10 Eylül 2013 Salı

Yürüyen Ölüler 1 - Günler Sonra

Yürüyen Ölüler çizgi roman serisinin 1. cildi olan "Günler Sonra", bugünkü yazımın konusu. Ülkemizde bu seri Marmara Çizgi tarafından çıkarılıyor. Bildiğim kadarıyla ülkemizde çıkan ciltler, serinin 6'şar sayısının bir araya getirilmiş hali. Yani kitap formatında yayınlanmış hali oluyor. Dolayısıyla "Günler Sonra" aslında Yürüyen Ölüler serisinin ilk 6 bölümünü oluşturuyor. Serinin yazarı Robert Kirkman.

yürüyen ölüler 1 kapağı

Marmara Çizgi bu seriye düzenli aralıklarla yeni ciltler çıkartıyor. Şu ana kadar 15 cilt çıkmış durumda. Bu da demek oluyor ki 90 sayı (6 sayı bir cilt eder :) ) güzel dilimize çevrilmiş durumda. Zaten orjinal dilinde hikaye 114. sayıda (11 Eylül itibarıyla orjinal dilinde çıkacak.) olduğu için bu seri ülkemizde orjinal hikayeyi kafa kafaya takip ediyor diyebiliriz. Bu anlamda çizgi roman okurları çok şanslı. Baskısı biten ciltlere ise yeni baskılar geliyor. Hemen belirtmemde fayda var. Yürüyen Ölüler yurt dışında ilk kez 2003'te yayınlanmaya başlamış. Yani yaklaşık 10 yıllık bir çizgi roman serisi. Ülkemizde ilk cilt olan "Yürüyen Ölüler 1 - Günler Sonra" ilk baskısını 2009'da yapmış. Bunu da belirtip asıl konuma dönmek istiyorum.

Hikayemiz serinin adından da kolaylıkla anlaşılacağını düşündüğüm gibi bir zombi hikayesi. İlk bakışta klasik bir hikaye gibi duruyor. Benim ilk cildi okuyup, bu hikayenin klişe bir hikaye olup olmadığına henüz karar vermem mümkün değil ancak ilerleyen ciltleri okudukça bu konudaki yorumumu netleştireceğim. Yine de şunu belirtebilirim ki kitapta olan bitenler gerçekten sürükleyici ve merak uyandırıcı bir çizgi romanla karşı karşıya olduğumu gösterdi bana.

Hikayemiz Rick Grimes adlı bir polis memurunun bir kanun kaçağı tarafından vurulması ve sonra gözlerini bir hastane odasında açmasıyla başlıyor. Hatta burada bir çizim paylaşmakta zarar yok sanırım.

rick grimes hastane sahnesi
Rick, herşeyden habersiz hastanede uyanır... 

Burada belirtmem gereken bir diğer husus ise çizimler. Yavaş yavaş okuyup her çizimi inceliyorum. Çizimler gerçekten çok hoşuma gitti. İnsanı hikayenin akışına kaptıran bir yapısı var. Tabi dikkatli inceleyerek okuduğum için çizimlerdeki bazı küçük ayrıntıları yakalayınca bir sonraki kareye bakmadan ne olabileceğini tahmin etmeye çalışmak hoş oluyor. Benzer şekilde çizilen bir reklam panosundaki yazıya veya resme dikkat etmekte güzel ayrıntıları ortaya çıkarabiliyor. Bu açıdan da çizimleri sevdim. Yeri gelmişken "Yürüyen Ölüler 1 - Günler Sonra" çizgi romanının çizerliğini Tony Moore yapmış.

Rick gözlerini hastanede açıyor açmasına ama etrafında hiç kimseyi bulamıyor. Ne olduğunu neler olduğunu anlamaya çalışırken, bulunduğu hastanede zombilerle karşılaşıyor. Hatta neredeyse hikayeyi başlamadan bitirecek bir karşılaşma oluyor bu. :) Çok zor bir durum. Neler olduğu konusunda tabi ki en ufak bir fikri olmayan zavallı Rick, hemen olanı biteni öğrenirim diye kaçıyor hastaneden evine doğru. Ancak dışarı çıkınca etrafın tamamen terk edilmiş olduğunu görüyor. Yer yer zombilerle de karşılaşıyor.

Yaşadığı eve vardığındaysa durum daha berbat bir hal alıyor Rick için. Yaşadığı şehir, mahalle, ev hepsi terkedilmiş, yıkılmış, yağmalanmış bir halde ve üstelikte karısı ve çocuğu da ortada yok. Burada Rick araştırma yaparken ve feci bir psikoloji içinde nasıl bir durum içinde bulunduğunu tartıp biçmeye çalışırken beklenmedik bir şey oluyor.. :)

Okuma zevkini baltalamak istemediğim için bu şekilde anlatmamın doğru olacağına karar verdim. Rick olanı biteni özet olarak, karşılaştığı zombi olmayan :) bir insandan öğreniyor. Bu bilinmeyen durumdan kaçmayı başaranların büyük şehirlerde toplandığını ve oralarda bulunduklarını öğrendiğinde ise ailesini bulma umuduyla düşüyor yollara. Bundan sonrasından bahsetmek istemiyorum. Çünkü anlattıkça anlatasım geliyor. :) Rick'in yaşadığı zorluklarla ve karşılaştığı sürprizlerle ilerliyor macera.

Hikaye ilerledikçe yeni karakterler aramıza katılıyor. Tabi bir kısmı da ayrılıyor. Karakterleri sevdim. Belki bir sonraki cildin incelemesinde karakterlerden de daha rahat bahsedebilirim. Birinci cildin sonu ise ikinci cildi okumak için insanda gerçekten bir istek uyandırıyor.

Okunması gerektiğini düşündüğüm bir çizgi roman "Yürüyen Ölüler". Bu seriyi takip edeceğim. Son olarak da baskı kalitesinden bahsedip yazımı bitireceğim. Marmara Çizgi baskı kalitesi olarak bence iyi bir iş çıkarmış. Kağıt kalitesi mükemmel denilebilecek cinsten. Kaliteli. İnsan okumaya kıyamıyor. :)

Sizin de bu seri ile ilgili düşüncelerinizi duymak beni mutlu eder. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında blogumda benzer yazılar eklentim vardı ancak şu an çalışmıyor. Orada 2. ve 3. ciltler içinde inceleme yazmıştım. Ondan sonraki ciltlere henüz inceleme yapmadım. Marmara çizgi 18 cildi Türkçeye çevirdi. Yayınladı.

      2. cilt incelemesine : http://birazyazalim.blogspot.com.tr/2013/09/yuruyen-oluler-2-miller-sonra.html

      3. cilt incelemesine : http://birazyazalim.blogspot.com.tr/2013/10/yuruyen-oluler-3-demir-parmakliklar-ardinda.html

      bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

      Sil