13 Ocak 2013 Pazar

SİNCAP

SİNCAP, bir ormancıdır. Ağaç dostudur.

Sincap nedir diye sorarsanız, uzun kuyruk ve tüyleri ile dikkatimizi çeken, memeli, kemirici, Sincapgiller familyası üyesi ( sciuridae ), yöresel olarak Galle, Çekelez ve Değin olarak da bilinen sevimli, yararlı bir hayvandır.


Uzun kuyruk tüyleri dikkat çekicidir. Kuyruğunu sırtına alması ile şık bir görüntü oluşur.

Çevremizdeki birçok ağaç onun eseridir. Yöremde Kösedere'de “GALLE” olarak bilinir.


Onun içindir ki Orman Genel Müdürlüğü'nün SİNCAP adında, çocuklara ağaç ve orman sevgisini, çevre sevgisini aşılamaya çalışan bir dergisi vardır. 


Ceviz, fındık, badem ve palamut gibi kabuklu meyveleri çok sever. Keskin dişleri ve çene yapısı ile harika bir kemiricidir. Kabuklu besinleri çok kolay delip içini boşaltabilir. Porsuk ağacının tohumları insanlar için zehirli olmasına rağmen, sincaplarca çok sevilir. Onları etkilemez.


Ağaçlarda daldan dala kolayca hoplayıp zıplayabilen bu arkadaşlar karınları doyunca, buldukları yiyecekleri toprağa gömerek, daha sonra bulmak üzere saklarlar. Genellikle de sakladıkları yeri unuturlar. Bu tohumlar buralarda yeşererek genç fidanlar oluşur. Ormanların ve diğer ağaçların gençleşmesinde önemli bir destekleri vardır.

Ormanlık ve ağaçlık bölgelerde yaşarlar. Ağaçlara çok iyi tırmanır ve sıçrarlar, iner ve çıkarlar. Onlar genel olarak ağaçlar üzerindedir.



Ağaçların meyveleri döküldüğü zamanlarda yerdeki tanelerin başında da görmek mümkün.




Kolayca iletişim kurulabilir. Sizi takip eder. Dost olduğunuza karar verirse yakınlarınıza kadar gelebilir. Arkadaşlık kurabilir.

Gündüzleri hareketli olup, genellikle sabah ve ikindi vakitlerinde daha hareketlidir. Gece yuvalarında gizlenirler.


Yurdumuzun tamamında rastlamak mümkündür. Avrupa ve Asya'da da görünürler. Bazı yörelerde ceviz ve meşe ağaçlarının yayılmasına katkı için sincaplar bu alanlara bırakılmaktadır.

Genellikle ağaç kovuklarına yuva yaparlar. Ağaçların tepe noktalarına da yuva yaptığı görülmektedir. Yuvalar küre şeklindedir. Kuş yuvalarından farklı olarak yuvaların girişi alt taraftandır. Yuvanın içine yosun yada ot döşenmiştir. Anne yuvadan ayrılırken, yuvanın ağzını otlarla örter.



Sincapların birden fazla yuvası vardır. Bunları aynı anda kullanır. Bunun en önemli nedenlerinden biri savunma mekanizmasıdır. Düşmanlarından bu şekilde gizlenebilir. Çiftleşme zamanı hariç tek başına yaşar. Her gün başka yuvada kalabilir.


Düşmanı çok olan bir canlıdır. Bütün yırtıcı kuşlar, yılanlar ve en canavarı insan düşmanlarından bir kaçıdır. Ortalama ömrü 7 yıl kadardır. 



Yılda iki defa doğurabilirler. 30 yavru doğuranları görülse de genel olarak 2-7 yavru doğururlar.



Arkadaş fotoğraf yatay kadrajda olsa da, aslında dik kadrajdır. Ağaca dik olarak tutunarak, ustaca el gibi kullandıkları ön ayakları arasındaki ceviz parçasını ayıklamaya çalışmaktadır.

3 yorum:

  1. resimler ve bilgiler çok güzel teşekkürler.

    (not: şu yorum yazdıktan sonra yorum onayı için sorulan kodu kaldırsan nasıl olur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler.. Fotoğrafları çeken ve yazıyı hazırlayan Babamdır. :)

      ( Kodları koymak zorunda kaldım. Çünkü ingilizce spam mesajların sayısı artmaya başlamıştı. Onu engellemek için kod önlemini getirmiştim.)

      Sil
  2. sincaplar zaten babana sanki poz veriyor :)) manken edasıyla

    YanıtlaSil