15 Eylül 2014 Pazartesi

Ateş Yakmak - Jack London: Soğuğu İliklerinizde Hissetmek...

Bugün sizler için Jack London’un aynı adlı hikayesinden çizgi romana uyarlanmış bir eser olan Ateş Yakmak çizgi romanından bahsetmek istiyorum. Çizgi düşler yayınevi tarafından Türkçeye çevrilmiş bu eseri okuduğumda doğru bir tercih yaptığımı anladım. Hemen nedenlerine geçiyorum. 

ateş yakmak


Ateş Yakmak, hikayeden çizgi romana uyarlama olduğundan değerlendirmemi 2 açıdan yapacağım. 1.si çizgi roman olarak… 2. si ise çizgi romana uyarlama başarısı olarak… çizgi roman olarak baktığımızda çizimlerin yer aldığı her panel adeta bir tablo tadında. İzlerken insan gerçekten keyif alıyor. Hikaye, çizgi romanda 2. tekil kişi olarak anlatıldığından dolayı da insanı adeta içerisine çekiveriyor. Sanki olayları siz yaşıyormuş gibi hikayenin içine dalıyorsunuz. Bu açıdan çizgi romandaki soğukla mücadeleyi, insanın ilk baştaki umutlu tavırlarından, sonralara doğru içine düştüğü umutsuz ruh haline dönüşü iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bir ara sayfaları çevirirken gerçekten içimde bir sıkıntı ve bunalma hissettim. Bunun bence en büyük nedeni çizgi romanın 2. tekil şahıstan olayı anlatması. 

Kısaca konusundan bahsedip son değerlendirmemi yapacağım. Hikayemiz Kanada’nın kuzeyindeki akıl almaz derecede soğuk bölgelerde geçiyor. Akıl almaz derken abartmıyorum. Hava sıcaklıkları sıfırın altında 50, 60, 70 derecelerde hatta belki de daha fazla! Hal bölye olunca hikayemizde, bu muazzam soğukta yol alıp arkadaşlarının kampına ulaşmaya çalışan bir altın arayıcısının soğukla giriştiği mücadeleye tanıklık ediyoruz. Yukarıda yazdığım sebeplerden tanıklık etmekle kalmıyor bence hissediyoruz. Soğuğa yiğitlik olur mu? hep birlikte hikayenin sonunda bunu öğreniyoruz. 

Ateş Yakmak’ın çizgi roman uyarlamasını okuduktan sonra, karşılaştırma yapabilmek için yazılı hikayesini de okudum. Bence yazılı hikayeden uyarlama bir çizgi roman olarak Ateş Yakmak son derece başarılı. Hikayenin her satırını kapsayacak şekilde çizilmiş ve anlatılmış bir eser. Bu açıdan da çok başarılı buldum. 

Sonuç olarak eğer insanın, doğanın çetin şartlarıyla giriştiği mücadeleleri okumayı seviyorsanız tam size göre bir hikaye ve çizgi roman. Bence pişman olmayacak, Jack London’un Ateş Yakmak adlı hikayeden uyarlama çizgi romanını seveceksiniz. Sizin de bu konu hakkındaki yorumlarınızı okumak isterim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. Soğuk ve vahşi yaşam dendiğinde akla gelen ilk yazardır benim için. Özellikle "Beyaz Diş" efsanedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Bu çizgi romanda bunu sonuna kadar hissediyoruz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil