7 Eylül 2020 Pazartesi

Nanni Küçük Farenin Büyük Maceraları - Koray Avcı Çakman

Koray Avcı Çakman'ın çok güzel bir kitabı ile blogumuzda çocuk kitapları paylaşımları yapmaya uzun bir aradan sonra tekrar başlıyorum. Çok sevdiğim bir yazarın çok güzel bir kitabı "Nanni - Küçük Farenin Büyük Maceraları" 8 yaş ve üzeri çocuklar için uygun. Sayfa sayısı ve akıcılığı düşünüldüğünde 2.sınıf öğrencilerin rahatlıkla okuyabileceği bir kitap olmasına rağmen konusunun öğrenciler için faydalı olması nedeniyle bence 8. sınıf öğrencileri bile okumalı ve üzerine düşünmeliler.


Kitapta Nanni adında tarlada yaşayan küçük bir farenin bir baykuş ile karşılaşması ve baykuşun "Herkesin amacı farklıdır, yaşlanmadan amacının peşine düşmelisin." önerisi üzerine yaşadığı maceralar anlatılıyor. 


İlkokul öğrencileri için güzel bir macera kitabı iken, ortaokul öğrencileri için amaçlarını sorgulatan ya da kendilerine amaçlar belirlemelerine teşvik eden bir kitap olacaktır.

Çocuklarınız bu kitabı okumadan önce sizler bu kitabı okuyarak kitabı bir atölye çalışmasına çevirebilirsiniz. Peki nasıl? Çocuğunuza kitabı okurken bölümlere ayırıp o bölümleri okuduğunda üzerinde düşünmesini, konuşmasını ve yazmasını sağlayarak. Örnek vermek gerekirse çocuğunuza baykuş ile karşılaştığı bölüme kadar okumasını önerir ve o bölüm bittiğinde "Nanni'nin aklı karıştı herkesin bir amacı olması gerektiğini öğrendi. Peki sence Nanni'nin amacı ne olabilir? Amacını öğrenmek için sence ne yapacak?" gibi sorularla düşünmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına göre "Senin amacın ne? Sen neler planlıyorsun?" gibi sorular da sorabilirsiniz.

Bu yazım, kitabı okuyacak öğrencilere ulaştıysa çocuklar sizlere tavsiyem kitabı bölüm bölüm okumanız ve her bölüm sonunda düşünmeniz hatta fikirlerinizi bir kağıda karalamanızdır. 

Kitap ister veli ile işbirliği içinde okunsun ister öğrenci kendi kendine okusun farketmez. Kitapta Nanni amacını aramak için farklı farklı yerlerde bulunuyor. "Nanni amacının ne olduğunu burada keşfedecek mi? Sence burada neler yaşar?" gibi sorularla etkin okuma yapılabilecek çok güzel bir kitap. 

Kitabı okurken Nanni'nin yaşadıklarından sonra belki kendimizi düşünür bizim amacımız ne, amacımı gerçekleştirmek için neler yapabilirim deriz. O zaman kitap da amacına ulaşmış olur bence. 

Çocuğumla, öğrencilerimle yaptığım çalışmaları düşününce aklıma gelen fikirleri paylaşmak istedim. Bu konuda yaptığı çalışmaları olan öğretmen arkadaşlarım fikirlerini yorum yazarak bizlerle paylaşırlarsa ben denerim, belki yazımın ulaştığı kişiler de dener ve bizler de faydalı çalışmalar yapmış oluruz. 

Uzaktan eğitim sürecinde evlerdeki çocuklarımızı faydalı çalışmalar yapmaya, kitap okumaya teşvik edebilirsek bize ne mutlu. Umarım evde çocuklarına farklı çalışmalar yapmak isteyen veliler ve öğrenciler için faydalı bir yazı olmuştur. Her şey gönlünüzce olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder