22 Kasım 2012 Perşembe

MAVİ YILDIZ ÇİÇEĞİ

( Mavi yıldız çiçeği - amsonia orientalis ) 

Türkçe’de adı mavi yıldız çiçeği olan bu nadide güzelin latince adı ise amsonia orientalis veya rhavya orientalis olarak bilinir. Çok güzel bir çiçek ama ne yazıkki soyu tükenmek üzere.Bern Sözleşmesi’yle koruma sözü verdiğimiz 87 nadir bulunan bitki türünden biri. .



Çiçek gerçekten mavi bir yıldıza benziyor. Yöremin nadide çiçeklerinden Mor sümbülü anımsatan arkadaş kelebek ve arıların tercih ettiği bitkilerden biri. Üstteki fotoğrafı çektiğimde beni heyecanlandıran sadece " Atmaca Güvesi " idi. Onu beslenirken ve havada net olarak çektiğim için mutluydum. Ama 


Fotoğrafı paylaştığımda Faruk Canız ( neyzen 01 ) hocamın dikkatini mavi yıldız çiçeği çekiyordu. Bu bu güzel koruma altındaki bir çiçekti ve Gönen formasyonu bilinmiyordu. Atmaca güvesi sayesinde :) Nesli tükenmekte olan bu bitkinin Gönende de bir örneği var olduğu görüldü. Atmaca güvesi fotoğrafının adı Sayın Faruk Canız hocamın tanımları ile " Atmaca Güvesi ve Mavi Yıldız Çiçeği " oldu. 


10 m2 kadar bir alanda, başka makilerin arasına gizlenmiş ve sadece bir noktada örneği var. 3 yıldır takip ettiğim arkadaş , doğal ortamında yaşamaya devam ediyor. Allah onu İnsandan korusun. :) 


Mavi Yıldız Çiçeği (Amsonia orientalis) Nesli tükenmekte olan bu sıradışı ve güzel bitkiyi yaşatmak için çalışmalar yapılmaktadır. 


Bunlardan en önemlisi Kocaeli  Üniversitesinde Sayın Prof dr Fazıl Özen ve ekibinin yaptığı çalışmalardır. Sayın Fazıl Hocamı ve ekibini kutluyorum ve teşekkür ediyorum..

Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenen bu çok nadir bitkinin odunsu gövdesi yaklaşık 60 cm’ye kadar boylanır.  Mavi yıldız Zakkumgiller familyasından (Apocynaceae) olup, yaprakları ve çiçekleri zakkuma benzer.  
 MIUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) bitki ve hayvan türlerinin karşı karşıya bulundukları tehlikelere göre sınıflandırılmasında   Mavi Yıldızın IUCN Tehlike Kategorisi: Cr [Vahim (Çok tehlikede)]  bulunmaktadır.
Daha çok bilgi için aşağıdaki link size yardımcı olacaktır.
Tükenme Tehlikesindeki Mavi Yıldız (Amsonia orientalis Decne.) Bitkisinin Türkiye Populasyonları Kocaeli Üniversitesi’nde Koruma Altına Alındı



Her Şey Gönlünüzce Olsun

2 yorum:

  1. Yine Çok güzel bir yazı. Doğa'da bazen farkına varmadığımız bitkiler veya hayvanlar aslında neslini devam ettirmeye çalışan çok ender bulunan çok değerli türler olabiliyor. Böyle türlerin olduğunu bilerek, doğada bilinçli olarak dolaşmalıyız. Bu güzelliklerin devamını sağlamalıyız.

    Fotoğraflar da çok güzel.

    YanıtlaSil