17 Ağustos 2012 Cuma

Yaşlı Adamın Savaşı - John Scalzi


Blogumuzda Bilim Kurgu ve Fantastik edebiyat türünde daha fazla kitap incelemesi paylaşmak istiyorum. Çünkü benim ciddi anlamda ilgilenip takip ettiğim iki türü oluşturuyorlar. Tabi kimi okurlarımız için Bilim kurgu ve Fantastik edebiyat türü beğenilmeyebilir ancak belki birilerinin ilgisini çekebilecek bir inceleme yapıp, bu güzel edebiyat türlerine giriş yapmalarını sağlayabilirim. Bu da güzel bir mutluluk olur benim için.

Türün müdavimlerine söyleyecek sözüm zaten yok. Onlardan da yazılarıma yorumlarıyla katkıda bulunmalarını bekliyorum.

Girişi fazla uzun tuttum hemen konuya girelim. Bugün size bahsedeceğim kitap, "İthaki Yayınları" tarafından dilimize kazandırılan, Çevirmenliğini Cihan Karamancı'nın yaptığı, John Scalzi tarafından yazılmış, orjinali 2005 yılında yayınlamış olan "Yaşlı Adamın Savaşı" adlı kitap. Orjinal ismi "Old Man's War". Kitabın incelemesine geçmeden önce kitabın 2006 yılında, Bilim kurgu ve fantastik romanları için önemli bir ödül olan Hugo ödülünde en iyi roman ödülüne aday gösterilmiş olduğunu da belirtmek istiyorum.

John Scalzi Fotoğrafı
Yaşlı Adamın Savaşı Kitabının Yazarı John Scalzi

Yaşlı Adamın Savaşı, John Scalzi ile tanıştığım roman oldu ve iyi ki de bu romanı okudum. Kitap, bilim kurgu olmasına rağmen, bilim kurgulardaki o zaman zaman insanı zorlayan anlatımdan oldukça uzak, basit akıcı bir anlatımla yazılmış. Ancak bu demek değil ki bazı şeyler yüzeysel ve uydurma yazılmış. Gerekli detaylar yazar tarafından çok akıcı bir dille anlaşılır bir şekilde bilimsel çerçevede verilmiş. Herkesin anlayacağı bir dile sahip.

Konusunu ele alacak olursam... Yaşlı Adamın Savaşı'nda olan olayları ana karakterimiz John Perry'nin ağzından dinliyoruz. John Perry 75 yaşında Dünya'da yaşayan bir insan. Yaşlı ve yorgun. Karısını bir kaç yıl önce kaybetmiş. Kendi doğum gününde, karısının mezarını ziyaret edip, askere yazılıyor ve bir daha Dünya'ya dönmemek üzere, Koloni Savunma Güçleri'ne katılmak için askerlik bürosuna uğruyor. Bence muazzam kurgulanmış macera da bu şekilde başlıyor.

İnsanlık uzayda yolculuk edebilir konuma gelmiş. Binlerce ışık yılı mesafelere gidebiliyor. Ancak insanlık bu tarihi keşif ile beraber pek çok şeyi de beraberinde öğrenmiş. Örneğin uzayda yalnız olmadığımızı ve pek çok akıllı, düşünebilen ırk olduğunu, bu ırkların uzayda yaşanabilir az sayıdaki gezegen için insanlarla savaşmaya hazır ve nazır olduğunu... :)

Yaşlı adamın savaşı kitap kapağı

John Perry daha sonra Koloni Savunma Güçleri'ne katılan kendisi gibi her biri 75 yaşındaki diğer insanlarla tanışmasını, onlarla aralarında oluşan bağları anlatıyor. Yeni bir ortamda bulunmanın hepimize yaşattığı o bilindik hisleri tekrardan yaşıyoruz. Testler, eğitimler derken vücudunun nasıl yenilendiğine burada şahitlik ediyoruz.

Tabi aklınıza 75 yaşındaki birisinin askerde ne işi var sorusu gelebilir. Benim ilk dikkatimi çeken konu olmuştu. Bunun detaylarını kitabın baş kısımlarında öğreniyoruz. Koloni Savunma Güçleri genç insanlar yerine, onlarca yıllık bilgi ve beceriye sahip insanlarla ilgileniyor. Onları elindeki muazzam teknolojilerle gençleştiriyor ve KSG'nin askerleri haline getiriyor. Detaylara girmeyeceğim. Zira kitapta bu detayları zevkle okuyacaksınız.

Daha sonra John Perry ile beraber çeşitli uzay ırklarını tanıdığımız pek çok savaşta yer alıyoruz. Orada bazı acıları ve sevinçleri birlikte yaşıyoruz. Kitabın sonlarına doğruysa John Scalzi beklenen hamleyi yapıyor ve bize sadece savaştan ibaret bir macerada olmadığımızı hatırlatıyor. Son kısımlar bana göre oldukça etkileyici.

Kitabın pek çok yerinde yüzümde bir gülümsemeyle, eğlenerek kitabı okuduğumu da belirtmek istiyorum. Hatta bazı yerlerde sesli kahkahalar atarak çevremdeki insanlardan " Ne oldu" sorusuyla karşılaştığım çok oldu. Kahramanımız John Perry'nin olaylar karşısındaki yorumları ve tepkileri size oldukça tanıdık gelecek ve sizi güldürecek, eğlendirecek. Özellikle Beyin Dostu (TM) adlı beynin içindeki bilgisayarına taktığı ismi okuduğunuzda yüzünüzdeki tebessümü görmek isterdim.

Sonuç olarak türün okunması gereken akıcı ve sağlam kurgulu bir bilim kurgu kitabı arıyorsanız, Yaşlı Adamın Savaşı tam size göre. Tavsiye ediyorum. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.

Son olarak John Scalzi'nin Yaşlı Adamın Savaşı evreninde geçen 3 kitabı daha olduğunu belirtmek istiyorum. Bunlar sırasıyla şöyle;



Yukarıdaki kitaplardan Hayalet Tugay dilimize çevrildi ve kitap piyasada bulunabilir. "Son Koloni" adlı üçüncü kitapta dilimize çevrildi ve Eylül ayı itibariyle raflardaki yerini aldı. Son kitap "Zoe's Tale" ise çeviri aşamasında bulunuyor. Bu da sevindirici bir haber...

Yazımla ilgili yorumlarınızı ve kitabı okuduysanız kitapla ilgili görüşlerinizi paylaşırsanız, konuya katkıda bulunmuş olursunuz. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere...

6 yorum:

  1. Bu kitabın filmini de bekliyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok önemli bir konuya değindiniz. Bence kesinlikle çekilmeli. Çoğu bilim kurgu serisinden daha geniş ve güzel malzemeler var :)

      Sil
  2. Teknolojinin geldiği noktada bu tarz filmler gerçekten iyi çekiliyor. Buda o filmlerden biri neden olmasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Ama filme uyarlanan kitaplar bazı(!) ticari kaygılardan dolayı beyaz perdeye çok iyi yansıtılamıyor. Film uzun olmasın diye kırpılıyor da kırpılıyor. Yine de bu kitabı film olarak izlemek isterim. Dediğiniz gibi teknolojik gelişmeler bu tarz filmleri tadından yenmez yapabilir.

      Sil
  3. Yeni bitirdim kitabı ve bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sürükleyici. Ben bir çırpıda okumuştum. Diğer kitaplarda o şekilde.

      Sil