22 Ağustos 2014 Cuma

Bir Leziz Çizgi Roman - BONE

Bugün sizlere oldukça farklı ve bol bol ödüllü bir çizgi roman serisi olan BONE'dan bahsetmek istiyorum. Zira kendisi benim gibi çizgi roman okumaya yeni başlamış birisi için, aslında sanırım herkes için oldukça farklı ve bağımsız bir yayın. Güzel dilimize Marmara Çizgi tarafından nazlı bir şekilde çevrilse de şu an için 4 cildi dilimize kazandırılmış durumda. Toplamda 9 cilt olan seri, orjinal dilinde 2004 yılında tamamlanmış, Jeff Smith tarafından yazılmış ve aynı zamanda da çizilmiştir. 

bone cilt 1 kapak

Konuya çok dağınık girdim. Ancak yararlı bilgileri vermeden edemezdim. Kısaca baştaki dağınıklığı toparlayacak olursam. Fasikül fasikül olarak 1991 - 2004 yılları arasında 55 sayı yayınlanan Bone aynı zamanda bu fasiküller bir araya getirilerek 9 cilt halinde de piyasaya sürülmüştür. 

Bone çizgi romanını ilk gördüğümde çizimlerin ve karakterlerin farklılığından dolayı oldukça ilgimi çekti. İlk bakışta mizahi yönü de olduğunu düşündüren çizimlere ve karakterlere sahip. Okuduğumda bu düşüncemin doğru olduğunu gördüm. Kısaca Bone çizgi romanının konusundan bahsetmek istiyorum zira şimdilik sadece 1. cildini okumuş bir kişi olarak ileride bizi ne tür sürprizler beklediğini kestirmek açıkçası zor. Herhalde böyle olması da kitaplığımda okunmayı bekleyen sıradaki Bone ciltlerini daha da çekici hale getiriyor.

Bone gördüğüm kadarıyla bir ırk ve bu ırka mensup 3 Bone kuzen, Bone’ların yaşadıkları ve henüz 1. cilt itibariyle hemen hemen hiç bilgi alamadığımız Boneville’den kaçmak zorunda kalıyorlar ve hikayemiz uçsuz bucaksız bir çölde bu üç Bone kuzenin nereye gideceklerine karar vermek için soluklandıkları bir sahneyle başlıyor. Daha sonra ilginç bir sebeple birbirlerini kaybeden Bone kuzenler büyük bir vadiyi kaplayan devasa bir ormana, yine birbirlerinden bağımsız ve habersiz olarak varıyorlar. Bu arada maceranın ana konusunu da yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. 

bone cilt 1 maceraya giriş

Bone kuzenler demişken burada hemen araya girip bu Bone kuzenler kimdir ve neye benziyorlar? Bu karakterler hakkındaki düşüncelerime geçmek istiyorum. Maceralarına eşlik ettiğimiz Bone kuzenlerimiz Fone Bone, Phoney Bone ve Smiley Bone adlı 3 Bone. :) Fone Bone ılımlı, ara bulucu, aklı başında ve mantıklı olan bir Bone. Aşağıdaki görselde Fone Bone’u görebilirsiniz. 

fone bone
Fone Bone - Buradaki çizim renklendirilmiş hali

Phoney Bone ise kurnaz, aksi, burnu havada, aklı da havada, egosu tavan yapmış, paragöz bir Bone. Sinirli, sabırsız vs. Bütün bu tip özellikleri üzerinde toplamış bir karakter. Eğlenceli yanı biraz da bu özelliklerinden dolayı başına gelenlerden kaynaklanıyor. Kendisi Fone Bone’a benzemekle birlikte üzerine giydiği tek yıldızlı tişört sayesinde Fone Bone’dan görünüş olarak ayırt edilebiliyor. Gerçi tişört giymese bile herhalde asabiyetinden Phoney Bone’u hiç karıştırmazdık. Yine alttaki görselde Phoney Bone’u görüyoruz.

phoney bone
Phoney Bone - Buradaki çizim reklendirilmiş hali

3 kuzenden sonuncusu ise Smiley Bone. Adından da anlaşılacağı gibi eğlenceli, sakin, vurdumduymaz, umursamaz bir yapıya sahip ve görünüş itibariyle de uzun ve farklı bir Bone kendisi. 1 cilt boyunca çok güzel sahnelere sahip. :) Aşağıdaki fotoğrafını görünce sanırım bana hak vereceksiniz. 

smiley bone
Smiley Bone - Buradaki çizim renklendirilmiş hali

1. cilt boyunca ve tabi ki 9 ciltlik Bone çizgi romanı boyunca bu kuzenlerimizin başlarından neler geçecek ve tekrar Boneville’e dönebilecekler mi hep beraber göreceğiz. Zira 1. ciltte vadiyi kaplayan ormanlık bölgede bıraktığımız Bone kuzenlerimizi, her ne kadar eğlenceli karakterler de olsalar, aslında atıldıkları bu macerada pek çok tehlike bekliyor. Mizah ve aksiyonun başarıyla harmanlandığı bu çizgi romanda pek çok farklı canavar, karakter bizi bekliyor. Oldukça komik bulduğum aptallıkta sınır tanımayan Canavar Adamlardan tutun, Ejderha ve Canavar Adamların Lideri Cübbeli karanlık kişiye, ilginç küçük (yaprak! birisi yaprak mı dedi? :) ) karakter Ted ve onun abisi gibi karakterlere kadar her şeye hazır olun. Her daim sürpriz, yaratıcı, sınırları zorlayıcı bir şeyler bekliyorum açıkçası. :) Bone kuzenlere içinde bulundukları macerada yol arkadaşlığı ve rehberlik yapan gizemli kız Thorn ve onun bir o kadar eğlenceli ve güçlü Büyükannesini de unutmadan yazıma ekleyeyim. 

Açıkçası Bone çizgi romanı, 1.cildinde ne kadar farklı, ne kadar leziz bir çizgi roman olduğunun ayak seslerini fazlasıyla bize yansıtıyor. Bone’un yaratıcısı Jeff Smith’i kutluyorum. :) 1. cilt zaten çok merak uyandıran bir yerde bitiyor. Ben de merak uyandıran bir yerde yazımı sonlandırırken buradan seriyi güzel dilimize çeviren Marmara Çizgi Yayınevi’ne de bir teşekkür etmek istiyorum. Böylesine güzel bir çizgi romanı yayınlayıp, bu çizgi romandan haberdar olmamı (olmamızı) sağladığı için teşekkür ediyorum. Umarım satış rakamlarında da istedikleri performansı yakalarlar ve Bone çizgi romanının 9 cildini de Türkçemize kazandırırlar. Zira ben sabırsızlıkla bekliyorum. 

Siz de Bone çizgi romanını okuduysanız veya okumak istiyorsanız ya da ilginizi çektiyse yazıma yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere... 

2 yorum:

  1. Ayrıca eğlenceli yanının dışında oldukça karanlık bölümleri de var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. 1. ciltte de karanlık sahneler vardı haklısınız. Hikaye içinde daha da olacak sanırım. İlerisini tabiki ben henüz bilemiyorum ama merak ediyorum. :)

      Sil