31 Mart 2012 Cumartesi

Açlık Oyunları Film İncelemesi


Daha önce Açlık Oyunları serisinin ilk kitabı ile ilgili incelemeyi blogumuzda yayınlamıştım. Seriyi okurken daha ilk kitaptan itibaren, bu seri tam da filmi çekilecek bir hikayeye sahip diye hep düşünmüştüm. Daha sonra yaptığım araştırmalar neticesinde açlık oyunları serisine film çekileceği ve bununla ilgili çalışmaların başladığını öğrenip çok sevinmiştim.

İşte 3 kitaplık bir seri olan açlık oyunları serisinin, 4 film olarak düşünülen ilk filmi Açlık Oyunları, 23 Mart 2012 ‘de vizyona girdi. 29 Mart Perşembe günü ise biz filmi izledik. Film ile ilgili yorumlarımı sizinle paylaşmak istiyorum…


Kitaplardan uyarlanan filmlere, ne kadar çok izlemek istesem de, hep şüpheli yaklaşmışımdır. Çünkü genelde hep bir şeyler kitapta anlatılan gibi olmaz veya hep bir şeyler eksik kalır. Size göre en kritik olaylar kesilir. En önemli karakterler filme katılmaz. ( Örneğini Yüzüklerin Efendisinde Tom Bombadil karakteri olarak verebilirim) Kitapta çok heyecanlanarak, hüzünlenerek veya eğlenerek okuduğunuz yerlerin hakkı, filmde iyi verilmez veya geçiştirilir. İşte tüm bu saydığım sebeplerden dolayı Açlık Oyunları serisinin bu ilk filmine soru işaretleriyle gittim. Açlık Oyunları serisi bana göre gerçekten çok iyi kurgulanmış bir seri. Konusu da çok özgün… Kitabında çok iyi yansıtılmış bir distopya.

Açlık Oyunları
Açlık Oyunları Film Afişi - Katniss Everdeen

Filmin başında bunların nasıl yansıtılacağını, kitapta tasfir edilen karakterlerin, mekanların, kıyafetlerin nasıl filme yedirileceğine de açıkçası önem veriyordum. Filmin başlarının çok hızlı geçilmiş olduğunu üzülerek gördüm. Kitabı okumayan izleyiciler için mutlaka havada kalan pek çok şey olmuştur. Baş karakterimiz Katniss Everdeen ve Gale’nin kitabın başlarında yaşadıkları olayları, Capitol’ün baskısını, mıntıkalardaki Barış muhafızlarının ne işe yaradığını, neden orada olduklarını hissettirmeden geçmesi bence bir eksiklik. Mıntıkalardaki insanlar, Capitol’ün baskısı altında yaşamalarına ve pek çok zorluk çekmelerine rağmen, mesela fazladan yiyecek alabilmek için adlarını haraç seçimi kurasına fazladan yazdırmak zorunda olan çocukları, adlarının her sene çekiliş torbasına bir önceki yıldan daha fazla neye göre girdiğini anlatmaması veya bir cümle ile geçmesi, Capitol’ün baskısını çok hissettirmiyor. Yukarıda yazdığım sorular kitabı okumadan filme gelen izleyiciler için havada kalacaktır. Ben okuduğum için bağlantıları birleştirdim ama baş kısmı çok kısa tutulmuş demeden de geçmek istemedim.

Film yorumuna girişim biraz olumsuz oldu ama hep olumsuz devam etmeyeceğim tabiî ki. J Özellikle merak ettiğim Capitol’deki insanların giyimleri kuşamları konusunda, detaylar konusu saklı kalmak şartıyla :) tatmin oldum diyebilirim. Eğlenceye ve gösterişe düşkün, düşünmekten aciz insanlar topluluğu oldukları belli. Haraç geçit töreninde 12. Mıntıka kostümleri de kitapta anlatıldığı kadar iyi yansıtılmış düşüncesindeyim.

Açlık Oyunları Afiş
Açlık Oyunları Film Afişi 


11. Mıntıka’nın kız haracı ve aynı zamanda benim kitaptaki en etkileyici ve hissiyatlı karakter olarak gördüğüm Rue ile ilgili birkaç şey söylemeden edemeyeceğim. Rue karakteri bence filme güzel yansıtılmış. Zaten sevimli ve hüzünlü aynı zamanda görünüşünden fazlasını gizleyen bir  karakter… Filmden daha fazla detay vermemek için Rue konusunu çok uzatmıyorum  :)

Yazıma başlamadan önce detaya çok girmek istemiyordum ancak film beni buna mecbur etti. Yine de bu kısımdan sonra çok detay inmeden yazımı bitirmeyi düşünüyorum. Arena ve özellikle oyun kurucuların mekanı çok güzel yansıtılmış. Arenadaki bazı olaylar hızlı geçilmiş bazı olaylar ise değiştirilmiş. Başkan Snow’da bence yerinde bir seçim olmuş. Yakasındaki beyaz gülüyle :) … Film bittiğinde konu devam edeceği için bir boşlukta ve yarım kalmışlıkta hissediyor insan ama bu bence normal çünkü zaten bu bir seri filmi. Devam filmi Ateşi Yakalamak bildiğim kadarıyla çekim aşamasında. O film için bir sene civarı bir bekleyiş var önümüzde. Ancak yakın zamanda serinin ikinci ve üçüncü kitaplarıyla ilgili incelemelerde yazmayı düşünüyorum. Orada neden böyle demek istediğimden detaya hiç ama hiç girmeden bahsederim. :) Belki de siz hiç ikinci film için bir sene beklemeyin, ben hiç o kitaplardan bahsetmeyeyim, siz en yakın kitapçıya gidip üçlemeyi alın ve neler olup bitiyor bir an önce öğrenin.

Açlık Oyunları Afişi
Açlık Oyunları Afişi - Alaycı Kuş İğnesi

Toparlayacak olursam. Kitaptan uyarlanan her film gibi bir şeylerin eksik kaldığını düşündüren (ticari kaygı ve filmin uzunluğu gibi sebeplerden olsa gerek) ancak yine de olayları iyi yansıttığını düşündüğüm, gerek serinin hayranları gerekse türün hayranları olan herkes tarafından izlenmesi gereken güzel bir film olmuş Açlık Oyunları… Her ne kadar bazı olumsuz eleştiriler yöneltsem de film bittiğinde kurduğum ilk cümle şu oldu: “Yarım saat daha sürse, izlenirdi” :)

Film 142 dakika olmasına rağmen biraz daha uzun bile tutulabilirmiş. Son olarak sizi filmin fragmanı ile başbaşa bırakıyorum.

“74. Açlık Oyunları Başlasın… Şans Sonsuza Dek Sizinle Olsun.”

İyi seyirler…




11 yorum:

  1. Filmi de bu yazıyı da beğendim. Eleştirilen noktalara tamamen katılıyorum. Kitabın yazarı harikalar yaratmış çok özgün bir konu

    YanıtlaSil
  2. Google'dan buldum burayı gerçekten kaliteli içerikler var. Size tavsiyem .com uzantılı bir domain almanız sizin için daha iyi olacaktır. Kitabı okumamıştım ama filmine gittim ve beğendim, aklıma takılan sorular oldu dediğiniz gibi.. ama yinede iyi çevirmişler filmi..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba İlhami bey.Yorumunuz için teşekkürler. .com uzantılı önerinizi değerlendirmeye alacağız.

    Eğer bu tarz kitaplar okumayı seviyorsanız serinin kitaplarını da denemelisiniz. Filmden daha fazla ayrıntı orada var. Film bence de iyi çevrilmiş. Sabırsızlıkla 2. filmi beklemekteyim.

    YanıtlaSil
  4. Eğer bu seriyi seviyor ve bu siteyi (www.aclikoyunlari.org) takip etmiyorsanız, mutlaka takip etmelisiniz ! :)

    Ve yazınız muhteşem olmuş tebrik ediyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Açlık oyunları serisini gerçekten beğeniyorum. Bu serinin daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bence devam etmesi gereken bir seri. Buradan Suzanne Collins'e duyurulur :)

      Vermiş olduğunuz siteyi inceleyeceğim.

      Sil
  5. Merhaba,
    Az önce Açlık Oyunları serisinin 2. filmini izledim.Kitabını okumamıştım,ilk filminide televizyondan rastgele denk gelmişti öyle izledim.Film kurgu ve özgünlük bakımından çok hoşuma gitti.İkinci filmide de aynı tadı alabildim.Sanırım 2.filmin sonunun bir yere bağlanamayıp,havada kalmasının nedeni 3.süde çekilecek.İnternetten araştırma yaparken bu bloğunu gördüm ve biraz inceleme fırsatım oldu.Bloğununu hemen internet tarayıcımın favoriler kısmına ekledim.
    Başarılarınızın ve anlatımlarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melih bey nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Açlık oyunları serisi bence de oldukça özgün bir seri. Bu yönüyle birlikte bilim-kurgu ve distopya esintilerine de sahip olduğu için benim de severek okuduğum bir seri oldu. İkinci filmi izlemedim ancak 2.filmin sonunun havada kalmasının sebebi 3. film dediğiniz gibi. Zira 3.kitap "Alaycı Kuş" oldukça sürprizlere gebe bir kitap. Bu kitapla ilgili "http://birazyazalim.blogspot.com.tr/2012/09/alayci-kus-kitap.html" şu yazımda ipucu vermemek için son derece yüzeysel bir inceleme yapmıştım. Ayrıca serinin en iyi kitabı bana göre 2. kitap yani Ateşi Yakalamaktı.

      Blogumuz hakkındaki düşünceleriniz için de çok teşekkür ederim. Keyifli okumalar...

      Sil
  6. En Büyük Açlık Oyunları Fanı Benim!!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Gerçekten fanı olunmayacak bir film değil. Ben de çok beğeniyorum.

      Sil
  7. Sene 2018 Geç İnternet Aldım 4 Filiminide İzledim ÇOOOOOOOK BEĞENDİM yazılarınızıda Çok beğendim ve jenfer lawrence performansını çok beğendim isimini doğru yazamamamış olabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) olsun hiçbir şey için geç değildir. Filmi ve yazıyı beğenmenize sevindim. Kitaplarını da tavsiye ederim.

      Sil