını gezmek isterdim. Belki buradan sesimizi birileri duyar. :)
- Yukarıdaki bilgiyi verdikten sonra yine üretimle alakalı bir diğer ilginç bilgi ise üretilen 1 milyon adet parçadan sadece 18 tanesinde hata çıkması. Şöyle bir düşünüldüğünde bu kadar küçük ve çeşitli olarak üretilen parçaları göz önüne alırsak bence ulaşması gerçekten teknoloji ve ciddi mühendislik isteyen bir başarı.
- LEGO tuğlası denildiğinde aklınızda bir parça mutlaka belirir. Ancak kastedilen standart boyuttaki tuğla 2x4 boyutunda olan yani 8 noktalı olan tuğladır. Bir sonraki yazımda vereceğim bilgilerde bu boyuta göre hesaplamalar yapılmıştır.
- Bu yazıda ilginç bilgi olarak vereceğim son madde ise az önce bahsettiğim standart tuğla olan 2x4 boyutundaki tuğlalar ile yapabileceklerimiz hakkında. Ne demek istiyorum? 2 adet LEGO tuğlası birbiriyle 24 farklı kombinasyonla birleştirilebilir. Bu sayıyı 3’e çıkardığımızda ise tuğlalar birbiriyle 1060 farklı kombinasyonla birleştirilebilir. Şimdi sıkı durun. Sayıyı 6 tuğlaya çıkardığımızda ise birbiriyle tam 915.103.765 farklı kombinasyonla birleştirilebilir. Bu sayı bilgisayar programı ile hesaplanmış. :) Muazzam. Hayal gücünüzü bu muhteşem oyuncaklarla oynarken dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
LEGO hakkında ilginç bilgiler yazımın birinci bölümünü burada bitirmek istiyorum. Ben yazıyı hazırlarken çok eğlendim. Umarım siz de okurken eğlenmişsinizdir. Bir sonraki bölümde daha da ilginç bilgiler mevcut. LEGO yüzyılın oyuncağı. Her ne kadar çocuklara hitap ettiği düşünülse de gerçek öyle değildir. :) Her yaştan, her kesimden insana hitap eder. Bir yetişkinseniz ve şu an LEGO oynamıyorsanız özel bir tabir olan “Karanlık Çağdasınız” demektir. Oradan çıkmaksa çok kolaydır. :) Ben şahsen “Karanlık Çağdan” çıkma yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerliyorum. Çok sevdiğim bu oyuncakla ilgili olarak ileride zaman zaman blogumuzda yine farklı içerikler yayınlamak istiyorum. Böylece hevesimi hiçbir zaman azaltmamayı amaçlıyorum. :) Bir sonraki bölümde daha da ilginç bilgilerle karışınızda olacağım.
Burada iki adet 2x4 LEGO tuğlasının birleştirilebilme seçenekleri görünüyor. 24 adet kırmızılar her birinin benzersiz olduğu durumdur. Eğer alt üst filan benzerleri ayrı sayarsak beyazlar da katılıyor:
YanıtlaSilhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Lego-all-combinations-of-two_bricks.jpg
Hasan abi yorumun için teşekkürler. Yollamış olduğun fotoğraf çok güzel bir şekilde 2x4 tuğlaların birleştirilme seçeneklerini gösteriyor. Teşekkür ederim. :)
Silbir sıkıntım var bendeki LEGO adamların kafası delikli değil yani sadece çukur var tepesinden bakınca öteki taraf görünmüyor ne büyük şans ki evdede 3 yaşında bir çocuk var.....
YanıtlaSilBu konuda internette dolaşan farklı bir kaç haber var. Bende ki Lego adamın kafasında delik olmayanlar var. Bu konuda en doğru seçenek LEGO'nun kendisine sormak. Ben bu konuda neden böyle farklılıklar olduğunu soracağım.
Silİçerikte ise delik var yazdım zira yazıda yazdığım sebepten o şekilde üretilmiş LEGO adamlar var. Zaten fotoğrafta da delikli kafası olan adamlar gözüküyor. Ama bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. Bunu dediğim gibi LEGO'ya sormak en iyisi sanırım. Bir cevap gelirse veya başka şekilde bir cevap elde edersem buradan paylaşacağım. Gelen cevaba göre yazıyı da güncellerim. Yorumunuz için teşekkürler...
Kucuklugumden beri oynadığım bu oyuncak hakkında iki başlık yazı yazılması çok ilgimi çekti. Ben LEGO adam koleksiyonu yaptığım ve takas usulü koleksiyonumu geliştirdiğim zamanlarda kafalarindaki delikleri hep merak etmiştim. (Hatta anahtarlik yapmaya çalıştığım dönemler oldu:) biraz daha detaylı bilgi isterseniz remzi kitabevinde (reklam yok) bikac yıl önce lego book isimli ansiklopedi almistim. Ilginizi çekerse arastirmanizi öneririm. Güzel bilgiler var.
YanıtlaSilYazıları beğenmenize sevindim. LEGO adamların kafalarındaki deliklerin gerçekten özel bir anlamı var. Ancak sanırım bu kural her LEGO adam için geçerli değil, çünkü son aldıklarımın hiç birinde kafada delik yok. LEGO'ya sormuştum ancak bir cevap alamadım. LEGO adam koleksiyonumu son hız arttırıyorum bende. :)
SilBahsettiğiniz LEGO Book isimli ansiklopediyi sanırım hatırlıyorum. Hatta fiyatından dolayı almayı sonraya ertelemiştim ama hala daha almadım. :) Bence çok güzel bir kaynak. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.