11 Aralık 2012 Salı

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali


Sebahattin Ali tarafından yazılan bu eser Rasim adlı karakterin ağzından anlatılıyor. Olaylar Rasim karakterinin işsiz kalması ve yeni bir iş araması ile başlıyor. Yeni işindeki iş arkadaşı Raif Efendi romanın ana karakteridir. Raif Efendi sessiz, sedasız, içine kapanık bir karakter. Rasim iş yerinde Raif Efendi ile aynı odayı paylaşmalarına rağmen çok iyi diyalog kuramamaktadır. Raif Bey eşi, çocukları, iki kayınbiraderi, baldızı, kocası ve onların çocukları ile epeyce kalabalık bir evde yaşıyorlar. Maddi sıkıntıların olduğu bu evde Raif Efendi hiç mutlu değil. Sevmediği bir kadın ile evli. Raif Efendi hastalanıp işe gelemediği bir gün romanın anlatıcı karakteri Rasim iş yerindeki eşyalarını toplar ve Raif Efendi’nin evine götürür. Raif Bey eşyaları arasındaki bir defteri Rasim’den yakmasını ister. Rasim o defterde önemli şeyler yazdığını düşünür ve Raif Efendi’yi ikna ederek defteri alır ve defteri okumaya başlar. Romanın önemli bölümü defter okunması ile başlar.


Romanın ikinci bölümü defterin içindekilerle ilgilidir. Raif Efendi’nin evlenmeden önce yaşadığı aşkı anlatmaktadır. Sabunculuk mesleğini öğrenmek için gittiği Almanya’da yaşadığı aşkı anlatıyor. Sergide gördüğü Kürk Mantolu Madonna tablosundaki kadına duyduğu aşkın peşinden gidiyor. Raif Efendi babasının ölüm haberini alınca sevgilisi Maria Puder’i arkasında bırakarak Türkiye’ye geliyor. İşlerini yoluna koyduğunda Maria Puder’de gelecek. Bir süre sonra Maria Puder’den haber alamaz oluyor ve insanlara karşı güvenini kaybedip hayata küsüyor. Bu güzel aşkı, bu aşkın neden bittiğini, Maria Puder’e ne olduğunu ve Maria Puder’e ne olduğunu Raif Efendi’nin öğrendiğinde olanları merak ettiyseniz bu kitabı okuyabilirsiniz.

Kitabı almadan önce kitapla ilgili çok olumlu şeyler duymuş ve bu yüzden bu kitabı almıştım. Kötü diyemem kitaba fakat çok severek de okumadım. Biraz fazla durağan geldi kitap bana. Olaylar çok yavaş ilerliyor. Biraz fazla melankolik. Hüznü sevenlerin seveceğini düşünüyorum.

Sizde kitapla ilgili düşüncelerinizi yorum yazarak blogumuzda paylaşabilirsiniz.

Her şey gönlünüzce olsun…

1 yorum:

  1. Ben o kadar çok etkilenmedim. Çok durağan ağır ilerlediği için biraz sıkıldım ama yine de güzeldi. Okunabilecek bir kitap diye düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkürler

    YanıtlaSil