3 Eylül 2014 Çarşamba

Red Kit Toplu Albümleri 3 - Tren Gelir Hoş Gelir...

İlk ikisini nerede yazdın bu albümlerin demeyin. Çünkü ben işe, üçüncüsünü okumakla başladım. Ayrıca ilk iki Red Kit toplu albümünü zamanında internetten, baskıları tükendiği için bulamamıştım. Ancak şu an bulunabiliyor. Hal böyle olunca ben de “Red Kit Toplu Albümlerinin” 3.sünden okumaya başladım. Red Kit Toplu Albümleri 3, Red Kit’in 1952 - 1956 tarihleri arasında yayınlanmış albümlerinden oluşuyor. İçerisinde üçü ana hikaye, bir tanesi kısa hikaye olmak üzere toplam 4 maceramız var. Her biri birbirinden eğlenceli. 

red kit toplu albümleri 3

Vahşi batının gölgesinden bile hızlı silah çeken kovboyu Red Kit’i bilmeyen yoktur sanırım. O yüzden çok uzun uzadıya kendisini tanıtmama gerek yok. Ancak sadece şunu söyleyeceğim. Vahşi batının, vahşiliğini (!), tehlikelerini (!), Red Kit çizgi romanının genelinde hakim olan kendine has bir mizahla okumak çok nefis oluyor. İnsanı keyiflendiriyor. Herkese tavsiye ederim. 

Hemen Red Kit’in bu toplu albümünde hangi maceralar bizi bekliyor çok kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.

Bir tanesi kısa macera olacak şekilde 3 albüm ve bu albümlerde yer alan toplam 4 maceranın bulunduğu Red Kit Toplu Albümleri 3’te ana hikayelerimiz Dr.Doxey’in İksiri, Örümcek Ayak ve Demiryolu Haydutları. Dr. Doxey’in İksiri macerası 2 bölümden oluşuyor. Dr. Doxey vahşi batıda pek çoğuna rastlayabileceğiniz bir şarlatan. Şöyle ki, insanları yaptığı sözde şifa dağıtan ilaçlarla kandıran ve bu yolla zengin olmaya çalışan birisi. Kahramanımız Red Kit ile yolları kesişen Dr. Doxey için bu durum pek iç açıcı olmuyor ve Red Kit, Dr. Doxey’i yakalayıp kanuna teslim etmek için bu şarlatanın peşine takılıyor. Oldukça eğlenceli bir kovalamaca bizleri bekliyor. Özellikle zik zag şeklinde giden sarhoş at çok hoş sahneler oluşturuyor bu macerada. 

red kit hızlı silah çekme
Bu sahnede gerçekten bir Red Kit şovu görmekteyiz. İçkisini içerken silahını çekiyor ve daha bardak ne olduğunu anlamadan bardağı yeniden tutuyor!:)

İkinci macera Örümcek Ayak macerası. Bu macerada Maça Ası Bar ve hemen onun yanına açılan Kupa Ası Bar’ın aralarındaki rekabete tanıklık ediyoruz. Maça Ası Bar’ın sahibi, para göz, sahtekar ve kazıkçı bir adam, Kupa Ası Bar’ın sahibi ise tam tersi, ucuz ürünler satan, sakin birisi. Hal böyle olunca Maça Ası Barı’nın sahibi, adını bacaklarının uzun olmasından alan batının en tehlikeli isimlerinden Örümcek Ayak’ı, diğer barın sahibini korkutmak için çağırır. Tam bu noktada bizim yalnız kovboyumuz Red Kit de maceraya biraz tesadüf eseri katılıyor. Bu korku politikasına kendine has eğlencesiyle çözümler bulmaya çalışıyor. Bu maceranın bitiminde ise Red Kit’in ateşin başında arkadaşlarına anlattığı bir kısa macera olan Red Kit ile Hap macerası var. Kısa olmasına rağmen eğlenceli bir macera… şans eseri şerif olan ve kanun kaçakları ile giriştiği mücadele de sakarlıklarıyla ün yapan bir küçük adam Hap’ın hikayesi. :)

ölü öküz vadisi
Ölü Öküz Vadisi. Uyarısı da var. :)

Üçüncü macera ise Demiryolu Haydutları. Bu ciltte en beğendiğim hikaye oldu. Ölü Öküz Vadisi denilen yerde ilerlemesi gereken demiryolu inşaatı ilerlememektedir ve bu demiryolu şirketi müdürünü rahatsız eder. Hemen ekibiyle bir toplantı yaparak inşaatın başlaması için telgraf çekerler. İnşaat yeniden başlar. Ancak devreye Wilson Kardeşlerin en yeteneklisi Kara Wilson girer ve kardeşlerine inşaatı her zamanki gibi engellemelerini söyler. Doğu ile batı arasında köprü görevi görecek bu demiryolunu engellemek için Wilson kardeşler çalışmalara başlarlar. Başarılı da olurlar. Ne zamana kadar? Tabi ki Red Kit devreye girinceye kadar. :) Red Kit demiryolu inşaatına şeflik yapar. Ölü Öküz Vadisi’ndeki insanları örgütler ve inşaat türlü engellemelere rağmen devam eder. 

red kit şarkı söylüyor
Bu sahnede Red Kit'i tren inşaatında görüyoruz. Hem de tanıdık bir şeyler mırıldanırken. Tren gelir hoş gelir... :)

Hikaye bu şekilde sürüp gidiyor. Demiryolu pek çok kasabadan geçerek ilerliyor. En çok ilgimi çeken kasaba hayvancılığın alıp başını yürüdüğü kasaba oldu. Öyle ki aşağıdaki sahneden de görüldüğü gibi sokaklar hayvanlarla doludur ve bar isimleri dahi hayvancılıkla alakalıdır. Hatta buranın belediye başkanının adı daha da hoş. Antrikot Harry. :) Red Kit çizgi romanının kendine has mizahı içinde pek çok isim yakalamak mümkün. Bu mizah zaten Red Kit’i Red Kit yapan özelliklerin başında geliyor. 

red kit ilginç bar isimleri
Bu kasabamızda gördüğünüz gibi hayvancılık bir hayli moda. :)

Bahsetmek istediğim son bir konu daha var. Ülkemizde Red Kit çizgi romanları Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılmaktadır. Yayınevi Red Kit albümlerini iki şekilde çıkarıyor. İlk seçenekte tek maceralık albümler şeklinde ve orjinal boyutunda ancak kronolojik olmayan bir şekilde maceraları okuyabilirsiniz. İkinci seçenekte ise şu an incelemesini yaptığım cilt gibi belirli aralıklarla yayınlanan kalın kapaklı cilde sahip, içerisinde üçer ana macera içeren ( 10. Toplu albümden itibaren dörder macera ) ve kronolojik yani ilk yayınlanan Red Kit macerasından başlayarak orjinal sırayı izleyen ciltler şeklinde okuyabilirsiniz. Ciltlerin boyutu tekli albümler gibi orjinal boyutunda değil biraz daha ufaktır. 

Yapı Kredi Yayınları, Red Kit külliyatında sona doğru yaklaştı. Yani hemen hemen bütün Red Kit sayılarını çevirdi. Sanırım 1 veya 2 sayı kaldı çevrilmeyen. Bundan sonraki aşamada ise bir Red Kit sever olarak Yapı Kredi Yayınları’ndan beklentim ve isteğim 22 sayılık Rin Tin Tin serisini de güzel dilimiz Türkçemize kazandırması. Bu seri, tüm Red Kit sayılarından sonra açıkçası çok tamamlayıcı olur. Eminim benim gibi düşünen pek çok kişi çıkacaktır. Belki buradan bir yetkili sesimizi duyar. :)

Siz de Red Kit hakkında bir şeyler söylemek istiyorsanız yazıma yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. kitaplar iyi ama keske fasikuller arasına orjinal kapakları koysalardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumunuza katılıyorum. Toplu albümlerde orjinal kapakların olmaması çok büyük eksiklik.

      Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil