26 Şubat 2012 Pazar

Doğayı İnsan'dan Korumak

- - - Sürdürebilir  doğa ve çevre için - - -
DOĞAYI    İNSANA    KARŞI    KORUMAK   MECBURİYETTİR!

İnsan oğlu yaratıldığı ilk günden itibaren toplayıcıydı. Üretmeyi bilmiyordu. Tüketiciydi.  Günü yaşıyordu. İhtiyacı kadar tüketiyordu. Doğanın bir parçasıydı. Binlerce yıl bu özelliğini korudu. Ama bu gün yalnız tüketmiyor. YOK EDİYOR.

Topladı, avlandı, tarım yapmasını, ekmesini biçmesini, üretmeyi öğrendi. Üretime tüm bireyler katılıyordu. İnsan doğa ile iç içe  yaşıyordu. Yaşam kırsal ağırlıklıydı.

Büyüyen sermaye, gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte kırsal yaşam  terk ettirildi. Çocuklar kırsaldan, kent sokaklarına, sokaklardan apartman dairelerine, dairelerden odalara hapsedildi. Sadece tüketen bir  asalak haline geldik getirildik.
Korkular yaratıldı. Bilimkurgular çocukların tazecik beyinlerini kemirdi. Dev karıncalar, korku kuşları, ejderhaları, keneleri, yılanlar ile korku görselleştirerek  oyun salonlarına yönlendirdi.

Ayaklarına toprak değmeyen, doğadaki yeşili otomobil camından gören  yeni bir nesil var...




Sizlere doğa ve çevreyi sevmeyi öneriyorum. Gönülden sevmenizi istiyorum. İnsan sadece sevdiğini koruyor. Gerçekten sevmek için ise tanımak gerek. Bundan sonraki paylaşımlarda doğayı sevdirecek paylaşımlarla burada olacağız.

Kulaklarımıza üç küpe :

Kızılderili Cree aşiretinin atasözü derki, "Ancak en son ağaç kesildikten, en son nehir zehirlendikten ve en son balık tutulduktan sonra anlayacaksınız ki, insan parayı yiyemez !"




Bir başka kızılderili Duwanish Aşireti Reisi Seattle derki, “Doğa, bize dedelerimizden kalan bir miras değil, torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir.”


Peter F. Drucker’in gözlemi de, "On dokuzuncu yüzyıla kadar,  hiç sona ermeyen zorlu görev, İnsan soyunun ve Çevresinin, doğal etkenlere  karşı  korunmasıydı... Ama bu yüzyılda yeni bir ihtiyaç doğmuştur, Doğayı İnsana  Karşı  Korumak.. L

Her Şey Gönlünüzce Olsun...



NOT: Bu yazı Mehmet Karadayı tarafından yazılmıştır. Doğa ve Çevre konusunda blogumuzdaki ilk yazıdır. Bundan sonraki yazılarını kendi kullanıcı adıyla yapacaktır.




3 yorum:

  1. Çok dokunaklı bir yazı. Başlığı çok anlamlı. Doğa ve çevre yazılarının devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. evet cenab-ı hak herşeyi çok güzel bir şekilde yaratmış ve insanlar kendi elleriyle maf ediyor. kıyamet herhalde bizim yüzümüzden kopacak. :)

    YanıtlaSil
  3. İnsanlar o kadar duyarsız ki, o kadar bencil ki, yalnızca kendilerini düşünüyorlar. Oysa bilmiyorlar ki, bizimde bir parçası olduğumuz doğa olmazsa, insanoğlu da olmaz. Doğayı insandan korumalıyız!

    YanıtlaSil