31 Mart 2014 Pazartesi

KULADOKYA

Kula Peri Bacaları

Kuladokya da nedir ve neredir der gibi geldiniz bana? Kuladokya Ege'nin Peri Bacaları diyebilirim. Tabiat Anıtı... doğanın heykelleri...


Bazı gezginlerin Kapadokya'ya benzerliğinden dolayı "Kuladokya" dedikleri bu muhteşem oluşumları sizler de gördüğünüzde Kapadokya'ya benzerliğini fark edeceksiniz.


İzmir-Ankara arasında yolculuk yaptıysanız 500m yakınından geçtiniz. Eğer otomobilinizle seyahat ediyorsanız mutlaka uğrayın.  


Doğanın heykellerini beğeni ile izleyeceksiniz. Peri Bacalarının başladığı yerdeki çeşmeden su içebilir başında soluklanıp, enerji depolayıp yolunuza devam edebilirsiniz.


Kapadokya’ya benzerliğini fark edeceksiniz. Saklı kalmış bu güzelliğe nasıl gidilir derseniz; İzmir - Ankara karayolu üzerinde, Kula-Yurtbaşı Köyü yakınlarındadır.


İzmir'den Ankara istikametine doğru giderken, Kula'dan 15 km kadar sonra, yol üzerinde bulunan Yurtbaşı köyünden hemen sonra, Gediz-1 köprüsünü geçer geçmez sola ayrılan yol üzerindedir. Yol asfalt olup Ankara yoluna 500 m kadar uzaklıktadır.


Peri Bacaları oluşumları doğa ve çevre şartları etkinliği ile olurlar. Rüzgar, yağmur, deprem, basınç farklılıkları ve en önemlisi zemin yapısı, oluşumları etkiler. Farklı sıkışan zemin, rüzgar ve yağışlarla farklı aşınır.


Göreceğiniz gibi harika heykeller oluşur. Bu bölgede en ilgi çeken oluşum aşağıda görülen dikittir. Yurtbaşı Köyünden bir arkadaş bu oluşuma "Bizim yörenin Bereket Tanrısı" diyor.  :)


Diğer Tabiat Anıtları gibi Kulalıların Bereket tanrısı da ilginç oluşumlardan biridir. Bu bölge henüz canlı. Oluşum devam etmekte, bazıları yıkılıp yok oluyor, bir taraftan da yeni heykeller oluşuyor.


Koyunları ile Peri Bacaları arasında dolaşan çoban adaşımla biraz lafladık. Karşı yamaçtaki tekli bacalardan yıkılan ve yeni oluşan Peri Bacalarını anlattı. Yukarıda  gördüğünüz, üzerinde şapkası olmayan parçaların da geçen yıllarda uzun ve şapkalı olduğunu, özellikle yoğun kış yağmurlarında ve  fırtınada yıkıldığını anlattı.


Ben, birkaç fotoğrafla bu güzel yöreyi sizlerle paylaştım. Fotoğraf makinenizle ya da akıllı  telefonunuzla çok daha güzel kareler sizleri bekliyor. Yolunuz bu yöreye düşerse mutlaka uğrayınız.


Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Tabiat Anıtı İlan edilen bu yörede önümüzdeki yıllarda ziyaretçilere daha iyi hizmet edecek mekanlar yapılacakmış.


Her Şey Gönlünüzce Olsun
1kosedereli

2 yorum:

  1. Bu yaz Ege tatili planım. Uğrayacağım yerler listesine ekledim. Ne yalan söyleyeyim hiç duymamıştım Kuladokya'yı... Ülkemizin her karışında birbirinden değerli yerler var. Hepsini tek tek gezmek görmek isterim tabi Allah nasip ederse... Yazı için teşekürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı ve fotoğraflar babama ait. Bu bahsettiği yeri ben de henüz görmedim ama oldukça ilgi çekici bir yer. Kapadokya'yı ziyaret etme şansım olmuştu. Burası da çok hoş gözüküyor.

      Sil