20 Mayıs 2013 Pazartesi

Kızıl Soruşturma - Sherlock Holmes


Bugünkü yazımda efsane dedektif Sherlock Holmes'un Kızıl Soruşturma adlı kitabı hakkındaki görüşlerime yer vereceğim. Hemen baştan belirtmem gerekirse bunca zaman bu efsanevi karakterin kitaplarını, yani Sherlock Holmes kitaplarını, okumamakla hata ettiğimi belirteyim. Oldukça farklı ve garip bir karakter Sherlock Holmes. :) Hatta saygı duyulması, şapka çıkartılması gereken bir karakter deyip olaya farklı bir boyut katayım. :)

sherlock holmes kızıl soruşturma

Kızıl Soruşturma adlı kitabın okuduğum baskısı Tema Yayınları'ndan çıkmıştır ve çevirmenliğini Semra Eşlisoy yapmıştır. Kitabımızın yazar tabi ki Arthur Conan Doyle'dir.

 Kızıl Soruşturma kitabı, benim gibi Sherlock Holmes kitaplarına yeni başlamak isteyenler için en ideal kitap diye düşünüyorum çünkü bu kitap, Dedektifimizle tanıştığımız ilk hikaye olma özelliği taşıyor. Dr. Watson ve Sherlock Holmes'u bu kitapta tanıyoruz ve nasıl tanıştıklarına da bu kitapta şahit oluyoruz.

Kitapta, dedektifimizin çözmeye çalıştığı olay ilk bakışta çok basit gibi dursa da kitabın ikinci kısmında gerekli detaylar verilmiş ve okuyucu olarak aydınlanmamız sağlanmış. Kitabın başlarında Sherlock Holmes'ün efsane olmasına sebep olan özelliklerine şahit oluyoruz.  Dikkati, detayları fark etmesi ve bunlar arasında kurduğu bağlantılar inanılmaz. Gerçekten farkı hissediyorsunuz. :) Şahsen ben okurken "Bu sonuca nasıl vardı acaba?" diye çok düşündüm. :) Sonrasında sağolsun Sherlock Holmes bu bağlantıları nasıl kurduğunu bize anlattığı için merakımızı da gidermiş oluyor. Okuması bu yönden de çok akıcı ve zevkli bir kitap.

Hemen bir alıntı yapmak istiyorum;

"Stamford 'Dr. Watson, bu Bay Sherlock Holmes.' diyerek bizi tanıştırdı. 'Nasılsınız?' dedi büyük bir samimiyetle. Elimi o kadar sıktı ki çok şaşırdım. 'Sanıyorum Afganistan'da bulunmuşsunuz.' Çok şaşırarak 'Bunu nereden biliyorsunuz?' diye sordum. 'Boş ver...' dedi kendi kendine gülümseyerek." :)

Ünlü dedektifimiz bu tahminini kafadan sallamıyor. Dr. Watson'un Afganistan'da bulunduğunu nasıl anladığını mantıklı ve hayranlık uyandıran bir şekilde açıklıyor. :) Ama burada ondan bahsetmeyeceğim. :)

Kızıl Soruşturma, okuması kolay ve olayların da hızlı geliştiği bir kitap. Bazı yerler yüzeysel geliyor fakat olay çözüldükçe taşlar yerine oturuyor. Sherlock Holmes kitaplarına bir yerinden başlamak isteyip de başlayamıyorsanız bu kitap iyi bir başlangıç olacaktır diye düşünüyorum. Bu kitap, diğer kitapları da okumak için içimde bir istek uyandırdı. Açıkçası Sherlock Holmes'ü daha çok zorlayacak başka hikayeleri merakla okumak istiyorum. Bu hikaye O'na biraz çerez gibi geldi sanki. :)

Siz de Kızıl Soruşturma adlı kitabı okuduysanız veya Sherlock Holmes ile ilgili söyleyecekleriniz varsa yazıma yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...   

2 yorum:

  1. Okuduğum ilk kitaptı ve bu zamana kadar neden keşfedemediğim için üzüldüm. Ama Sherlock Holmes kitaplarına başlamak için vesile oldu diyebilirim. Bir solukta okunabilecek bir kitap. Okumayanlara öneririm . Kitabı okuduğum da Holmes ' u kafamda tünleştirdim. Sivri zekasıyla bütün olayları çözdüğü gibi bir de alçak gönüllü dedektifimiz. Ben bile sonunu merakla okudum ve kendimden geçtim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bende aynı şekilde Sherlock Holmes ile bu kitapla tanıştım. Gerçekten farklı bir karakter. Bunu okurken çıkarımlardan insan hemen hissediyor. Hatta bazı çıkarımlarda "Vay be" ya da "harbiden ya" diye tepkiler verdim. :)

      Sil