9 Eylül 2016 Cuma

Kara Murat Kelebeği

Kara Murat deyince akla ilk gelen Fatih'in fedaisidir. Cüneyt Arkın ve Bizans kraliçesi de gelebilir. Ama hiçbiri değil bizim Kara Murat  bir kelebektir. Fırça ayaklılar ve alaca kelebeklerdendir. İyi bir kamuflaj ustasıdır. Büyük ve özgün kelebeklerdendir.

Kanat üstü siyahtır. Onun için Kara Murat denmiş olabilir. Kanadın üst yüzünde geniş beyaz orta dış kenar bulunur. Kanat ucunda gözü andıran bir oluşum vardır.


Genellikle kanatları kapalı olarak durur. Ağaçla tam bir uyum içindedir. Hareket etmedikçe  görmek zordur.


Ağaç gövde ve dalları üzerinde kanatları kapalı olarak dinlenirken zor da olsa görebilirsiniz. Ama onu bekleyen bir kamuflaj ustası daha var. Yengeç Örümceği. Bu defa avlanan Kara Murat :) 


Kanat altını ve kanat üstünü yengeç örümceği sayesinde kolayca gördük. 


Yurdumuzun tamamında görmek mümkündür. Genellikle 0-2000 m yükseklikte Mayıs - Ekim ayları arasında rastlarsınız.

Genel olarak ormanlık alanların kenarlarında çayırlıklarda, seyrek meşe aralarında, ormanlardaki kayalık açıklıklarda, kuru, taşlık ve çeliklik orman kenarları yaşam alanlarıdır.

Bu  sevimli ve güzel arkadaşlar ile ilgili daha geniş bilgi ve görsel için üyesi bulunduğum Ademeros kelebek Türkiye kelebekleri topluluğu sitesinden ulaşabilirsiniz.


Her Şey Gönlünüzce Olsun...

2 yorum:

  1. Çok ilginç ama yazılarınızı sevdim. Yeni keşfettim bloğunuzu :) Takipteyim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, beğenmenize sevindim. Doğa yazılarını babam yazıyor. Kendisi fotoğrafçı ve kelebek gözlemcisi. O yüzden kelebeklerle ilgili de yazılar yayınlıyor. Teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar.

      Sil