14 Ekim 2012 Pazar

Kalkgit Çiğdemi - Acıçiğdem

Acı Çiğdem sonbaharda çiçek açan ,soğanlı bir bitkidir.

kalkgit, kalkgit çiğdemi

Halk arasında Güzçiğdemi, Kalkgit, Vargit ve Morca Çayır Safranı , kardelen , sonbahar nergisi gibi adlar verilir. 

kalkgit, vargit

Çiğdem Çiçeği : Pek çok çeşidi bulunan ve farklı renklerde çiçekler açan zehirli bir bitkidir. Daha çok nemli yerlerde yetişir...

Güzçiğdemi

İlkbaharda en erken çiçeklenen bitkilerden ve Soğanlı olan çiğdem süsenle aynı familyadandır. Yaprakları ince uzun şerit biçimindedir ve çoğu kez önce çiçekler açar. Yapraklar sonra çıkar. Çiçekleri parlak sarı, mor, beyaz ya da çizgilidir.

morca çayır safranı

Çiğdemler sonbaharda ilk yağmurlarla birlikte açar. Güz çiçeklerinin en güzellerinden biridir. İlk yağışlarla açan bu çiçekler bazı yörelerde Yayladan dönüş uyarısı olarak kabul edilir. Bu çiğdem: Kış geliyor " KALKGİT" dermiş :)) Bazı yörelerimizde de “VARGİT ” adı verilmektedir.

sonbahar nergisi

Toprak altında gömülü olan acıçiğdemin soğanından yaz sonlarında açık mor renkli bir borucuk toprağı delerek çıkar. Yerden 5-15 cm kadar yükseldikten sonra bu borunun tepesi dar bir koni gibi açılarak gerçek çiğdeminkine benzeyen, biraz daha irice bir çiçeğe dönüşür. Taşdelen parlak sarı renkli bu çiğdem Soğanlı bir bitki olan çiğdemin çiçek tomurcukları ilkbahar ve sonbaharda görülür. Kısa bir sürede çiçek açar ve yaklaşık iki haftalık bir çiçeklenme süresinden sonra yapraklarını tamamen açıp büyümesini sonlandırır.

vargit

Havaların ısınmaya başladığı aylarda da solup kururlar. Ama bu yok oluş gerçek bir yok oluş değildir; çünkü bitki deposu işlevi gören soğanları sayesinde toprak altında yaşamları bir sonraki seneye kadar uyku halinde devam eder.

  kalkgit

Çiçekçilerde satılan çiğdem soğanları da işte bu uyku halindeki soğanlardır. Yani bahçenizde veya evinizdeki saksılarda rengârenk çiğdemler yetiştirmeniz mümkün.

Güzçiğdemi

Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus var. O da sonbaharda açanların haziran ayında diğerlerinin ise yaz sonu veya sonbaharın ilk aylarında dikilmesi gerektiği.

morca çayır safranı

Latince adı Colchium olan çiğdemlerin kırsal alanlarda hayli geniş bir yaşama alanı var. Ancak onlara daha çok kışın son aylarında soğuk ve yüksek yerlerde dağ eteklerinde rastlarız. Narindirler. Ama bakmayın siz onların en ufak bir esintide koptu kopacak gibi durmalarına. Soğuğa karşı direnmede sert rüzgârlara karşı dimdik ayakta durmada üstlerine yoktur. Zor yaşam şartlarında varoluşu simgeleyen çiğdemler capcanlı renkleriyle ortama hayat vermek için yaratılmışlardır sanki. 

Her Şey Gönlünüzce Olsun

1 yorum:

  1. Çiğdem der ki ben alayım yiğit başına belayım.........

    YanıtlaSil