25 Ağustos 2014 Pazartesi

Çizgi Roman Okuma Şenliği #1



Aslında şu anda yazıları bile hazır olan 3 farklı okuma şenliği etkinliği yapmayı geçen senenin başından beri düşünmekteydim. Okuma şenliği adı altında ülkemizde kitap severler arasında “Pinuccia’nın Kitapları” blogunun 3 mevsimdir yürüttüğü çok güzel bir etkinlik de mevcut. Çok da güzel ve katılımı bol bir şekilde bu etkinlik devam ediyor. Ben de blogum Biraz Yazalım’da bir türlü, yazılarını bile hazırlamış olduğum okuma etkinliklerimizi yapamadım. Bir şeyler beni engelledi. Ama bu yazımla birlikte biraz daha farklı olacağını düşündüğüm “1. Çizgi Roman Okuma Şenliği” etkinliğimi duyurmaya nihayet karar verdim. 

Hazırsanız hemen detaylara geçeyim…

Katılım oranı ne olur bilemiyorum ancak en kötüsünden hiç kimse bile katılmasa ben kendim bu şenliğe katılıyorum. Tabi ki niyetim “Çizgi Roman Okuma Şenliği” etkinliğimin devamlı olmasını sağlamak ve katılım iyi olursa ileriki aşamalarda yayınevi desteği de bulursak etkinliği daha güzel yerlere getirmek istiyorum. Katılım da olursa açıkçası tadından yenmez.

Çizgi Roman Okuma Şenliğinin amacı ve kuralları:

Tabi ki bu şenliğin esas amacı okumak ve çizgi roman okumayı daha da çekici hale getirmek. Hem çizgi roman müdavimleri için farklılık yaratmak, hem de çizgi romanlarla bir şekilde tanışmış ancak ilerleyememiş veya daha önce hiç çizgi romanlara şans vermemiş kişileri çizgi roman okumaya teşvik etmek. Düzensiz okuyanları düzenli okur hale getirmek. :)

Çizgi Roman Okuma Şenliği” tamamen farklılık ve eğlence olması açısından düzenlenecektir. 


Bu etkinliğimize özel kurallar şunlardır;


1. “Çizgi Roman Okuma Şenliği” 25 Ağustos 2014 tarihinde başlayacak ve 25 Aralık 2014 tarihinde sona erecektir. Çizgi romanlarımızı bu tarihler arasında okuyacağız. Önceden okuduklarımız geçersizdir. 25 Ağustos’tan önce başladıklarınız geçersiz olacaktır. :) Etkinliğe yukarıdaki tarih aralığında istediğiniz her zaman katılabilirsiniz.


2. Çizgi roman okuma etkinliğinde her türde, her tarz çizgi roman ( veya grafik roman ) okunabilir. (Karikatür ve karikatür dergileri hariç, maalesef onlar bu şenliğin kapsamı dışında) Sadece şöyle bir kuralımız daha mevcut, Türkçeye çevrilmiş veya Türkçe olarak yazılmış ve ülkemizdeki ilk baskı tarihi 1998 yılı ve sonrasında gerçekleşmiş çizgi romanlar geçerli sayılacak. İngilizce veya bir başka dilde okunanlar maalesef geçerli değil. 1998 yılı ve sonrası kuralı ise tutacağım sürpriz bazı istatistiklerde daha eşit şartlar sağlamak için var. Çünkü malum çizgi romanların koleksiyon boyutu da var. Müdavimlerden katılan olursa, tutacağım bütün sürpriz istatistiklerde onların ismi olabilir. :)

Okunan çizgi romanların adetleri cilt bazında sayılacaktır. Örneğin, The Amazing Spider-Man Klasik Cilt 1 içerisinde 11 sayı çizgi roman içerir. Ancak bu tek bir ciltte toplanarak yayınlandığı için Çizgi roman okuma şenliğinde 1 kitap olarak sayılacak. Doğrusu da bu sanırım. Bu kuralı da bu şekilde netleştirelim. Tabi ki sayfa sayıları da bazı sürpriz istatistikleri etkileyebilir. :)

Puanlama ve Eğlence ( 3. ve 4. Maddeler)

3. Geleyim bir başka güzel kurala. Etkinlikte aşağıda gördüğünüz bazı seviyeler mevcut. Bu seviyeler, Çizgi roman okuma şenliğine katılan okurların performansına göre elde edecekleri eğlence amaçlı seviyeler… tabi aynı zamanda bazı ufak detay görevlerle de okumayı ve çizgi roman seçmeyi eğlenceli hale getirmek amaçtır. 

Çizgi roman okuma şenliğinde okunan her çizgi roman 1 puan olarak kişinin hanesine yazılır. Tabi bazı istisnayi durumlar hariç. İstisnayi durumlara daha sonra değineceğim.


1 . Seviye : 1 - 3 adet arasında çizgi roman okumak.

2. Seviye : 4 - 7 adet arasında çizgi roman okumak.

3. Seviye : 8 - 10 adet arasında çizgi roman okumak.

4. Seviye : 11 - 14 adet arasında çizgi roman okumak.

5. Seviye : 15 - 20 adet arasında çizgi roman okumak.

6. Seviye : 21 - 25 adet arasında çizgi roman okumak.

7. Seviye : 26 - 30 adet arasında çizgi roman okumak.

8. Seviye : 31 - 37 adet arasında çizgi roman okumak.

9. Seviye : 38 - 44 adet arasında çizgi roman okumak.

10. Seviye : 45 - 53 adet arasında çizgi roman okumak. 

11. Seviye : 54 - 62 adet arasında çizgi roman okumak.

12. Seviye : 63 - 71 adet arasında çizgi roman okumak.

13. Seviye : 72 - 80 adet arasında çizgi roman okumak. 

14. Seviye : 81 - 90 adet arasında çizgi roman okumak.

15. Seviye : 91 ve üstü çizgi roman okumak. ( Nirvanaya ulaşmak :) )

15. Seviyeye ulaşan çılgın arkadaşların 90’ın üzerinde okudukları her çizgi roman 3 puan sayılacaktır. Şenlik sonunda okuduğunuz çizgi roman sayısı sizin eğlence amaçlı seviyenizi belirleyecek. Ancak sıralamayı aldığınız puan belirleyecek.


4. Ekstra güzellikler!

Ben, şenlik boyunca bazı genel istatistikler tutacağım. Bunun yanında bazı sürpriz istatistikleri de tutacağım ve bunları şenlik boyunca yayınlayacağım. Böylece güzel bir okuma verisi elde etmiş olacağız.

Ayrıca görev niteliğinde bir kaç başarı belirleyerek işe biraz daha eğlence ve kazanılacak fazladan puanlar eklemek istiyorum. Şöyle ki;

  • Vahşi Batıda geçen bir çizgi roman okuyun. ( + 5 puan )

  • Kapakta, serinin adı haricinde (Tex, Renkli Tex, Zagor, Red-Kit vb. gibi) hikaye veya hikaye isimlerinin içinde bir renk geçen çizgi roman okuyun.(sadece ön dış kapakta yazan yazılarda geçecek) ( +5 puan )

  • Türk yazarlara ait iki çizgi roman okuyun. ( 1 adet okuyanlar geçersiz. Farklı yazarlardan okunabilir. Toplamda en az iki tane ) ( + 10 puan )

  • Türk yazarlara ait 6 çizgi roman okuyun. ( üstteki başarının ikincisi. 2 sayısını 6 yaparsanız bu başarıyı elde edeceksiniz.) (+ 15 puan daha )

  • 350 sayfanın üzerinde bir çizgi roman okuyun. ( +10 puan )

  • Kapakta, serinin adı haricinde (Tex, Renkli Tex, Zagor, Red-Kit vb. gibi) hikaye veya hikaye isimlerinin içinde bir hayvan ismi geçen çizgi roman okuyun.(sadece ön dış kapakta yazan yazılarda geçecek) ( +5 puan )

  • Kapağın görselinde Otomobil bulunan bir çizgi roman okuyun. ( + 10 puan )

  • Kapağın görselinde herhangi bir meyve olan bir çizgi roman okuyun. ( + 10 puan )

Şimdilik 8 adet başarı belirledim. Başarılar sadece bir kez kazanılabilir. Yani siz 350 sayfanın üzerinde 3 adet çizgi roman okusanız bile bir kere “350 sayfanın üzerinde bir çizgi roman okuyun” başarısını kazanırsınız. Aynı çizgi roman sadece bir başarıyı kazanabilir.. Yani aynı çizgi romanla hem 350 sayfa hem de western başarısını kazanamazsınız. :) Etkinlik için oluşturduğum sabit sayfadan yeni başarıları takip edebilirsiniz. Ayrıca oluşan puanlamayı ve bazı verileri de oradan görebilirsiniz. Sıralama aylık olarak güncellenecek ama başarıları 1.ay sonuna kadar yenilerini ekleyecek şekilde güncelleyeceğim. Yani sayıyı arttıracağım. Bir de sabit olarak duracak olan bu başarıların yanında sadece kısa bir süre aktif olacak özel süreli başarılar eklemeyi düşünüyorum. :) Başarılara ait sanal rozetleri şenlik sayfasından ulaşabilirsiniz.

5. Çizgi roman okuma şenliğine başlarken hangi seviyeyi hedeflediğinizi belirtmenize gerek yoktur. Çizgi roman okuma şenliği boyunca her ayın 27’inde yazacağım konuya o ay için okunan çizgi romanları yazmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde puanlamada nerelerde olduğunuz her ay oluşturulacak sıralamada ortaya çıkacak. :) 

Katılmak İçin...

6. Evet. Eğer Çizgi roman okuma şenliğine katılmaya karar verirseniz, bu yazının altına isminizle birlikte yorum yapmanız yeterli. Eğer bir blogunuz varsa onu da yorumunuzda belirtebilirsiniz. “Adsız” başlıklı bırakılan yorumlar dikkate alınmayacaktır. Ayrıca Altın Madalyon çizgi roman forumu üzerinden de ilgili konuya mesaj atarak şenliğe katılabilirsiniz. Oradan katılanları blogumda yazacağım.


7. Gelelim değerlendirme kısmına. Her ayın 27. gününde Biraz Yazalım’da Çizgi roman okuma şenliğiyle ilgili bir yazı yayınlayacağım. O yazının altına o ay ile ilgili okumalarınızın neler olduğunu yazmalısınız. Örneğin ilk değerlendirme yazımı Eylül Ayının 27’sinde yayınlayacağım. Bu yazıya 25 Ağustos - 25 Eylül arası okunan çizgi romanlar yorum olarak yazılarak ilk puanlama ve sıralama yapılmış olacak. Sonrası da bu şekilde devam edecek. O yüzden bu yazılara bir kaç gün içinde yorum yazmanız önemli. Bu şekilde ben de verileri derleyip toparlayıp bir sıralama oluşturacağım. Bir kez daha belirtmekte yarar var, sıralamayı alınan puanlar belirleyecek, seviyeler değil. :). Eşitlik halinde okunan sayfa sayıları etkili olacak ve oluşan sıralamayı her ay yayınlayacağım. Ayrıca etkinlik boyunca tutacağım istatistikleri de bu şekilde sağlıklı olarak tutmuş olacağım. Etkinliğe özel oluşturduğum sayfadan, istatistikleri, sıralamayı, mevcut ve yeni eklenen başarıları takip edebilirsiniz.


8. Etkinliğin daha çok kişiye ulaşması için, sayfanın en üstünde yer alan etkinlik logosunu blogunuza ekleyebilirsiniz. Bu konu ile ilgili blogunuzda yazı yazabilirsiniz, Twitter'da, Facebook'ta, Google+'da, forumlarda paylaşabilirsiniz. Herhangi bir zorunluluk yoktur. :)


9. Bu etkinlik tamamen eğlence amaçlı yapılmaktadır. Ancak yine de bu etkinliğe bir ödül koyarsam bunu mutlaka duyururum. :)


Kuralları elimden geldiğince açık yazdım. Yine de anlaşılmayan, kafanıza takılan bir şeyler olursa yorum ile veya birazyazalim@gmail.com adresine mail atarak benimle iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın etkinliğe katılmak için bu yazının altına yorum yapmanız yeterli. Bol katılımlı bir Çizgi Roman Okuma Şenliği olmasını umarım. Herkese iyi okumalar, bol eğlenceler...

NOT: Katılım olmadığı taktirde her ayın 27'sinde bir yazı yayınlanmayacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder