18 Ekim 2012 Perşembe

Uzun Hikaye Filmi...

Uzun zamandır içerik yayınlamadığımız sinema kategorimizde bir yazı ile karşınızdayım. Bugünkü yazımın konusu 12 Ekim 2012 tarihinde vizyona giren "Uzun Hikaye" adlı film.

Filme gitmeden önce adettendir hemen fragmanını izledim. Daha fragmanın ilk karesinden filme ısındığımı hissettim. Dahası Osman Sınav'ın yönettiği bir film olması da "Uzun Hikaye" 'yi gözümde daha da cazip hale getirdi. Bu filme gitmek ve yorumlarımı blogumuzda yazmakta böylece kaçınılmaz oldu.

Filmin fragmanını aşağıya ekledim. Siz onu izlerken ben alta yazmaya devam ediyorum.


Uzun Hikaye filmi, Mustafa Kutlu'nun aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış bir film. Filmin hikayesine ve film hakkındaki görüşlerime geçmeden önce oyuncu kadrosundan bahsetmek istiyorum. Filmin oyuncu kadrosu oldukça güçlü. Başrolde Kenan İmirzalioğlu "Bulgaryalı Ali" rolüyle karşımıza çıkıyor. Onun karısı Münire rolünde Uzun Hikaye filminde iyi bir oyunculuk çıkardığını düşündüğüm Tuğçe Kazaz var. Bunun yanında Altan Erkekli, Güven Kıraç, Zafer Algöz, Cihat Tamer, Mahir Günşıray, Mustafa Alabora gibi isimler Uzun Hikaye'de çeşitli karakterleri canlandırıyorlar. Yazımın sonunda tüm oyuncu kadrosuna ait linki bulabilirsiniz.

Kısaca filmin konusundan bahsedip kişisel yorumuma geçeceğim. Filmde, 1940'lı yıllarda henüz bir çocuk iken dedesi ile Eyüp'e göç edip yerleşen Bulgaryalı Ali'nin, eşi Münire ve oğulları Mustafa ile birlikte hayatlarının önemli bölümlerini izliyoruz. Film 1960'lı yıllardan 1970'lerin sonuna kadar uzanan bir zaman diliminde geçiyor. İzlerken Bulgaryalı Ali'nin, zengin sinema işletmecisinin kızına yani Münire'ye sevdalanıp onu kaçırmasıyla başlayan hikayeyi dinliyoruz. Buna bir de Bulgaryalı Ali'nin hiç bir zaman karşı koyamadığı eşitlik, adalet ve haksızlığa gelememe duygularının onların her gittikleri yerde başlarına ne gibi olaylar getirdiğine şahit oluyor ve bu sebeple onlarla birlikte tren yolculukları yaparak kasaba kasaba geziyoruz. Çok fazla detaya girip filmden ipucu vermek istemiyorum.

uzun hikaye film afişi ve künyesi

Film hakkında kişisel görüşümü ifade etmem gerekirse, film 126 dakika boyunca hiç bir yerinde sıkmadı. Çünkü filmin tümünde farklı farklı pek çok duyguyla filmi izledim. Bazı yerlerinde hüzün, bazı yerlerinde neşe, coşku, bazı yerlerinde heyecan, umut, bazı yerlerinde de acı, keder. Bir duygudan çıkıp diğerine giriş yaptım. Bir solukta filmi izledim ve filmin sonu gerçekten etkileyici bir biçimde bitti. Uzun zamandır izlediğim hiç bir filmin sonu beni bu kadar etkilememişti.

Anlaşılan sinema salonunda filmi birlikte izlediğimiz diğer kişileri de etkilemişti. Neden mi? Film öyle bir yerde bitmişti ki, genelde film bittiğinde çıkan oyuncular listesi bölümünde herkes bir anda ayağa kalkıp giderken, Uzun Hikaye'de adeta hiç kimse gitmek istemiyordu. Yerimizde mıhlanmıştık adeta. Kimse kalkmıyor herkes çeşitli duygularda oturup o inceden çalan güzel şarkıyı dinliyordu... O duyguyu yaşamak gerek...

İşte, Uzun Hikaye filmi ile ilgili izlenim ve yorumlarım bu şekilde. Bence kaçırılmaması gereken bir film. Güçlü oyuncu kadrosu, etkileyici bir hikaye ve son ile izlenmeyi sonuna kadar hakediyor. Siz de film hakkındaki yorumlarınızı paylaşırsanız okuyucularımıza daha da güzel bir şekilde yardımcı olabiliriz.

Bir başka yazımda görüşmek üzere...

Uzun Hikaye Filmi'nin Tüm Oyuncuları... : http://www.uzunhikaye.com/#!/oyuncular

1 yorum:

  1. Filmin sonunda çalan şarkı gerçekten çok etkileyici olmuş..

    YanıtlaSil