13 Haziran 2012 Çarşamba

YARIMADA GÜZELİ : KLEOPATRA

KLEOPATRA KELEBEĞİ:  INSECTA - LEPIDOPTERA - IERIDAE    
                                                
 Gonepteryx ( Isogonepteryx ) Cleopatra Linnaeus
Kleopatra kelebeği kanat altı fotoğrafı

Kelebekleri düşündüğümde “ Kleopatra” gözlerimin önünde ilk uçan kelebektir. Yarımada güzelinin gözalıcı sarı ve turuncusu ile yeşil nar yaprakları arasında kanat çırparak, bayrak kırmızı çiçeklerde yarattığı görsel şölen takılır gözlerime. Zerafetini hayranlıkla izlediğim güzeli biraz tanıtmak istedim. Fotoğraflar Kösedere'den. Her Şey Gönlünüzce Olsun.

Kleopatra kelebeği ağaçta kanat altı fotoğrafı

Yurdumuzda;

Ege ve Akdeniz kıyıları başta olmak üzere, Trakya, Güneydoğu Anadolu'da, İzmir, Aydın, Çanakkale, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, İçel, Maraş ve Urfa'da da kayıtlar mevcuttur.  
Dünyada;

Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Akdeniz Havzaları, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ön Asya yayılış gösterir.
                    
Kelopatra kelebeği kanatları açıkken bir görüntü


Orakkanat ve Anadolu orakkanadına benzer, erkek bireyler kanat üst yüzünde Limon sarısı ve üzerindeki turuncu ile arka kanat altı çıkıntının belirsizliği ile kolay ayrılırlar.

Kleopatra kelebeği ağaç dalında sadece kanatlarının fotoğrafı

Şubat-Nisan ve Haziran-Ağustos aylarında iki nesil oluşturarak uçarlar. Ergin kelebekler kış uykusuna yatar. Bu yüzden dört mevsim gözlemlenebilir. Kışın sıcak günlerinde ve baharın ilk günlerinde görülebilirler.

Çiçeğe konmuş bir kleopatra kelebeği fotoğrafı

Uçarken kanat üstünü gözlemlemek mümkündür. Konduğu anda kanatlarını kapatır. Kondukları zaman genelde kanatlarını açmazlar. Kanat üstünü kur yaparken yada uçarken gözlemleyebilirsiniz.

Dişileri erkeklerine nazaran daha büyüktür. Nar çiçeklerini çok severler. Genel olarak kırmızı ve mor tonlarındaki çiçeklerin üzerinde görebilirsiniz.

Kanat açıklıkları 50-75 mm kadardır. 0-3000m. Rakıma kadar görülebilir. Genel olarak orman açıklıklarını, yol kenarlarını, açık yamaçları, vadi yamaçlarını, bağları, bahçeleri, çitleri, çalılıkları tercih eder.
Çiçekler içinde bir kleopatra kelebeğinin görünümü
Daha detaylı bilgi ve görseller için üyesi olduğum  kelebek gözlem topluluğu sitelerine uğrayabilirsiniz.
http://www.adamerkelebek.org/
http://www.trakel.org/

Sevgilerimle
Her Şey Gönlünüzce Olsun
1kosedereli


1 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı. Kelebekleri çok seviyorum. İlk bakışta hangi cins olduklarını tanıyamasamda kendimi geliştiricem bu konuda. Fotoğraflar çok güzel. Kleopatra kelebeği ile ilgili oldukça yararlı bilgiler var. Ülkemizde uçan diğer kelebeklerle ilgili de yazılar bekliyoruz. :)

    YanıtlaSil