22 Nisan 2013 Pazartesi

Chancellor - Jules Verne


Bu ay Jules Verne'den okuduğum 2. kitap Chancellor. Bu kitabı da yine Yazar Ayları etkinliği kapsamında okuduğumu belirtmek istiyorum. Chancellor kitabı İthaki Yayınları'ndan çıkan bir kitap. Burada İthaki'yi kutlamak istiyorum. Böylesine önemli kitapları bizlere okumamız için kazandırdığından dolayı gerçekten mutluyum. Bunları söyledikten sonra hemen Chancellor'un çevirmenliğini Ender Bedisel'in yaptığını da belirtmem gerekir.


Geleyim Chancellor hakkındaki yorumuma...

Chancellor bir İngiliz gemisinin ismi. Kitabımız aslında Kazallon adlı bir yolcunun Chancellor ile seyahati boyunca tutmuş olduğu seyahat günlüğü. Gün gün gemide neler yaşandığını, Kazallon adlı yolcunun ağzından okuyoruz. Gemimiz İngiltere'ye gitmek üzere Charleston limanından (Amerika'dan) yola çıkıyor. Yola çıktığında her şey tabi ki yolunda ancak seyahat ilerledikçe yavaş yavaş işlerin nasıl zorlaştığına gün gün tanıklık ediyoruz. Olmadık bir aksiliğe karşı yapılan uğraşın sonuçlarını okuyoruz. Açıkçası işlerin bu kadar çığırından çıkacağını hiç düşünmemiştim.

Kitaptaki karakterler yüzeysel geçilmiş, çok fazla detay verilmemiş. Ayrıca kitap boyunca tek mekanda ve okyanusun ortasında geçen bir seyahati okuduğumuz için zaman zaman kitap sıkıcı olabiliyor. Ancak anlatım kesinlikle akıcı. Gemicilik terimleri ile de bir hayli haşır neşir oluyoruz.

Sayfalar ilerledikçe, olaylar oldukça, insan psikolojisinin, çaresizlikler karşısında ne kadar gözü dönmüş bir hale gelebileceğini anlıyoruz. Açıkçası kitabın ortasından itibaren bir an önce bitmesi için hızla okudum. Hele hele kitabın son kısımlarını müthiş bir rahatsızlık hissederek okudum. Tabi bu kitabın kötü olmasından kaynaklı olan bir rahatsızlık değil, aksine yaşanan olaylar karşısındaki sıkıntımdan kaynaklanan bir rahatsızlık... Bence Chancellor, insan psikolojisinin çaresizlik, fedakarlık, umut üzerine ne hallere düşebileceğini bize çok iyi hissettiriyor. Bu açıdan gerçekten vurucu, sarsıcı bir kitap.

Siz de bu kitap veya Jules Verne hakkındaki yorumlarınızı paylaşırsanız çok mutlu olurum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder