19 Nisan 2014 Cumartesi

Öncelikle Okumak İstediğim 8 Çizgi Roman

öncelikle okumak istediğim 8 çizgi roman

Çizgi roman okumaya başlayalı, çizgi romanların nefis dünyasına gireli çok olmadı. Çok olmadı ama araştırmalarla, site, forum ve bloglardaki içerikleri okuyarak kendime bir çizgi roman yolu çizdiğime inanıyorum. Belki bu yazı için biraz erken ama dayanamadım ve böyle bir liste yazı hazırladım. İlerleyen günlerde bu çizgi romanların detaylı incelemelerini de blogumda paylaşacağım. 

Tabi çizgi romanların içine girince o kadar fazla konuda ve çeşitte çizgi roman olduğunu gördüm ki adeta her birini alıp okuyasım geliyor. Ülkemizde çizgi roman sektörü çeviri yayınlar ağırlıklı olacak şekilde ilerliyor. Türk yazar ve çizerlerin Türkçe olarak piyasada bulunan çizgi romanları da elbette var. Ancak anladığım kadarıyla sayıları istenilen düzeyde ve devamlıklıkta değil. Orjinal dilinde yayınlanan çizgi romanların sayısı, ülkemizde Türkçeye çevrisi yapılanlardan kat be kat fazla. Hal böyle olunca bu yazımda sadece güzel dilimize çevrilmiş veya Türk yazarlar tarafından oluşturulmuş düzenli olarak çıkan yayınları seçtim. Tabi 8 sayısı biraz az ama bu sayı güncellendikçe bu tarz liste yazılar yazmayı düşünüyorum. Ayrıca içinde bulunduğumuz 2014 yılında çizgi roman yayınevleri çok güzel işlere imza atıyorlar. Belki de bu yıl Çizgi Romanlar için ülkemizde güzel bir yıl olacak. Çizgi romanlara şans vermek isteyenlere de buradan duyuralım.

Sözü çok uzatmadan hazırladığım listeme bir göz atalım.

1. Red Kit 

yalnız kovboy red kit

Üzerine çok fazla konuşmaya gerek yok sanırım. :) Yıllarca çizgi filmlerini izlediğim vahşi batının gölgesinden bile hızlı silah çeken yalnız kovboyunun mizahı yüksek maceraları beni kendine çekiyor. Ülkemizde Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkarılan Red Kit çizgi romanları aylık ve toplu ciltler şeklinde yayınlanıyor.

Elimden geldiğince hepsini okumak istiyorum. Hatta an itibariyle okuduğum bir cildi mevcut. Yakın zamanda bir tane inceleme paylaşacağım. 

2. Martin Mystere - İmkansızlıklar Dedektifi 


Martin amca ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Martin Mystere’in işlediği konular ilgimi çektiği için bu çizgi romanı da takip edeceğim. Arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji, sibernetik, gizemli ve bilimin çözmediği konularda Martin Mystere ve arkadaşları ile maceralara atılacağım. Hatta bir kaç defa atıldım. Grendel Macerası  ve Sihirli Noel macerası ile ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz.

3. Batman - Yeni Dünya


batman yeni dünya

Hemen şunu söyleyeyim. Bu Batman hikayesini okumak için daha önce herhangi bir ön okuma veya başka sayıları okuma ihtiyacınız yok. Direk olarak bu sayıyı alıp Batman okumaya başlayabilirsiniz. Üstelik bahsettiğim bu sayı henüz yeni basılmış ve Batman hikayelerinin en meşhurlarından biri. Güzel dilimize JBC Yayıncılık tarafından çevrilmiştir. 

“Batman - Yeni Dünya” sayısı Bruce Wayne’nin namı diğer Batman’in efsane olma yolundaki hikayesini anlatıyor. Batman olma hikayesini. Detaylı yazımı yakında blogumun sayfalarında bulacaksınız.

4. Batman - Gülen Adam


Yine güzel dilimize JBC Yayıncılık tarafından kazandırılmış ve yeni piyasaya çıkmış bir sayı olan “Batman - Gülen Adam” çizgi romanı, gelmiş geçmiş kötüler içinde en kötüler arasında yer alan ve en özgün karakterlerden biri olan Joker ile Batman’in ilk karşılaşmalarının hikayesini bize anlatıyor. Kesinlikle alınıp okunmalı. 

5. The Amazing Spider-Man Klasik 1 - 2 

the amazing spider-man klasik 1-2

Çizgi roman okumaya yeni başladığımı söylemiştim. İşin içine girince iki büyük Amerikan çizgi roman şirketi Marvel ve DC firmalarının özellikle de Marvel’in süper kahramanlarına bulaşmadan olmaz diye düşünüyordum, ne var ki bir yandan da DC karakterlerini sanki daha çok okumak istiyordum (garip bir ikilem :) ). Ancak diğer bir taraftan Marvel ve DC dünyaları gözüme son derece karmaşık geliyordu. Çevrilmesi yarım bırakılan seriler ve kendi karmaşık yapılarından dolayı süper kahramanlar biraz daha beklesin istiyordum. Gelin görün ki hal böyle olmadı. Gerekli Şeyler tarafından çıkarılan ve Örümcek Adam’ın 1962 yılına uzanan ilk ortaya çıktığı ve Örümcek Adam’ın nasıl örümcek adam olduğundan itibaren sayılarını okuduğumuz “The Amazing Spider-Man Klasik” serisini an itibariyle okuyorum. Şu an için 2 cildi güzel dilimizde yayınlanmış durumda ve umarım devamı gelecek. 1. cilt Örümcek Adamın tarih sahnesine çıktığı “Amazing Fantasy #15” ve “The Amazing Spider-Man #1 - #10” sayılarını içeriyor.

6. Marvel Team Up Klasik 1 - 2 


Türe hakim olan uzman çizgi roman okurları sanırım bu tarz yayınlara “Essential” diyorlar. Bu seri de yine klasik. Geçmişi 1971’lere dayanan “Marvel Team Up Klasik” serisi çizgi romanında Örümcek Adam’ın yanında her sayıda değişen diğer bir Marvel süper kahramanı oluyor ve bu şekilde süper kötülere karşı verilen daha bir farklı, daha bir güzel, daha bir nefis maceraları okuma fırsatı buluyoruz. Bu seri ise güzel dilimize Büyülü Dükkan tarafından çevrilmiştir. Örümcek Adam ile yoluma devam edeceğim. :) 

7. Flash Gordon 1


Flash Gordon, yine Türkçeye Büyülü Dükkan tarafından kazandırılan ve en çok merak ettiğim çizgi romanlardan birisi. Çok fazla bir bilgim olmamasına rağmen tanıtım yazısından okuduğum kadarıyla merak etmekte gayet haklıymışım. Bir bilim kurgu çizgi romanı olduğunu öğrendiğim “Flash Gordon” ile uzayın derinliklerini keşfetmek çok eğlenceli ve heyecanlı olacak gibi duruyor.

8. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları - Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikayeleri

seyfettin efendi ve olağanüstü maceraları

Evet. Okumak istediğim çizgi romanlardan bir tanesi de Devrim Kunter tarafından hazırlanan Seyfettin Efendi çizgi romanı. Kısaca anlatmak gerekirse, 1924 İstanbul’unda geçen olaylar, halkın yepyeni bir özgürlüğe yürüdüğü yıllarda suçlular, bu geçiş ortamında kol gezmektedir. Seyfettin Efendi bizzat kurulması için görevlendirildiği “İfşa-yi Sır” teşkilatını kurarak esrardaşları pehlivan İsmail, mühendis Münevver, adli tabip Aziz, casus Esat ile birlikte Anadolu’yu ve Trakya’yı kötülüklerden korumaya çalışıyor. 

“Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları 1 - Yeditepe Canavarı” adlı öyküsü ana macerayı oluşturuyor. Henüz dumanı üstünde yeni piyasaya çıkan “Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikayeleri - 1” adlı sayı ise farklı çizerlerin desteğiyle oluşturulmuş kısa maceralardan oluşan bir sayı. 

Türk bir yazar tarafından hazırlanması ve bizim topraklarımızda geçmesi elbette ki ilgi çekici. Hem Türk çizgi romancılığına destek olmak, hem de Seyfettin Efendiye bir şans vermek için mutlaka sizde bu çizgi romanı okuyun.


Yazıyı biraz uzattım ancak bu yazının çoğu kişi için de yararlı olacağını düşünüyorum. Tabi ki sadece bu listedeki çizgi romanları değil daha pek çok çizgi romanı okumak istiyorum. Hepsiyle ilgili araştırmalar yapıp satın alıyor veya sonradan almak için favorilerime ekliyorum. Bu liste öncelikli olarak okuduğum ve okuyacağım çizgi romanların bir listesi.

Siz de mutlaka okunmalı dediğiniz bir çizgi roman varsa veya tavsiye edeceğiniz çizgi romanlarla alakalı bir konuda yazıma yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

2 yorum:

  1. Selam, Yeditepe Canavarı'nı okuyabildiniz mi bilmiyorum ama yakında Seyfettin Efendi'nin yeni kitabı çıkacak. Adresinizi bilgi@seyfettinefendi.com'a yollarsanız yeni kitaptan size de yollamak isterim.
    Görüşmek üzere,
    Devrim Kunter

    YanıtlaSil
  2. Devrim bey merhaba, öncelikle yorumunuza çok mutlu olduğumu söylemeliyim. :) Yeditepe Canavarını okudum ancak henüz blogda bir incelemesini yapma fırsatım olmadı. Malum yaklaşık 1 aydır yeni yayın giremiyorum. Bugünlerde yazılar hazırlıyorum.Yaz rehavetini üzerimden atacağım umarım. Seyfettin Efendi'yi facebook sayfasından da takip ediyorum. Yeni kitap hazırlığında olduğunuzu biliyorum. Seve seve adresimi gönderirim. Size çok teşekkürler. Çalışmalarınızda başarılar.

    Murat

    YanıtlaSil