16 Aralık 2012 Pazar

TAVUS KELEBEĞİ

Nymphalis io / Tavuskelebeği / Peacock | European Peacock :


Neden Tavus Kelebeği derseniz, kanatlarının üzerindeki gözler tavus kuşlarının kanatlarındaki gözlere benzediği içindir.



Kanat altı koyu görünümlüdür ama arkadaşın kanat üstü muhteşemdir.


Fırçaayaklılar ailesinden (Nymphalidae) olan Tavus kelebeğinin kanat üstünü görünce, fotoğrafını çekmek için peşinden koşmayan fotoğrafçı yoktur diyorum. :) Bu kelebek her fotoğrafçıyı heyecanlandırır.
Diğer fırçaayaklılarda güzel kelebeklerdir. Akdenizhanımeli, Atalanta, Aglais Nimfaliler, Çiftkuyruklupaşa, Sarıbantlı Kadife, Yırtıkpırtıklar, Dikenkelebeğinin vb.lerinde kanat üstleri çok şıktır.


Bana sorarsanız kanatüstü olarak "Tavus Kelebeğini " tek seçerim. Kanatlarındaki göz bebeklerine hastayım. :) Kanat üstü Türkiyemizdeki başka hiçbir kelebeğe benzemez.


Dinlenirken koyu kanat altı ile çok iyi kamufle olur. Rahatsız edildiğinde, kanatlarındaki büyük gözbeneklerini gösterir. Etrafta bir tehlike hissettiğinde koyulaştığını ve renklendiğini izleyebilirsiniz. Kendisine saldırmak isteyeni korkutmak için bu gözleri kullanır.


Genel olarak Mart - Ekim ayları arasında uçan arkadaşları, sürpriz aylarda da görmek mümkün. Fırçaayaklıların bir çoğu gibi kışı ergin kelebek olarak geçirebilir. Kısaca kış uykusuna yatarlar. Güzel bir sonbahar yada kış gününde karşılaşmanız sürpriz olmaz.


Orman kenarlarında, orman içindeki boş alanlarda, akarsu kenarlarında, bahçelerde görülür. Kuzey Anadolu'da yoğun olmak üzere Ege ve Marmara'da da rastlanır. Fotoğraflar, Balıkesir faunasından olup 60 m kotlarındandır. 0-2500 m arasında görmek mümkündür.


Dünya dağılımı ise tüm Avrupa, Güney Doğu Asya, Uzak Doğu olarak söylenmektedir.


Sürdürülebilir bir doğa ve çevre için;

Doğa ve Çevreyi İnsandan Korumak Mecburiyetindeyiz.
Lütfen doğayı İNSANDAN KORUYALIM .

Her Şey Gönlünüzce Olsun…
Kelebekler için daha detaylı bilgilere aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://www.adamerkelebek.org/

2 yorum:

  1. Tavus kelebeğinin kanat üstü gerçekten çok güzel. Kelebeklerin zaten kendileri çok güzel. :) Fırçaayaklılardan olduğunu yazıda öğrendim. Adlarını duyduğum, fotoğraflarını gördüğüm ve adlarını da çok sevdiğim bazı kelebeklerin de fırçaayaklılardan olduğunu yine öğrenmiş oldum.

    Özellikle çiftkuyruklu paşa ve sarı bantlı kadife kebekleri ile ilgili yazı bekliyoruz. :)

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Tavus kelebeği müthiş bende bir tane buldum.Büyükeyici bir güzelliğe sahip bir kelebek Küplü Beldesi Abdullah Gözen.

    YanıtlaSil