7 Mart 2014 Cuma

Duyarak Okumak

“Zamanım yok”, “Çok okumak istiyorum ama farklı işlere zaman ayırmaktan okuyamıyorum.” gibi sebeplerle daha az okuyorsanız ya da belki de hiç okumuyorsanız ya da belirli bir dönem okuyacak fırsatı bulamıyorsanız bu yazım biraz olsun dertlerinize çare olacaktır diye düşünüyorum. 

Bugün sizlere sesli kitaplardan ve bu hizmeti alabileceğiniz bir siteden bahsedeceğim. Konuyla ilgili araştırma yaparken birkaç site buldum ancak yazımın içinde bahsedeceğim site diğerlerinden daha fazla hoşuma giden bir site oldu. Bu yüzden sesli kitaplardan bahsederken bu siteden de sizleri haberdar edeceğim. 

sesli kitap

Aslında sesli kitap kavramı, benim gibi, kitabı her açtığında sayfalarının kokusunu içine çekmeyi seven, ilk kez aldığı bir kitabın kapağını öpen bir insan için biraz ters bir kavram gibi gözüküyor. Ancak bir süre mantıklı düşündüğümde, sevdiğim bir yazarın kitabını kendi sesinden dinlemenin, üstelik bunu yaparken de zaman ve mekan kavramlarından bağımsız bir şekilde hareket etme şansına sahip olmanın hiç de kötü bir şey olmadığını anladım. Tabi ki sesli kitapların bir de farklı bir boyutu var. Bu da görme engelli kişilerin kitapları dinleyerek onlardan faydalanması. Yine araştırmalarım sonucunda öğrendiğim, bu konu için de internette oluşturulmuş gruplar ve siteler (bazıları pasif de olsa) mevcut. Bu açıdan da önemli bir konu. Bunu da belirtmek istedim.

Bu yazının hedef kitlesi aslında okumak isteyip, bir türlü yeterli zamanı ayıramayan veya hiç kitap okumayan insanlar ve hatta düzenli kitap okuyan kişiler için de önemli bir konu. Şöyle ki düzenli kitap okuyorsunuz ancak belirli bir dönem yoğun olacağınızdan dolayı kitap okuyamayacaksınız. İşte burada devreye sesli kitaplar giriyor. Belki de her an kitaplarla içli dışlı olmak istiyor da olabilirsiniz. Sesli kitaplar yine burada imdadınıza yetişiyor.

Yolculukta, trafikte (araç kullanırken bile), yürürken, bisiklete binerken, spor yaparken, ev işi yaparken ya da belki de hiç bir şey yapmazken bilgisayar veya cep telefonunuz aracılığıyla kitap dinlemek zamanınızı daha da değerli yapacaktır. 

Yazının Başında Bahsettiğin Siteden ne haber?

seslenen kitap logosu

Evet. Nereden edineceğim bu sesli kitaplardan derseniz, hemen o konuya geliyorum. Bahsedeceğim site “Seslenen Kitap” isimli site. Neden bu siteden bahsetmeyi seçtim? Çünkü burada bulunan kitaplar yazarları tarafından seslendirilmiş. Örneğin, okumadıysanız Murat Menteş’in Ruhi Mücerret kitabı, Ayşe Kulin’in Dönüş kitabını yazarlarının kendi seslerinden dinleyebilirsiniz. Şu an itibariyle yukarıda saydığım kitaplarla beraber 15 kitap ve iki de dergi seslendirilmiş durumda ve kitaplar yayına hazırlandıkça bu sayılar artacak. Burada hemen özel bir bilgiyi belirtmek istiyorum. Şu anda kayıtları devam eden sesli kitaplar “Nebil Özgentürk - Türkiye’nin Hatıra Defteri” ve “Dost Can Deniz - Cesur Sorular”. Bu kitaplar da kısa bir süre sonra sitedeki yerini alacakmış. Bu bilgiyi yazıma eklemek için iletişim formundan ulaştığım Berk bey’den aldım. Kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca şu bilgiyi de kendisi verdi. Seslenen Kitap sitesinde 2014 yılı hedeflerinin 100 kitabı sesli kitap haline getirmek olduğu... yani bu demek oluyor ki şu an için sayı az gibi gözükse de önümüzdeki günlerde bu kitaplara yenileri eklenecek.

Teknolojinin bu alanda kullanılması kaçınılmazdı. Ancak bir kitabı kendi yazarının sesinden dinlemek ve bunu yaparken de zaman ve mekandan bağımsız olmak gerçekten çok güzel. Satın almak istediğiniz sesli kitabı almadan önce kısa bir bölümünü örnek olarak dinleyebiliyorsunuz. 

seslenen kitap satış sayfası

Ayrıca satın alma sayfasında kitabı kendiniz için alabildiğiniz gibi, “hediye et” özelliğiyle direk olarak bir arkadaşınıza da gönderebiliyorsunuz. Tabi ki kitabın ne kadar süreceği, yayınevi gibi bilgilere de bu sayfadan ulaşmak mümkün. Örneğin Ayşe Kulin’in Dönüş adlı 296 sayfalık romanını okuma süresi 7 saat 47 dakika. :) Bir de sesli kitapların sayfalarında “Duymadıklarınız” bölümü benim hoşuma gitti. Kayıtlar esnasında yaşananlarla ilgili kısa kısa bilgiler veren bu bölüm de çok özgün bir bölüm olmuş doğrusu. Seslenen Kitap sitesine üye olduğunuzda hesabınıza “Murat Menteş - Ruhi Mücerret” sesli kitabının ilk 1 saat 13 dakikası ve “Forbes Dergisi - Mart 2014” sayısı ücretsiz olarak ekleniyor. Dinleyerek nasıl bir tecrübeymiş deneyebilirsiniz. 

Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. Satın alınan sesli kitaplar kullanıcısına ait şifre ile 5 farklı cihazda dinlenebiliyor. Örneğin bir gün cep telefonunuzdan, bir gün tabletinizden ya da bilgisayarınızdan indireceğiniz uygulamalar vasıtasıyla kitaplarınızı rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi Android, iOS, Windows Phone 8, Windows Masaüstü uygulamalarıyla ve çok yakında Mac Masaüstü uygulamasıyla her türlü cihazınızdan sesli kitaplara ulaşabilirsiniz. Seçenekler oldukça iyi. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Sesli kitaplar sadece uygulamalar üzerinden dinlenildiği için paylaşılamıyor ve tüm hakları korunuyor. 

seslenen kitap dinleme seçenekleri

Seslenen Kitap, sesli kitap satış sitesi bize kitapları farklı bir açıdan değerlendirme şansı veren güzel bir site. Sesli kitapların, belki tamamen basılı yayınların yerini alması düşünülemez ama açıkçası yazımda belirttiğim sebeplerden dolayı her zaman dikkate alınması gereken bir seçenek olabilir. 

Sizin Görüşünüz Nedir?

Sizin sesli kitaplar hakkındaki düşünceniz nelerdir? Nasıl buluyorsunuz? Daha önce hiç sesli kitap okudunuz mu? Yorum yaparak yazıma katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Site Adresi: www.seslenenkitap.com

8 yorum:

  1. Güzel bir haber. İnsan, bazı kitapları güzel seslerden dinleyince daha anlamlı ya da -sevmeyeceği bir kitabı da- sevebilir. Ses, benim hayatımda önemli bir faktör. İnşAllah, başarıya ulaşılır. Ben, sistemin sadece görme engelliler için yapıldığını biliyordum. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sesli kitaplara ilk başta mesafeli yaklaşsam da bu yazıyı hazırladıktan sonra ılımlı hale geldim. Gün içinde oluşan ölü zamanları değerlendirmek veya boş zamanlarda farklı bir kitap deneyimi elde etmek için sesli kitaplar ideal.

      Sizin de dediğiniz gibi inşallah bu girişim başarıya ulaşır.

      Sil
  2. Şahsen ben bir kaç deneme yaptım. Fakat o kitabı alıpta kapağını açıp okuma ile arasında çok fark var. Ben beklediğim gibi bulmadım malesef. Bana göre değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Açık yorumunuz için teşekkürler.. Bence de sesli kitapların basılı yayınların yerine geçmesi çok mümkün değil. Ancak yine de benim ilgimi çekti. İleriki günlerde sesli bir kitap incelemesi yazmak istiyorum.

      Sil
    2. Güzel olabilir merakla bekliyorum :)

      Sil
  3. Öğrencilere tavsiyeler kategorisinden baktım fakat bulamadım. Dünya klasiklerinden ve Stephen King ten önerebileceğiniz kitap varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Dünya klasiklerinin hepsini okumak lazım hepsini öneriyorum. Stephen King kitapları da başlı başına bir kategori olur aslında.. Seri olan kitapları seviyorsanız. Stephen King'in Kara Kule Serisini önerebilirim.

      Sil
    2. Okumayı çok seviyorum fakat dünya klasiklerine henüz adım atmadım. Önerdiğiniz kitap ile başlayarak ilk adımımı atmayı planlıyorum.

      Sil